Index Vakbarát Hírportál

Design elvitelre – karácsonyi vásár az Iparművészetiben

2014. december 2., kedd 13:25 | aznap frissítve

Új értelmet ad a Creative Arts Fair a karácsonyi bevásárlásnak, hiszen az Iparművészeti Múzeum vására mindent megad, amit a neonfényes plázák és a latyakos, vacogós szabadtéri rendezvények nem. Például a bensőséges hangulatot, a válogatott művészek társaságát, a karácsonyhoz méltó közeget és tempót, s a nyüzsgő forgatag mögött a kihagyhatatlan találkozást egy megkerülhetetlen zsenivel, Lechner Ödön világörökségi jelöltlistáján szereplő életművével. Mindezt az építészmester főművének legpompásabb tereiben és termeiben.

Százhúsz iparművész az IMM vásárán

Az Iparművészeti Múzeum hagyományos karácsonyi vására december első hétvégéjén (december 5. és 7. között) várja a tárgykultúra szerelmeseit a főépület első emeletén és a múzeum lenyűgöző Üvegcsarnokában. Vendégeink a vásáron száznál is több kortárs iparművész, grafikus, keramikus és ékszertervező pultjai között barangolva találhatják meg a legalkalmasabb ajándékokat.

Jelen lesz többek között az ágytakarókat, faliképeket, párnákat, lámpákat, táskákat tervező Farkas Bori, vagy a különleges ékszereiről ismert Király Fanni, aki főként kis szériában sokszorosítható plasztikus tárgyakat készít. Munkáira jellemző, hogy rendre az ékszerkészítésben korábban nem használt anyag ékszerbe emelésére tesz kísérletet. Kézdi Piroska Tiffany-díszüvegeivel, Jutka Fischer színezett agyagvázáival, Dalmadi Katalin egyedi kézműves üvegékszereivel vagy Gera Noémi sodronydrótos gömbgyűrűjével és más meglepő kiegészítőkkel már visszatérő vendég a Creative Arts Fair kínálatában.

Az ünnepekre készülődve a fiatalok és a gyerekek számára is aktív kikapcsolódást nyújt a vásárral párhuzamosan futó családi nap, ahol a kisebbeket karácsonyi díszek és kreatív ajándékok készítésével várják. A Creative Arts Fair-Karácsonyi vásár és a családi nap 500 forintos rendezvényjeggyel vagy a múzeum aktuális kiállításaira érvényes belépőjeggyel látogatható. Pénteken és szombaton meghosszabbított nyitva tartással este 8 óráig várják a látogatatókat.

Lechner, az alkotó géniusz

A vásár idején is megtekinthető az Iparművészeti Múzeumot tervező Lechner Ödön halálának 100. évfordulójára nyílt életmű-kiállítás, mely kronologikus sorrendben kívánja végigvezetni a Lechner iránt érdeklődő látogatókat az építész pályáján, kiemelve azokat a hatásokat, impulzusokat, amelyek meghatározó módon alakították személyiségét és hatottak építészeti munkásságára is.

Lechner korai épületeit kezdetben a szigorú szabályok által kötött neoreneszánsz formák határozták meg. Később a kortárs francia és angol építészetből merítve egy addig nem létező magyar építészeti stílus létrehozására törekedett. Páratlan fantáziája, kimeríthetetlen kísérletező kedve az úri hímzések formavilágából, motívumgyűjteményekből, valamint növényi, ásványi és állati formákból egyaránt merített.

A tárlat nemcsak eredeti tervrajzok tükrében mutatja be Lechner folyamatosan megújulni képes építészeti hagyatékát, szellemi örökségét, hanem épületeinek jelentéshordozó díszítményeit (Zsolnay-épületkerámiák), formaalkotó szenvedélyének mélységeit, és – vázlatrajzain keresztül – az alkotói folyamatot is értelmezi.

A világörökségi címre jelölt életművet a kőbányai Szent László-templom, a kecskeméti Városháza, a budapesti Iparművészeti Múzeum, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet, valamint a Postatakarékpénztár képviseli, de kisebb léptékű művei is fantáziagazdag részletekkel lepnek meg minket, akárcsak életművének kiemelkedő alkotásai.

Iparművészeti Múzeum, Budapest, Üllői út 33-37. www.imm.hu

Megközelíthető: M3 metró, vagy 4-6 villamos, Corvin-negyed megálló

Rovatok