Index Vakbarát Hírportál

XX. Jubileumi Duna Karnevál - Nemzetközi Multikulturális Fesztivál

2015. június 17., szerda 17:37 | nyolc éve frissítve

A Duna Karnevál immár két évtizede a minőségi kulturális turizmus kiemelt attrakciója. A Nemzetközi Multikulturális Fesztivál különleges programsorozat Budapest rangos helyszínein a néptánc – népzene, kortárs tánc, fúvós-, szimfonikus- és világzene ötvözetével, a fellépő országok sokszínű kultúrájával.

A jubileum alkalmából a fesztivál különlegesen összeállított eseménysorozattal készül benne felvonultatva az elmúlt két évtized legsikeresebb produkcióit, előadóművészeit, zenekarait, tánctársulatait. A 80 programon közel 2000 előadó egy tucat helyszínen szórakoztatja a közönséget.

A Fesztivál célja alapítása óta emelkedő minőségű, művészi értékekben gazdag, változatos programokat kínálni, határok nélküli magyar kulturális örökségünk világ és európai szintű népszerűsítése mellett a kultúrák közötti párbeszéd elősegítése.

Az 1996 óta Kiemelt Nagyrendezvény minősítése Kiváló Fesztivál, elnyerte az Európa 500 legrangosabb eseményének járó Europe Top 500 címet. A Karnevál számos Európai Uniós, EU-Mediterrán és V4-es kulturális projektet kezdeményezett és sikerrel integrált programjai közé.

A külföldi vendégek között egyaránt megtalálhatók a határon túli magyar hivatásos és hagyományőrző, a Visegrádi országokból, Európából, Ázsiából és a tengerentúlról érkezett egzotikus társulatok is. Minden évben 10-15 külföldi együttes közel 300 művésze érkezik a Duna Karneválra.

A hazai kínálatból a hagyományos-, és kortárs alkotások legfrissebb darabjait mutatjuk be színpadainkon a legelismertebb társulatok közreműködésével. A táncművészet legrangosabb képviselői közül a Magyar Állami Népi Együttes és a Duna Művészegyüttes állandó szereplője a fesztiválnak.

A Duna Karnevál napjainkra Budapest fesztiválváros és Európa kulturális életében a nemzeti és nemzetközi hagyományok kiemelkedő képviselőjévé vált.

Művészi koncepciónk rövid- és hosszú távú lényege a tradíció és az innováció együttes, egymást erősítő jelenléte, az új ismeretek átadása, az esztétikum és egzotikum élménye, a minőségi együttlét ösztönzése.

Jelentőségét alátámasztják a szellemi örökségről és kulturális sokszínűségről szóló 2003-ban és 2005-ben elfogadott UNESCO Egyezmények.

A hagyományőrzés és az újítás minden általunk létrehozott illetve bemutatott előadás jellemzője, fontosnak tartjuk, hogy a tradicionális, vagy a folklórt alapanyagként feldolgozó modern koreográfiai szemlélet a harmadik évezredben is méltó helyet foglaljon el a színpadi táncművészetben, maradjon elfogadott, sikeres.

A Duna Karnevál elmúlt két évtizedét kísérő szakmai sikerek közül kiemelkedik három EU-s pályázati siker (Caleidoscope 1998-ban, Culture 2000 keretprogram, 2002-ben és 2005-ben), kétszeri (2004, 2005) EUROPE TOP 500 kitüntető cím, a Visegrádi Alap rendszeres támogatása. Jelentőségét bizonyítják a rendszeres hazai pályázatok sikerei. (Kulturális Minisztérium, NKA, Fővárosi Idegenforgalmi Alap, Turizmus Rt.), az évek óta tartó szakmai – művészeti együttműködés a Duna Palotával és a Hagyományok Házával.

Rendezvényünk a magyarországi fesztiválok minősítési rendszerében 2009-ben a legmagasabb fokozatú „Kiválóan Minősült Fesztivál” címet nyerte el.

A Duna Karnevál programjainak összeállításakor mindig arra törekszik, hogy a hazánkba érkező külföldiek megismerhessék egyedülállóan gazdag zenei és tánc kultúránkat, ugyanakkor a magyar közönség találkozhasson olyan távoli országok műsoraival is melyek itthon ritkán láthatók. Mindig kiemelt szerepet szánt a határon túli magyarság, a hazánkban élő nemzetiségek, a Duna-menti népek kultúrájának megjelenítésének, a táncház módszer népszerűsítésének. Az előadóművészetek iránt érdeklődők legszélesebb körének nyújtunk igényes szórakozást a rendezvény egyedien összművészeti jellegéből adódóan, a gyermektől a nyugdíjas korosztályig, ugyanakkor nem a populáris tömegkultúra kielégítésére törekszünk.

A hazai kulturális értékek népszerűsítése mellett a rendezvénysorozat a kultúrák közötti párbeszéd keretében lehetőséget biztosít a nemzetközi kooperációra az „egység uniformitás nélkül” gondolatának fenntartásával. Ennek szellemében rendezvényünk évről-évre jelentős teret és ösztönzést nyújt a közös művészi alkotó- és előadómunkára, melynek eredményeképpen egyedülálló közös produkciókat, műsorelemeket vihetünk a nagyközönség elé, ezáltal egyedülállóvá téve a Duna Karnevált a hasonló fesztiválok körében.

Részletes program itt: www.dunakarneval.hu

A nemzetközi fesztivál ünnepi eseményeit a külföldi és hazai táncegyüttesek és zenekarok közel 400 művészének egyedülálló, közös gálaműsorai koronázzák meg. Az Erkel Színházban az Európai Tánc Karaván (június 19.), a Margitszigeti Szabadtéri Színpad a Világ Karnevál (június 20.), a Pesti Vigadóban a Karnevál Zenei Gálaestje (június 21.) nyújt kivételes élményt

Rovatok