Index Vakbarát Hírportál

Újgenerációs Valóságok

2014. november 12., szerda 12:13 | kilenc éve frissítve

A Capa Központ és a Kitchen Budapest november 17-én megnyíló Kép és képtelenség című kiállítása a látáshoz és megfigyeléshez kapcsolódó új, innovatív technológiákat egyedi nézőpontból vizsgálja meg. Az interaktív tárlat párhuzamosan mutatja be a piacvezető technológiákat és a hackerek, művészek technológiai vízióit.

***

November 17-én megnyílik a Capa Központ és a KiBu közös interaktív kiállítása a Capa Központban. A kiállítás kurátora Nemes Attila kulturális közvetítő (cultural mediator), társkurátorai Kiss László és Boros Judit.

Nemes Attila: A Kép és képtelenség című kiállításunk a látáshoz és megfigyeléshez kapcsolódó új, innovatív technológiákat vizsgálja meg egyedi nézőpontból. Kőrösi Orsolyával, a Capa központ vezetőjével nagyon jó munkakapcsolatban vagyunk, mindkettőnket érdekel az ajelenség, hogyegyre jobban elmosódnakaz érzékelhető valóság és a virtuális valóság határai az újgenerációs vizuális technológiák megjelenésével.Így jött az ötlet, hogy próbáljuk meg bemutatni sokak számára élvezhető, interaktív módon, hol tartanak a vizuális technológiák és milyen hatásuk lehet a művészetre. Miközben az innovációk -- mint például a kiállításon is kipróbálható Google Glass és Oculus Rift -- széles körben ismertek, atömeges elterjedésük jelenleg zajlik és a felhasználási formáik és módjaik is folyamatosan alakulnak. Ma még a felhasználóik elsősorban „advanced userek”, művészek és gamerek. Ezért döntöttem úgy, hogy az „early adopterek” kreatív szemléletére épülő eszközöket és alkalmazásokat a piacvezető technológiákkal párhuzamosan mutatjuk be. Egy olyan interaktív tárlatot állítottunk össze, ahol egymás mellett láthatók a piacvezető technológiák és a hackerek, művészek technológiai víziói.

Nem szokatlan, hogy egy kiállító galéria egy kifejezetten kortárs technológiákat bemutató tárlatot szervez?

Bátran mondhatom, hogy Magyarországon ilyen, interaktív, a technológiai újításokat és a művészetet összekapcsoló kiállítás még nem volt. Az a célunk, hogy játékos és szórakoztató formában bemutassuk mindenkinek, hogy milyen, a látást és megfigyelést segítő eszközök fogják meghatározni a következő évtizedet, s értsük ezt nem csak a technikára, a hétköznapokra, de az új utakat kereső művészetre is. A kiállításnak az is célja, hogy a látogatókat az eszközök kipróbálására és kreatív felhasználására ösztönözze.

A látogatók ki is próbálhatják az eszközöket?

Természetesen. A Kép és képtelenség kiállításon a Google Glass-ra, Leap Motion-re és egyéb eszközökre épülő installációkkal együtt a művészek, hackerek és gamerek kreatív felhasználásai, ötletei is megjelennek. A látogatók láthatják ezeket, illetve képzett animátorok segítségével maguk is kipróbálhatják az eszközöket és alkalmazásokat. Az Augmented Reality-maszk, a Layar alkalmazás, az Oculus Rift és a 3D nyomtatóval készült, a virtuális látást támogató eszközök is megtekinthetők. Emellett sci-fi filmekben megjelenő eszköz-víziók gyűjteménye, vírusmarketing-kampányokat idéző videók és hackerek, gamerek videói láthatóak. Az installációk mindegyike kipróbálható, így a Kép és képtelenség látogatói egyszerre lehetnek interaktív felhasználók és a technológiai újítások nyitott szemlélői.

Meddig látogatható a kiállítás?

A Kép és képtelenség a november 17-i nyitástól március 1-ig lesz látható a Capa Központban, a Nagymező utcában. Szerintem ajánlatos sietni, mert az újdonságokra fogékony közönség jelzései szerint nagy az érdeklődés. Nem is beszélve arról, hogy aki egyszer megnézte, biztosan ki akarja próbálni ezeket az eszközöket és látványokat újra.

Rovatok