Index Vakbarát Hírportál

Tudja, mennyibe kerül, ha nem tudja? Így „drága” lehet a tetőfelújítás…

2016. május 19., csütörtök 10:38 | hét éve frissítve

Számos cikkből, híradásból gyakran hallhatunk az azbesztet tartalmazó építőanyagok, így kifejezetten az azbesztes sík vagy hullámpala tetőfedő anyagok egészségkárosító hatásairól. Tény, hogy ezekkel a veszélyes hulladéknak számító, bontásra kerülő anyagokkal körültekintően kell bánni, de vajon hogyan? Mit kell tudni? Kinek kell intézni? És mibe kerül, ha nem tudjuk?

Ha a felújítás előtt álló már ugyan tisztában van azzal, hogy a hagyományos azbesztes pala az egészségre ártalmas és bontása veszélyes, nehéz megtalálni azt, hová kell fordulni a szakszerű megoldásért. Előfordul, hogy a szakemberek sem tudnak pontos információt adni az építkezőknek az aktuális jogszabályokról. Fontos tudni, hogy nemcsak az azbeszt környezeti és egészségkárosító hatásával kell tisztában lenni, hanem azzal is, hogy a hatóságok jelentős bírságot szabnak ki a nem megfelelő veszélyes hulladék kezeléséért. A bírság mértéke tonnánként több mint 500 000 Ft, ezért ha egy átlagos palatető 2,275 tonna súlyával számolunk, akkor ez a bírság az egymillió forintot is meghaladhatja, míg műemlék pala esetén ez a büntetési összeg akár duplázódhat is. Szerencsés, ha a felújító és a kivitelező egyeztet ebben a kérdésben, mert a bírság sok esetben nem is a vállalkozót, hanem a megrendelőt terheli.

Miért is veszélyes az azbeszt?

Az azbesztpalából az időjárás és kopás miatt a levegőben szálló apró, szemmel nem látható azbeszt szálak bekerülnek a tüdőbe és gyakran azbesztózist vagy tüdőrákot okoznak úgy, hogy a betegség akár évtizedekig is lappanghat. Az ipari felhasználása az 1970-es évekig igen jelentős volt és a becslések szerint Magyarországon is több mint 100 millió négyzetméternyi tetőt fedtek azbesztpalával, így ez nemcsak európai, hanem magyar probléma is. Egészségkárosító hatása miatt az iparilag fejlett országokban, természetesen itthon is, az azbeszt felhasználását betiltották.

Zöld Projekt, a tiszta megoldás

A tetőcserép-gyártók között a CREATON volt az első, aki 2015-ben elindította a Zöld Projektet, mellyel a veszélyes azbesztpalával burkolt tetők felújítását, cseréjét támogatja. A programhoz csatlakozni nagyon egyszerű: mindenki, aki CREATON terméket vásárol, igénybe veheti az azbesztes pala vagy a bitumenes zsindely elszállításának szakszerű és törvényes veszélyeshulladék-kezelési folyamatát.

A CREATON megállapodott egy a veszélyes bontott anyagok elszállítására és ártalmatlanítására engedéllyel rendelkező és azt szakszerűen végző céggel, a Design Kft-vel, velük együttműködve történik a Zöld Projekt lebonyolítása. A CREATON vevői az ország bármely pontján a piaci ár alatt jutnak hozzá az azbesztmentesítéshez, akár a cég JÓTETŐ Programjában vesznek részt, akár csak a felújítás során a régi és veszélyes azbesztpala tetőt kívánják modern, szép és tartós CREATON termékekkel helyettesíteni. A Zöld Projektben való részvételhez a felújítást tervezőknek regisztrálniuk kell a CREATON oldalán. Fontos azonban, hogy a veszélyes hulladék elszállítását a cég csak közvetíti, az elszállítást a Design Kft. végzi el és a szolgáltatást a tetőfelújítók közvetlenül tőlük rendelik meg, országszerte azonos, igen kedvező áron. A 2015. tavaszán indult Zöld Projekt egy év alatt közel 200 tető felújításához nyújtott szakértő és környezetbarát segítséget.

További információ és regisztráció a Zöld Projektre:

http://akcio.creaton.hu/hir/tetofelujitas-veszelyes-hulladek-elszallitasaval

Rovatok