Index Vakbarát Hírportál

Friss diplomás 3,5 év gyakorlattal

2015. február 3., kedd 16:58 | aznap frissítve

Szeptembertől már fizetést is kapnak azok a főiskolások, akik duális képzésekre jelentkeznek és felvételt nyernek. A BKF-re felvételt nyert hallgatók a biztos gyakorlati hely mellett havonta a minimálbér legalább 60%-ának megfelelő összeget kapnak a képzés teljes ideje alatt.

Biztosan nagyon sokan emlékeznek arra, amikor friss diplomásként állást kerestek és csak folyamatos elutasításban volt részük, mert semmilyen munkatapasztalatuk nem volt. Ez a probléma hamarosan megszűnik, ugyanis szeptembertől már a felsőoktatásban is indítanak duális képzéseket.

Miért is lesz jó a főiskolásoknak a tanulás mellett dolgozni?

A felvételizőknek most már csak azt kell eldönteniük, milyen szakra jelentkezzenek. Üzleti területen a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola kínálja a legtöbb lehetőséget számos angol nyelvű képzéssel, és olyan partnercégekkel, mint például az OTP, a Deloitte, az ORIGO Filmstúdió,vagy a Bock Bisztro.

Dr. habil. Vass László, a BKF rektora szerint a duális képzésben résztvevő hallgatók teljesítménye jobb lesz a hagyományos képzéseken tanuló diáktársaiknál, mivel a félévi jegyek mellett közvetlenül a piaci szereplőktől is kapnak visszajelzést. A BKF élen jár abban is, hogy nemcsak magyarul, hanem angolul is elérhetőek lesznek a kurzusok.

Hogyan épül fel a duális képzés?

A duális képzés a tanév hosszában és felépítésében különbözik a hagyományos alapképzéstől. Ugyanúgy 6 vagy 7 féléves a képzés, de a tanév hossza 48 hét, ami csaknem kétszerese a "hagyományos” képzési időnek.

Az elméleti oktatás 26 hét, a vállalati oktatás 22 hétig tart. A duális képzés gyakorlati részének nagy előnye, hogy a képzés teljes ideje alatt fizetést kap a hallgató. Ez havonta a minimálbér legalább 60%-ának megfelelő összeg.

Hogyan lehet a duális képzésre jelentkezni?

Maga a jelentkezés két egymással párhuzamosan zajló részből áll:

Oktatási szakemberek szerint a duális képzéssel mindenki jól jár. A hallgatók az iskola elvégzése után nagyobb eséllyel tudnak a munkahelyekre pályázni, de az is lehet, hogy a gyakorlati helyen kapnak majd állásajánlatot. A cégeknek ez egy jól működő rendszer lehet az utánpótlás tekintetében, az egyetemeknek és főiskoláknak pedig megújulást jelent a szakok és képzések terén.

www.bkf.hu/dualis

Rovatok