Index Vakbarát Hírportál

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet a környezettudatos életmódért

2014. augusztus 6., szerda 10:40 | tíz éve frissítve

Tavasszal indult útjára az a kampány, melynek során a védőnők és a média erejének segítségével hívják fel a figyelmet a fenntartható életmódra az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) munkatársai. Az „Országos kampány a fenntartható életmódért a családok és lakosok körében” elnevezésű uniós projekt keretein belül egy olyan ÖKO - portált alakítottak ki, ahol a kampány eseményei mellett a fiatalok játékos formában sajátíthatják el a környezetvédelem praktikáit. A kisebbeket Futurobi kalauzolja a jövő megmentésében, a Facebook felhasználókat pedig folyamatosan frissülő játékkal és nyereményekkel várja az Öko-kaland. A nyár folyamán a kampányt ismert gyermekrendezvényeken, valamint kedvelt zenei fesztiválokon népszerűsítik tovább.

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet kulcsszerepet játszik a jövő generáció életmódjának befolyásolásában és most a környezettudatosságban indítottak egy olyan programot, melynek során már a kisgyermekek is játszi könnyedséggel sajátíthatják el a fenntartható életmód gyakorlatát. A projekt az Európai Unió támogatásával, 162 millió forintból valósul meg. Az OGYEI, mint a gyermekek egészségéről felelősséggel gondolkozó szervezet, a védőnők segítségét kérte a környezettudatos gondolkodás népszerűsítéséhez. Az április-május során lezajlott képzéseken közel 3000 védőnő vett részt. Ezzel a

kisgyermekes családok jelentős részéhez jutnak el az információk. Az édesanyák, leendő édesanyák szabják meg a családok életmódját, ők a család egészségének meghatározó szereplői. A gyermekvállalás időszakában a tapasztalatok szerint azok is hajlandók felelősségteljesen cselekedni, akik korábban ezzel a szemponttal esetleg nem sokat törődtek. Könnyű belátni, hogy a gyermekek egészsége, életmódja és a Föld jövője mennyire összefügg!

A program kiemelt üzeneteit médiakampányban népszerűsítik: használjunk kevesebb vizet, vegyszert és energiát, tegyünk azért, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen.

A jövő generációjának figyelmét a számukra készített Öko-kaland Facebook alapú játékon keresztül terelik a fenntartható életmód felé, ahol számos öko-okossággal gazdagodhatnak a fiatalok és akár még egy izgalmas kvízjáték, fotópályázat részesei is lehetnek.

https://www.facebook.com/okokaland

Az ÖKO - portálon hasznos információk érhetők el a védőnők és a családok számára, a tudástár (szakmai tartalmak, letölthető kézikönyv, előadások) továbbá az ÖKO-Enciklopédia menüpont alatt.

http://www.okoportal.hu/

A kisebbek ugyanitt könnyen érthető, játékos formában tájékozódhatnak a környezetvédelemről. A portálon a „Futurobi és a mélység őrei” című interaktív képregényén keresztül ügyességi és logikai játékok során tapasztalhatják meg elsősorban a 13 éven aluli gyermekek, miként lehetnek a Föld barátai.

Az OGYEI a nyár folyamán népszerű családi- és zenei fesztiválokon is részt vesz. A rendezvények egész napos programjai során a látogatók személyesen is találkozhatnak Futurobival, a kampány központi figurájával. A rendezvény-sátrakban lehetőség van kipróbálni a játékokat tabletten és terminálokon, valamint vicces fotók, selfie-k készülhetnek a kampány másik népszerű figurájával a napelemes tücsökkel, a „Pózolj a tücsökkel” címmel.

A kampány legfőbb célja, hogy a társadalom minél szélesebb rétege ismerje fel, hogy a mindennapi életünk során akár már egészen apró dolgokkal is óriási változásokat érhetnek el közös jövőnkkel kapcsolatban.

Rovatok