Index Vakbarát Hírportál

Garantáltan defibrillál!

2014. október 30., csütörtök 16:53 | kilenc éve frissítve

Jefta van Dinther (NL/SE), Minna Tiikkainen (FIN/NL), David Kiers (NL): GRIND

Elektrosokk-tánc, lüktető techno, sokkoló fény- és hanghatások: GRIND. Egy előadás, amiben elektromos vezeték vonszolja a testet, villog a stroboszkóp, dübörög a basszus, a néző érzékei pedig ki vannak szolgáltatva a brutális fény és hanghatásoknak. Riasztószignálok és ritmus; sötétség a maximumon, fény a minimumon. A táncos teste együtt pulzál a dübörgő technóval, a néző érzékszerveit kirázza a hideg, átjárja a basszus. Egy extatikus vízió válik valósággá a GRINDban. A fény, a hang és a tánc örvénye garantáltan defibrillálja a nézőket.

Jefta van Dinther szívesen dolgozik együtt más területek alkotóival. Közreműködött például a Röyksopp zenekar Monument című videoklipjében is, de saját munkáiba is rendszeresen bevon társművészeteket. Most David Kiers hang- és Minna Tiikkainen fénytervezővel zúzzák porrá a táncelőadás hagyományos kereteit. Az eredmény a legextrémebb techno buli, érzéki trip drogok nélkül.

A fény, a hang és a tánc extrém és intenzív egyveleggé fonódik össze, az egyes területek határai elmosódnak, főszereplő nincs. A szinesztézia inspirálta az előadást, vagyis az a mentális rövidzárlat, amikor az egyik érzékszervre ható benyomás egy másik érzékszervet is aktivál (például, amikor a számokhoz akaratlanul színeket társítunk). A produkció műfaja az installáció felé közelít: a hang és a fény teljesen átveszi az irányítást a térben. Ez az előadás végül is olyan kísérlet, amelynek egyik célja a nézői reakciók megfigyelése. A tánc és a többi művészeti ág keresztútjánál feltűnő darabot a kérlelhetetlen fizikai megközelítés jellemzi. A testet vonszoló elektromos vezetékek, a stroboszkóp és az impulzív fénydesign nem pusztán művészeti, de fizikai élményt is kínál nézőinek. Testünk komoly kihívás elé néz, érzékszerveink felejthetetlen és váratlan impulzusoknak lesznek kitéve.

 2014.11.05. 20.00 TRAFÓ Kortárs Művészetek Háza

AFTERPARTY

A beszélgetés után DJ set Modeo-val a Kávézóban.

Modeo a világvége sci-fi disztópiáit álmodja meg és önti formába a techno aszimetrikus szabálytalanságával kísérletezve. A zenéje köré épülő képi világban szintén megjelenő destrukció, absztrakció és az ezekkel szembenálló szabályos audio és vizuális formák egyszerre kontrasztot és egységet hoznak létre az általa teremtett káoszrendszerben. Olyan kiadóknál voltak megjelenései, mint a Sonntag Morgen és a Subsist Records, de tervezi Fragmented Forms nevű saját labeljét is. https://soundcloud.com/modeo-official

https://www.facebook.com/events/286399184882338/?fref=ts

Rovatok