Index Vakbarát Hírportál

Német szótár a túranadrág zsebében

2015. június 10., szerda 15:58 | nyolc éve frissítve

Visszavonhatatlanul nyár van, ideje ismét útra kelni és felfedezni a világ távoli helyeit. Az Akadémiai Kiadó fejlesztésének köszönhetően német nyelvterületen tett utazásainkra többé nem kell magunkkal cipelnünk német szótárat.

A túlsúly számolgatása helyett elegendő a mobilunkra telepíteni a német szótárprogramot, és máris indulhatunk. Ráadásként a telefonszámlánk miatt sem kell aggódnunk, mivel az applikáció a letöltést követően már nem igényel adatforgalmat.

A szótárprogram a három legelterjedtebb mobilplatformon elérhető, gyorsan és egyszerűen beszerezhető a Google Play Áruházból, az Apple App Store-ból vagy a Windows Phone Store-ból is. Android és Windows Phone platformok esetén a próbaverzió lehetővé teszi, hogy megbizonyosodhassunk, egy kiváló és rendkívül hatékonyan használható applikációról van szó, amit érdemes megvásárolnunk.

A minőség egyik garanciája, hogy a program alapjául az Akadémiai Kiadó gondozásában 2002-ben megjelent, Halász Előd és Földes Csaba által szerkesztett szótárak szolgáltak, az adatbázis frissítésére pedig 2013-ban került sor.

A digitális kéziszótár 63 000 német és 51 000 magyar címszót tartalmaz, a hozzájuk tartozó 100-100 ezer kifejezéssel együtt. A kezelőfelület könnyen átlátható. A rendkívül hatékony kereső betűrenddel, valamint a német és a magyar változat közötti egyszerű váltással segíti a szótárazást, a találatok mellé pedig megkapjuk a megszokott extra információkat, így például a fonetikus kiejtést, a birtokos eset végződését, a többes számot vagy a múlt időt, illetve a jelentéseket árnyaló, magyarázó példamondatokat is. Ez utóbbiban szereplő szavak, kifejezések is továbbkereshetőek – egyetlen koppintással átnavigálhatunk az érintett oldalra –, továbbá beírhatunk múlt idejű vagy ragozott formátumokat is.

Ha mindez kevésnek bizonyul és további mankóra van szükségünk a hibátlan kommunikációhoz, a függelékben helyet kapó kis nyelvtani bázis segítségével tökéletesíthetjük tudásunkat, legyen szó például a rendhagyó igékről, vonzatokról vagy igekötőkről.

A keresési előzményeink nem vesznek el, a későbbiekben is tallózhatunk közöttük, de törölhetjük is őket kedvünk szerint. A nehezen memorizált szavakat pedig kedvenceink közé sorolhatjuk, így pillanatok alatt ismét felidézhető a kérdéses kifejezés. Az előzőleg megtekintett szócikkek között két nyíl segítségével lapozgathatunk, ezenkívül a betűméret is könnyedén módosítható.

Az applikáció tehát mindent tud, amire szükségünk lehet. Egyetlen módosítással lehetne még tökéletesebb: az anyanyelvi kiejtés meghallgatásának lehetőségével – ahogy ez az Akadémiai Kiadó angol–magyar hangosszótár applikációjában már elérhető.

Vásárolja meg most az Akadémiai Kiadó mobilszótárait androidos készülékeire az alábbi linkre kattintva!

Június 30-ig a kiadó 25% kedvezményt biztosít a kupon felhasználóinak. Kuponkód: AK-TECH Kérjük, hogy a kuponkódot a vásárlási folyamat 3. lépésében, a „kuponkódok beváltása” mezőben tüntesse fel!

Rovatok