Index Vakbarát Hírportál

Homályból a valóságba - két sikeres nő története

2016. július 27., szerda 12:10 | hét éve frissítve

Színek, formák, kontúrok - ezeket látjuk a világból. De képzeljük csak el, hogy egy varázsütésre a világ még realisztikusabbá válik, mintha egy új dimenzió nyílna meg előttünk! Ráeszmélünk, hogy eddig csupán egy apró szeletét érzékelhettük környezetünknek. 125%-os látásélességgel fedezhetjük fel újra azt, amiről eddig úgy hittük már ismerünk. Bajcsai Viktória (divattervező) és Herbály Judit (fotós) a Sasszemklinikán elvégzett sikeres FEMTO műtétük után mesélnek az életükről, és a kezelés után bekövetkezett változásokról.

Bajcsai Viktória - divattervező (Imogen)

„Látom a színeket és formákat!”

Végtelenbe hulló textíltenger veszi körül Bajcsai Vikit. A 28 éves lány még nagyon fiatal, de már hosszú utat járt be, hogy létrehozhassa saját márkáját. Közel 10 év munkájának köszönhetően ma már sikeres divattervező, akinek egyedi tervezésű ruháiban a lányok különlegesnek érezhetik magukat. Van, hogy esküvők főszereplői Viki textíliái, máskor a hétköznapokat színesítik meg az origamit idéző ruhák.

,,Semmivel nem ér fel az az érzés, mikor a vásárlóim boldogságához az általam tervezett ruhákkal hozzájárulhatok.”

A lány számára a legnagyobb örömöt a fogyasztók visszajelzései adják, hiszen nekik tervezi alkotásait. Egy Facebook üzenet akár az egész napját képes feldobni, s talán ennek köszönhetően sugárzó optimizmussal vág bele a mindennapokba. A színek és formák világa azonban nem sokkal ezelőttig egy olyan hely volt, amit Viki csak a mindennapi kényelmetlenségek árán tudott megtapasztalni.

„Általános iskolás koromban kezdett romlani a látásom és felnőtt koromra szemüveg nélkül már csak színfoltokat láttam. A strand például különösen nehéz terepnek számított, itt a barátnőimet is csak a fürdőruhájuk színéről ismertem fel.”

1 éve azonban Viki ismét láthatja kontaktlencse nélkül a világ kontúrjait. A fiatal divattervező családja unszolására szánta rá magát a lézeres szemműtétre.

„Ha nagyon gyenge a látásod, 6 dioptria feletti, akkor a lézerkezelések között a FEMTO kezelés tudja a legjobb látásélesség-eredményt biztosítani.

A műtét előnye volt a gyors felépülés is, így a beavatkozás után hosszabb időbe telt lelkileg is elbúcsúzni a korábbi, szemüveges élettől, mint maga a gyógyulás. Mára a látás élménye neki is természetessé vált: megszűntek a lassú reggelek és a sötétben tapogatózó éjszakák.

Herbály Judit – fotós

„Nem értettem, miért nem fáj”

„Fél éve estem át lézeres látásjavító kezelésen. Előtte elképzelni sem tudtam, milyen lehet a világ teljes valójában. A szemüveg keretek közé szorított, így a látóterem fizikai és egyéb értelemben is beszűkült. A műtétem óta olyan dolgokra vagyok képes, amik előtte lehetetlennek tűntek.”

Herbály Judit profi fotós, végzett táncpedagógus és jelenleg integrált pszichológiai tanulmányokat folytat. Judit szerint mindenkiben van szépség, a nők nagy része erről sajnos nem kap pozitív és hiteles visszacsatolást, amitől önbizalomhiány és negatív énkép alakul ki.

Célul tűzte ki, hogy ezen változtat, s egyik legfontosabb érzékszervének, látásának visszanyerésével is csak egy lépéssel közelebb került a megvalósításhoz. Szeme a legfontosabb munkaeszköze, a tökéletes látással pedig kinyílt előtte a világ.

,, Úgy érzem, hogy jobban látok, mint az átlagosan jól látó emberek. Tiszta, napsütéses időben olyan dolgokat is észreveszek, amik a legtöbb ember számára láthatatlanok maradnak.”

A döntés azonban nem volt könnyű. Judit, ahogy a legtöbben, félt a műtéttől. Közel 10 évig gondolkozott a beavatkozáson, mire rászánta magát. Ehhez képest a gyógyulás csak pár napot vett igénybe.

„A kezelést néha már teljesen szürreális képekben képzeltem el. Nem segített az sem, hogy a barátaimtól azt hallottam, hogy egy fájdalmas beavatkozás vár rám, így nagyon meglepődtem, hogy a kezelés alatt és után sem tapasztaltam ezt. A lézeres szemkezelést követően vártam a rossz érzést és nem értettem miért nem fáj.”

A várt fájdalom később sem jelentkezett, és a beavatkozás után pár nappal a fotós már dolgozott. Judit nem bánta meg döntését és bízik benne, hogy a szépséget, amit a szemével lát, képein keresztül megmutathatja az egész világnak.

A lézeres szemműtétek mára már mindenki számára elérhetővé váltak. Jelentkezzen Ön is online alkalmassági vizsgálatra, hiszen webes jelentkezés esetén, a vizsgálat ingyenes! Ha többet szeretne megtudni a FEMTO kezelésről, tájékozódjon az alábbi linken: http://sasszemklinika.hu/kezeles/femto-ketlezeres-kezeles

Rovatok