Index Vakbarát Hírportál

Fábri Zoltán és a gyötrelem képei

2014. november 17., hétfő 16:24

A filmrendező halálának 20. évfordulója alkalmából kiállítás nyílik „Ez is ember műve” címmel a Budai Várban.

Fábri Zoltán (1917-1994) nemzetközileg elismert magyar rendező egy-egy (vagy több) filmjét mindenki látta, viszont kiváló festményeit kevesen ismerhetik. Idén azonban erre is alkalom nyílik.

Amilyen sokszor lehet szerencsénk Fábri mozgóképeihez, annyira kevésszer az „állókhoz”. Ezek legutóbb hét éve voltak láthatóak a Nemzeti Galériában, a 38. Magyar Filmszemle (2007) alkalmával, mely az alkotó emléke előtt tisztelgett. Azt megelőzően pedig csak a művész halálakor, 1994-ben. Az idei kiállítás megrendezésével az örökös, Fábri Péter bízta meg a Kiskép Galériát, mely a tervek megvalósításához a Civil Alap – 2014, Holokauszt 70 elnevezésű, állami pályázaton nyert támogatást.

A szervezők a fenti tematika szerint válogatták a címadó Ez is ember műve köré a bemutatásra szánt alkotásokat, melyek közül több konkrétan a holokauszt és a II. világháború eseményeit idézi, mások tágabb értelemben kapcsolódnak hozzá: az erőszak, az árulás, a kiszolgáltatottság metaforáiként. Halálmenet, Az utolsó percek védtelensége, Tébolyult félelem, A szégyen tükrei, Brutus és barátai – hogy csak néhány címet idézzek. Jól lehet, a megtekinthető darabok a nyolcvanas évekből származnak, expresszionista stílusuk azt a korszakot idézi, amikor Fábri a Képzőművészeti Főiskolán Réti István festő növendékeként tanult – az 1930-as években –, témáik pedig a rendezői életmű folytatásaként olvashatók. Ebbe az értelmezésbe illeszkedik, hogy egy rövid, játékfilm-részletekből összeállított montázs is kíséri a festményeket.

A kiállításhoz katalógus is készült, mely az összes kiállított képet tartalmazza – részletfotókkal kiegészítve –, valamint olvasható benne Fábri Péter örökös, El-Chami Mária kurátor és Barabás Klára filmtörténész egy-egy erre az alkalomra írt szövege is.

Bővebb információ itt érhető el:

www.fabrizoltan.org

Az oldal egyben a most induló Fábri Zoltán Digitális Archívum honlapja is, melyet Fábri Péter azzal a céllal hozott létre, hogy lépésről-lépésre digitalizálva a hagyatékot, elérhetővé tegye azt a kutatók és érdeklődők számára.

Szatmári Zsófia

Rovatok