Index Vakbarát Hírportál

Múzeumok Éjszakája újratöltve

2015. június 15., hétfő 11:16 | nyolc éve frissítve

Még nincs programod június 20-ára? Kapcsolódj be a Múzeumok Éjszakája forgatagába, látogass el a 400 helyszín bármelyikére, és válogass a mintegy 2000 programból! Szörfölj a www.muzej.hu oldalon, vagy töltsd le okostelefonodra a rendezvény mobil applikációját!

Idén közel 2000 rendkívüli kulturális program várja azokat, akik ellátogatnak a Múzeumok Éjszakája rendezvényre június 20-án. A múzeumok állandó kiállításaik mellett kizárólag a rendezvényre meghirdetett tárlatvezetésekkel, tematikus gyűjteményekkel, filmvetítésekkel, könnyű- és komolyzenei programokkal is várják az érdeklődőket.

Egy karszalaggal végiglátogatható a hazai legnagyobb kulturális rendezvény, a Múzeumok Éjszakája összes budapesti programja, melyhez idén több mint 400 intézmény csatlakozott 2000 programjával. Idén a kiemelt helyszín Eger. A „nemzet csillaga” számos színes programmal várja az érdeklődőket. Aki Egerbe látogat ezen az estén, biztosan nem fog unatkozni. A programokat ajánló előzetes videó itt nézhető meg:

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2015 - Kiemelt helyszín Eger

Ebben az évben első alkalmammal kiemelt tematikához – Élő Erdély – is kapcsolhatták programjaikat az intézmények, így csaknem félszáz, erdélyi témájú eseménnyel találkozhatnak majd ezen az éjszakán a látogatók. Itt látható ízelítő a várható eseményekből:

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2015 - ÉLŐ ERDÉLY

A színes programok közül unikális élményt kínál a Ritkán látott képek című tárlatvezetés a Magyar Fotográfusok Házában, melynek keretében egy este erejéig a nagyközönség is találkozhat a Szigetbecsén őrzött André Kertész fotókkal. Aktív kikapcsolódást ígér a Fővárosi Állat- és Növénykert programja, ahol egyebek mellett emberhajtású körhintán tehetik próbára állóképességüket a látogatók, illetve a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum szervezte Múltidéző séták is, ahol Óbuda legendás utcáit járhatják be szakvezetéssel.

„Éjszaka a kertben” címmel fáklyás idegenvezetés indul 21 és 23 órától a Várkert Bazárban, ahol a Csók – a derűs élet festője című kiállításon az alkotó, Csók István hozzátartozóival is találkozhatunk. A Magyar Nemzeti Galériában az Erdélyi magyar képzőművészet 1920-1990 című, nagyszabású kiállítás eddig nem látott gazdagságban mutatja be a korszak erdélyi magyar művészetét. A helyszínen zenei programokkal is várják az érdeklődőket, 20 órától az Esti Kornél Akusztik zenél a Magyar Nemzeti Filharmokikus Zenekar után. Zenei programokban más helyszíneken sem lesz hiány: a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban az Anima Sound System lép színpadra, a Ludwig Múzeum 1. emeleti Üvegtermében a jazz kedvelőknek érdemes elidőzni néhány pillanatra, a Kiscelli Múzeum belső kertjében Szabó Balázs Bandája zenél.

Budapesten a rendezvény egységes karszalagbelépővel látogatható, amely a felnőtteknek 1500 Ft-ba, a gyermekeknek 600 Ft-ba kerül. 6 éves kor alatt a belépés ingyenes. A karszalag érvényes a csatlakozott budapesti intézmények minden programjára, és feljogosít az állandó és időszaki kiállítások megtekintésére is.

Budapesten a karszalaggal rendelkezők a rendezvények ideje alatt igénybe vehetik a hat különböző útvonalon, 18.00-02.30 óra között közlekedő BKK Múzeumbuszokat is. A karszalagok megvásárolhatóak a programban résztvevő budapesti múzeumokban és helyszíneken, illetve a rendezvény együttműködő partnere, a BKV jegypénztáraiban. Vidéken belépőjegyek az adott múzeumban vásárolhatóak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szervezésében megvalósuló rendezvénysorozat részletes programja a www.muzej.hu weboldalon és mobil applikáción érhető el, mely offline módon, internet hozzáférés nélkül is forgatható.

Rovatok