Index Vakbarát Hírportál

Okostelefon után intelligens tető

2016. május 3., kedd 10:13 | aznap frissítve

Szél, eső, hőség, hó, fagy, zaj, páratartalom – ezt mind ki kell bírnia egy tetőnek, ami ezért ideális esetben több mint cserép. Érdemes intelligens tetőrendszerben gondolkodni otthonunk kialakításakor.

Lakóhelyünket egyre szélsőségesebb időjárásra kell felkészítenünk. Ugyanakkor egy, a Bramac által, a Construmán készített felmérésből kiderül, a laikus építkezők, felújítók szívesen spórolnak a tetőn, bár elismerik, nem tudják, mekkora a jelentősége.

Honnan lehet tudni, hogy egy adott ház esetében milyen rendszerre van szükség? Részben a ház fekvése, földrajzi, regionális tájolása határozza meg, hogy az adott vidéken, milyen időjárási hatások érik az épületet. Az épület környezetének beépítettsége befolyásolja például a szükséges rögzítést: Más tető-kialakításra van szükség sűrűn, vagy gyéren lakott területen; másra vízparton; másként kell választani fákkal, széltől védett területen, vagy a hegyekben.

Magyarországon még nem túl gyakran gondolkoznak komplex tetőrendszerekben a magánépíttetők, pedig ezek azok, amelyek, a rendszerelemeknek köszönhetően, igazi védelmet nyújtanak egy otthon számára. A megfelelő vízzáróságot, és vízszigetelést, átszellőzést biztosító tetőrendszer-elemek, tető-hőszigetelés és idomcserepek minden tető alaptartozékai kellene, hogy legyenek. A ház fekvésétől függően érdemes még viharállóságot biztosító tető kiegészítőkben is gondolkodni. A Bramac egyébként a hazai építőipari piacon a legteljesebb tetőrendszereket biztosítja több száz, speciálisan az adott tetőre szabott rendszerelemmel, amelyeknek nemcsak forgalmazója, hanem gyártója is. Komplett tetőrendszereket fejleszt és tesztel, csak így engedheti meg magának, hogy nemcsak a cserépre, hanem akár a teljes tetőre garanciát vállal. Mindez azért fontos, mert bármikor előfordulhat egy meghibásodás, a garanciális feltételeknek köszönhetően azonban, a váratlanul jött bajban akár milliókat is spórolhatunk. Ahogy az lenni szokott, mindig az apró betűben rejlik a teljes igazság, ezért érdemes áttanulmányozni, mit rejtenek a garanciális feltételek.

Rovatok