Index Vakbarát Hírportál

JÖVŐNKÉRT, FELELŐSEN

2016. május 12., csütörtök 10:54 | aznap frissítve

Az egyre fenyegetőbb globális környezetvédelmi és társadalmi problémák nem ismernek határokat. A globális kihívás megoldásainak keresésére buzdít a Telekom is, amely ebben az évben is kiírta a DELFIN Díjat a fenntartható fejlődés terén kiemelkedőt alkotott és arra érdemes magyar cégek képviselői számára.

A világ országai, az elmaradottabb régióktól a fejlett államokig különböző szinten ugyan, de kitettek a globális környezeti és civilizációs válság következményeinek. A fenntartható fejlődés, az esélyegyenlőség, a klímavédelem, a fenntartható tudatformálás és oktatás olyan kulcsszavak, amelyeket az utóbbi évtizedekben, de inkább években ismertünk meg, és igyekszünk minél jobban megtanulni jelentésüket.

De mi is az a fenntartható fejlődés?

A környezeti problémák globális jellegével az 1980-as évek elején szembesült először az emberiség. A témában legtöbbször hivatkozott dokumentum, az ENSZ 1987-es Brundtland-jelentése a fenntartható fejlődést olyan folyamatként írja le (földeké, városoké, termelési folyamatoké, társadalmaké stb.), ami „kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket”. Mindemellett rendkívül fontos a környezet elhasználódásának megakadályozása, miközben ideális esetben a gazdasági fejlődés, a társadalmi egyenlőség és igazságosság igényei sem szenvednek csorbát.Vagyis közös erőfeszítéssel el kell tudnunk érni, hogy a jelen szükségletei ne éljék fel a jövő generációinak életlehetőségeit, és a Föld őrizze meg ökológiai egyensúlyát.Az a felismerés, hogy a civilizációs-ökológiai fenyegetés elhárítása globális összefogást kíván, és hogy ebben a fejlett világnak fokozott a felelőssége, egyre jobban előtérbe helyezi azokat az ösztönzéseket, amelyek a környezettudatos gondolkodás széleskörűvé válását segítik elő.

DELFIN Díj

Noha Magyarországot – természetföldrajzi adottságainak köszönhetően – a közeljövőben nem fenyegeti élelmezési és ivóvízválság, és az ország környezetterhelési átlaga is megfelelő, mégsem nem dőlhetünk kényelmesen hátra. Ennek tudatában, a környezettel szembeni felelősség tudatosításának és a fenntarthatóság népszerűsítésének céljából a Magyar Telekom 2008. év óta minden évben, idén is kiírja a DELFIN Díjat, amely a fenntarthatóság népszerűsítésében, az előremutató, megvalósított innovációban, a klímavédelemben, valamint az esélyegyenlőség biztosításában kiemelkedőt alkotott magyar cégek eredményeit ismeri el. A díj a nevét a Díj egy Elkötelezett, Fenntartható, Innovatív Nemzedékért (Delfin) elnevezésből kapta.

A díjra bármely Magyarországon működő vállalkozás pályázhat olyan projektekkel, programokkal, fejlesztésekkel, amelyekkel a pályázó cég példamutató lépést tett a fenntarthatósági szempontból hatékony működés irányába. A vállalatok 2016-ban már működő projektekkel, programokkal indulhatnak a pályázaton, a következő négy kategóriában: innováció a fenntarthatóságért, esélyegyenlőség, klímavédelemmel kapcsolatos beruházás, fejlesztés, fenntartható tudatformálás, oktatás. A pályázatokat elektronikus formában lehet benyújtani a 2016. május 22-i határidőig. A szakmai zsűri által rangsorolt nyerteseknek a DELFIN Díjat a Telekom XVII. Magyar Telekom Fenntarthatósági Kerekasztal-beszélgetésén adják át 2016. június 10-én.A pályázatról rövid videót ITT lehet megtekinteni, a kiírási feltételek pedig ITT olvashatók.

„Zöld” taxitól a rehabjob-ig

Szerencsére Magyarországon számos példaértékű és a mindennapjainkban már látható fenntartható megoldás akad. Ezek közül tavaly a DELFIN Díj zsűrije a fenntartható innováció kategóriában a Budapest Taxit üzemeltető RT 5 Taxi Holdingot jutalmazta, amely létrehozta az ország első „zöld”, környezetbarát taxi flottáját, és elsőként szerzett be elektromos taxikat. Klímavédelemmel kapcsolatos beruházás és fejlesztés területén a pályázatot kiírók az Ericsson Magyarország Take-Back termék-visszavételi programját értékelte kimagaslónak, amelynek köszönhetően megvalósult a mobilhálózatok modernizálása során leszerelt berendezések újrahasznosítása. Esélyegyenlőség kategóriában 2015-ben a JOB Személyzeti Tanácsadó érdemelte ki a díjat a megváltozott munkaképességűek munkaerő-piaci integrációját segítő www.rehabjob.hu portál, Facebook-oldal és blog létrehozásával. Tudatformálás terén pedig a Hegyvidéki Sportcsarnok és Sportközpont (MOM Sport) társadalmi felelősségvállalási tevékenységét ismerte el a zsűri a DELFIN Díj odaítélésével, különösen a halmozottan hátrányos helyzetű sportolóknak rendezett versenyeket.

Rovatok