Index Vakbarát Hírportál

4K videó és 4K fénykép – a tökéletes pillanat megragadása

2015. november 17., kedd 15:12 | nyolc éve frissítve

Bármikor bekövetkezhetnek az olyan különleges pillanatok, amelyekre mindig emlékezni szeretne, és amelyeket a lehető legjobb felbontással érdemes rögzíteni. A Panasonic 4K-technológiája most már mindenki számára elérhető. Az új LUMIX GX8 bevezetésével 4K felbontású videókat rögzíthet (akár QFHD: 3840 x 2160 képpont, 25 kép/s, 100 Mbit/s).

A 4K fényképezési funkcióval könnyedén tökéletes képkockákat vághat ki a 4K videóból (30 képkocka, illetve fénykép másodpercenként) a fényképezőgépen, és ezeket 8 megapixelesnek megfelelő állóképként mentheti. A LUMIX FZ300 a videózásnál és fényképezésnél is felszabadítja kreativitását.

A 4K fénykép funkció három különböző módban használható, de mindegyikkel rögzíthető a tökéletes pillanat magas, 30 képkocka, illetve fénykép másodpercenkénti sebesség mellett:

Ezzel a funkcióval a sorozatfelvételhez hasonlóan fényképezhet. A fényképezőgép folyamatosan, igen nagy sebességgel készít 8 megapixelesnek megfelelő képeket, amíg nyomva tartja az exponálógombot.

Ez a funkció a normál 4K fénykép funkció, amellyel egy 4K videót rögzíthet, amelyből később bármelyik képkockát, illetve fényképet mentheti 8 megapixelesnek megfelelő képként. Nem kell mást tennie, csak várni a megfelelő pillanatra.

A „4K elősorozat” üzemmód különlegessége, hogy a fényképezőgép az exponálógomb megnyomása előtti és utáni egy másodpercben is rögzíti a 4K videót. Ezzel azokat a megjósolhatatlan pillanatokat is elkaphatja, amelyek az emberi reakcióidőnél sokkal gyorsabban megtörténnek. 60 extra képet kap, hogy a legjobbat kiválaszthassa.

Akár filmnézésről, akár videoszerkesztésről van szó, a 4K felbontás sokkal intenzívebb látványt kínál, mint amilyet valaha is tapasztalt. A 3840 x 2160 képpontos natív felbontás négyszer nagyobb, mint a full HD, így sokkal részletgazdagabb képet eredményez. Még a full HD formátumba exportált 4K felvételeknél is sokkal élesebb és határozottabb a megjelenítés, mint a full HD felbontással rögzített felvételeknél. A 4K felbontású rögzítéshez UHS Speed Class 3 kategóriájú kártya szükséges.

Minden a megfelelő helyen

A LUMIX FZ300 nem csak kifinomult vázkialakítást és kényelmes, kézre eső fogást nyújt, hanem intuitívan használható kezelőszerveket is. A hátsó és oldalsó tárcsák a fő blende- és a záridő-beállításokat vezérlik, de ideiglenesen könnyen átválthatók a fehéregyensúly és az ISO érzékenység beállítására. A beállítások a négy funkciógombhoz is társíthatók.* Továbbá, az objektívtubus bal oldalán található oldalsó karral a zoom kényelmesebben működtethető, amikor a jobb kéz az exponálógombbal van elfoglalva.

A LUMIX FZ300 nagy felbontású (1440k képpontos), OLED kijelzős élő képkeresőjének 10000:1-es kontrasztaránya kiváló láthatóságot biztosít, és közvetlen napsütéses viszonyok között is tökéletes kompozíciót tesz lehetővé. A magas, 0,7-szeres nagyítás (35 mm-es fényképezőgéppel ekvivalensrévén a képrészleteket is jól láthatja. Mivel minden beállítás közvetlenül megjelenik a szemei előtt, így képei mindig pontosan olyanok lesznek, amilyet Ön szeretne.

A nagy felbontású, kb. 1040k képpontos hátsó kijelző jobb láthatóságot nyújt, még napfényben történő fotózás esetén is. Továbbá a dönthető és elforgatható képernyőjével úgy keresheti szabadon a szokatlan látószögeket, hogy nem kell lemondania az egyszerű kezelhetőségről és a képrögzítés teljes vezérléséről. Az érintéses vezérléssel pedig a téma élességét a képernyő egyszerű megérintésével is beállíthatja, sőt magát a fotót is elkészítheti így.

2360k képpontos, nagy OLED élőképes kereső

A LUMIX GX8 nagy felbontású (2360k képpontos), dönthető OLED kijelzős élő képkeresőjének 10000:1-es kontrasztaránya kiváló láthatóságot biztosít, és közvetlen napsütéses viszonyok között is tökéletes kompozíciót tesz lehetővé. A magas, 0,77-szeres nagyítás (35 mm-es fényképezőgéppel ekvivalens) révén a képrészleteket is jól láthatja. Mivel minden beállítás közvetlenül megjelenik a szemei előtt, így képei mindig pontosan olyanok lesznek, amilyet Ön szeretne.

A LUMIX GX8 fő szerkezetét a magnéziumötvözetből présöntött első / hátsó váz alkotja, amely komoly terepi igénybevételhez is megfelelően merev. A konstrukció a tömített csatlakozásoknak, beállító tárcsáknak és gomboknak köszönhetően egyben fröccsenés- és porálló.

Az 1040k képpontos kijelző OLED-technológiát használ a nagy felbontású és gyors megjelenítéshez. A LUMIX GX8 a dönthető és elforgatható kialakítással kényelmesebbé teszi akár a függőleges tájolású képkészítést is, miközben megadja a szabadságot a szokatlan szögű képek elkészítéséhez. Az érintéses vezérléssel pedig a téma élességét a képernyő egyszerű megérintésével is beállíthatja, sőt magát a fotót is elkészítheti így.

Rovatok