Index Vakbarát Hírportál

Öt dolog, amire érdemes hitelt felvenni!

2016. május 19., csütörtök 11:29 | aznap frissítve

Fokozódó népszerűségnek örvend a személyi kölcsön manapság, nem véletlenül. Azért is kedvelt ez a típus, mert felhasználását nem kell számlákkal igazolnunk, tehát bármire költhetjük, illetve nem elhanyagolható az a tény sem, hogy jelenleg igen kedvező kamatok mellett juthatunk hozzá. Vannak, akik idegenkednek a kölcsön felvételétől, de felelős döntéssel, indokolt élethelyzetekben sokszor érdemes személyi kölcsönt felvenni. Az Erste Bank szakértőinek a segítségével összegyűjtöttük, hogy melyek lehetnek ezek a szituációk!

1. Hitelkiváltás? Igen, megéri!

Sokan vannak, akik már meglévő hitelük kiváltása miatt vesznek fel személyi kölcsönt. A hitelkiváltás azért vonzó lehetőség, mert a korábban (akár évekkel ezelőtt) felvett hitelek kondíciói mára valószínűleg kedvezőtlenné váltak, ezeket a kedvezőtlen kondíciókat pedig hitelünk kiváltásával sokkal optimálisabbá tehetjük. Időről időre tehát nem árt szétnézni a piacon és amennyiben egy kedvezőbb konstrukciót találunk, akkor cselekednünk kell, hiszen így havi törlesztőrészletünk jelentős mértékben csökkenhet. Mindehhez érdemes különböző kalkulátorokat használnunk, itt például kiszámíthatjuk azt, hogy mekkora hitelt milyen feltételekkel vehetünk fel.

2. Lakásfelújítás – kiváló cél.

Természetes igényünk, hogy közvetlen környezetünket szebbé, jobbá, otthonosabbá, komfortosabbá tegyük. Lakásunk felújítása kettős célt is szolgálhat, hiszen azon túl, hogy jobban fogjuk érezni magunkat otthonunkban, ezáltal bebiztosítjuk magunkat a jövőre nézve. Ha okosan újítjuk fel lakásunkat, akkor egy esetleges későbbi eladás esetén, többszörösen is megtérülhet a befektetett energia és pénz.

3. Autóvásárlás – megéri!

Vannak olyan helyzetek, amikor megéri akár autóra költeni a személyi kölcsön összegét. Természetesen nem olyan esetekre kell itt gondolnunk, amikor inkább státuszunk szimbolizálásaként szeretnék egy újabb, drágább autóhoz hozzájutni. Olyan esetek viszont vannak, amikor akár meg is térülhet egy autóvásárlás. Ilyen például az, amikor a mindennapi munkavégzésünkhöz szükséges, hogy rendelkezzünk autóval. Szintén életszerű az, amikor családunk bővülése teszi indokolttá, hogy egy nagyobb, családi kocsit vásároljunk.

4. Több lábon állni – egy szakma kitanulása.

Előfordul, hogy szakmai életünkben megrekedünk, úgy érezzük, hogy belefásultunk a mindennapokba. Nem tudjuk eldönteni, hogy ez esetleg egy újabb hullámvölgy vagy pedig ez az érzés egy jelzés arra vonatkozóan, hogy váltanunk kell. Akármelyikről is legyen szó, egy szakma kitanulásával nem csak fejlesztjük magunkat, hanem egy lehetőséget teremtünk arra, hogy ha szükségét érezzük, akkor váltani tudjunk, illetve arra is jó, hogy kicsit felrázzuk magunkat, kilépjünk a komfortzónánkból és belevágjunk egy izgalmas, új világba. Nem mellesleg egy kis mellékeshez is juthatunk, vagy akár saját vállalkozásba is kezdhetünk – a hasznosulási forma már csak rajtunk múlik!

5. Nyelvkurzus – egy további lehetőség.

Egy nyelv megtanulása rengeteg idő, energia és pénz – ez vitathatatlan. Ugyanakkor, ha szeretünk nyelveket tanulni, és utána az adott nyelvet még hasznosítani is tudjuk (esetleg változatosabb, érdekesebb feladatokat kaphatunk a munkánk során vagy egy régóta áhított külföldi munkalehetőséghez kerülünk közelebb), akkor mindenképpen érdemes belevágni, akár kölcsön felvételével is! Ráadásul egy nyelv elsajátításával közelebb kerülsz az adott nyelvet beszélők kultúrájához, ezáltal pedig te is gazdagodsz, épülsz, fejlődsz! Főként igaz ez akkor, ha külföldi nyelvkurzusra jelentkezünk. Ekkor nem csak az adott ország kultúrájával ismerkedhetünk meg testközelből, de akár életre szóló kapcsolatokra is szert tehetünk. Azt se felejtsük el, hogy egy ilyen lehetőség alkalmával a nyelvelsajátítás is gyorsabban megy!

 

Mit kell tudnunk a személyi kölcsönről?

·         Felhasználását nem kell számlákkal igazolnunk, illetve fedezetet sem kell felmutatnunk.
·         A pénzhez viszonylag hamar hozzájuthatunk.
·         Az igénylése jövedelemhez kötött, de megnövelhetjük a hitelösszeget adóstárs bevonásával.
·         Igényléséhez munkaviszonnyal kell rendelkeznünk – az időtartam bankonként eltérő lehet.
·         Életkori megkötések is vannak, amik eltérőek az egyes pénzintézeteknél.
·         Érdemes előre kiszámolnunk, hogy mekkora lesz majd a hitelünk havi törlesztője.
          Ezt itt is megtehetjük.

Rovatok