Index Vakbarát Hírportál

A Jövő elkezdődött

2015. február 25., szerda 13:51 | aznap frissítve

Digitális kommunikációs hidat teremt a Magyar Posta

Az állampolgárok egyre inkább igénylik, hogy a hivatalos ügyintézés és az ehhez kapcsolódó kommunikáció is az online csatornákra terelődjön. A Magyar Posta célja, hogy a hagyományos kommunikációs csatornák mellett egyfajta digitális hidat teremtsen az állampolgárok és a közigazgatás intézményei között. Ezen cél elérésének egyik fontos elemét alkotja az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósult Hibrid kézbesítési és konverziós rendszer (EKOP-1.2.23.-2012-2012-0001 projekt).

A projekt keretében a Magyar Posta kidolgozta a hiteles hibrid konverzió szolgáltatást, amely során a közigazgatási intézmények által elektronikusan létrehozott, hivatalos iratból hiteles, a hitelességet igazoló záradékkal ellátott, papír alapú küldeményt állít elő. Az így előállított küldemény a vonatkozó jogszabályok értelmében pecsét és kézi aláírás nélkül is hiteles iratnak minősül.

A hiteles inverz hibrid konverzió során az állampolgárok által feladott papír alapú küldeményekről hiteles elektronikus másolat készül, majd a biztonságos elektronikus kézbesítési rendszeren keresztül a címzett közigazgatási intézmény elektronikus postafiókjába vagy iratkezelő rendszerébe továbbítja a küldeményt a Magyar Posta. Az elektronikus rendszeren keresztül kézbesített küldeményeknek ugyanolyan joghatása van, mint a papíralapúnak, és teljes bizonyító erővel rendelkezik.

Rovatok