Index Vakbarát Hírportál

Az öngondoskodás pillérei

2014. szeptember 18., csütörtök 14:47 | kilenc éve frissítve

Az aktív dolgozóknak csak alig negyede rendelkezik bármilyen nyugdíjcélú megtakarítással. Saját megtakarításaikban bíznak a legtöbben, de jelenleg a lakosság mindössze egytizede képes rendszeresen pénzt félretenni.

Az aktív dolgozóknak csak alig negyede rendelkezik bármilyen nyugdíjcélú megtakarítással. Saját megtakarításaikban bíznak a legtöbben, de jelenleg a lakosság mindössze egytizede képes rendszeresen pénzt félretenni, ráadásul jóval alacsonyabb összeget, mint ami a megfelelő mértékű nyugdíj-kiegészítéshez elegendő lenne – derül ki az NRC Piackutató Kft. legújabb kutatásából. A felmérésből azt is megmutatta, hogy a kétségtelen erőfeszítések ellenére a hosszú távú trend szerint egyre gyorsul a népesség öregedése, a minimális járulékot fizető munkavállalók száma kimagasló. Szerencsére sokan belátják, hogy a nyugdíjaskor megélhetési nehézségein csak a jelenkor egyéni megtakarításai segíthetnek. Ezért a hangsúlyok egyre inkább az öngondoskodás motiválása felé tolódnak.

Az állam támogatása is kedvez a hosszú távú öngondoskodás további térnyerésének. Indokolt volt tehát az adójóváírás meghonosítása a nyugdíjbiztosításokra is, hiszen így a különböző nyugdíj célú megtakarítási formák közül az ügyfelek immár a tényleges termékelőnyök figyelembevételével tudják kiválasztani a számukra legmegfelelőbbet. A jogszabályt mintegy kiegészítve a Magyar Nemzeti Bank témába vágó ajánlása megszabta az irányadó költségmaximumot is, a valamennyi közvetlen és közvetett kapcsolódó költséget tartalmazó Teljesköltség-mutató (TKM) segítségével. A TeljesKöltség-mutató az unit-linked biztosítások 2010 óta fennálló, piaci önszabályozással kialakított költségmutatója, amely megmutatja egy adott termék auditált költségszintjét.

A hatályos adójogszabályok szerint a nyugdíjbiztosítással rendelkezők a befizetett biztosítási díj 20 százalékának megfelel összeg, de adóévenként legfeljebb 130 ezer forint adójóváírásban részesülhetnek. Ez a jelentős állami támogatás elsegítheti a valóban hosszú távú – nyugdíjig tartó – megtakarítások elterjedését. Az új szabályozás nemcsak kibővíti az öngondoskodási lehetőségeket, hanem az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj-előtakarékossági számla és a nyugdíjbiztosítások megfelelő kombinációjával az adójóváírást évi 280 ezer forintos összegig igénybe vehetővé teszi.

Fontos szempont, hogy nyugdíjcélú megtakarítást – a valóban hosszú távú elkötelezettségre, és a kapcsolódó adózási következményekre is tekintettel – befektetési ismeretekkel is bíró, jól képzett közvetítők, tanácsadók értékesítsék, akik – az ügyfelek igényeinek helyes felmérése után – a fogyasztóknak megfelel terméket ajánlanak.

További információ: www.felelosjovo.hu

Rovatok