Index Vakbarát Hírportál

A vokális jazz sztárjai a Müpában

2015. április 23., csütörtök 16:36 | kilenc éve frissítve

2015-ben is Jazztavasz a Müpában. Május 7-én Nina Simone lánya, Lisa Simone lép színpadra, másnap az Incognitóból ismert Natalie Williams, a zárónapon pedig a Grammy-díjas New York Voices koncertezik.

Az idei Jazztavasz a vokális találkozások jegyében telik május 7. és 9. között a Müpában, a külföldi fellépőkhöz ugyanis magyar zenészek és énekes is csatlakoznak. A fesztivált Lisa Simone nyitja saját kvartettjével. Lisa neve hallatán szinte mindenkinek először édesanyja, az amerikai zenei élet ikonja, Nina Simone jut eszébe, mára Lisa is megtalálta saját zenei hangját és világát. Bár lázadása jeleként karrierjét az USA légierejénél kezdte, és tizenegy évig ott szolgált, közben zenei pályáját is megalapozhatta, hiszen Németországban figyelt fel rá a gospel nagyasszonya, Joan Faulkner. Az öbölháború befejezésekor leszerelt, és minden idejét az éneklésnek szentelte. Hamarosan a Broadway ünnepelt musicalszínésznője lett, Nina halála után emléklemezt készített, majd a Sing the Truth projekt tagjakén az egész világot bejárta. 2014-ben All is Well címmel jelentette meg immár teljesen saját zenei anyagát. Budapesti koncertje is erre az albumra épül, de édesanyja munkássága előtt is tiszteleg, és Harcsa Veronikával közösen is előadnak néhány számot a Simone-repertoárból.

A Jazztavasz második napjának főszereplője egy MOBO-díjra jelölt énekesnő lesz, aki délvidéki származású édesanyjának köszönhetően folyékonyan beszél magyarul. Natalie Williams szólóban, és a jazz funk lehengerlő bandája, az Incognito énekes szólistájaként is bejárta a világot, fellépett a Montreux-i Jazz Fesztiválon és a Glastonbury Fesztiválon is. A tíztagú „Soul Family” projekt tagjaként havonta hallható a londoni Ronnie Scott's Jazz Clubban. Hetedik szólólemezét Where You Are címmel nagymamája emlékének ajánlotta. A lemez a kritikusokat is lenyűgözte, a brit Time Out szerint ő az egyik legizgalmasabb brit énekesnő, aki az egyik pillanatban érzéki souldíva, míg a másikban kifinomult jazzénekes. Tavaly ősszel a Random Trip vendégeként mutatkozott be az itthoni közönségnek, de Berlinben és Angliában is játszott már együtt magyar zenészekkel, többek között május 8-i vendégével, Szőke Nikolettával is.

A Jazztavaszt a négyszólamú jazzéneklés legjobbjaiként számon tartott, Grammy-díjas New York Voices zárja. Nem csak a jazz, de az R'n'B, a brazil zene, a pop és a klasszikus zene berkeiben is teljes biztonsággal közlekednek, dolgoznak triókísérettel és nagyzenekarral is.Május 9-i kísérőzenekaruk, a Fekete Kovács Kornél vezette Modern Art Orchestra sem ismeretlen partner számukra, hiszen már játszottak közösen. Ezen az estén a jól ismert örökzöldek mellett meglepetésnek szánt újdonságokat is hallhatunk majd tőlük.

Youtube linkek:

Lisa Simone – Revolution:

Natalie Williams – Start Walking: 

New York Voices - Love Me or Leave Me: 

Rovatok