Index Vakbarát Hírportál

Fotósoknak áll a világ

2016. szeptember 19., hétfő 14:02 | hét éve frissítve

Az idén 60 éves fennállását ünneplő Magyar Fotóművészek Szövetsége fotográfiai ösztöndíjat hozott létre: évente három fiatal alkotónak ad lehetőséget fotó-sorozata megalkotására, valamint elindít egy kutatás-sorozatot, amely azt vizsgálja majd, hogy a fotó, mint médium mekkora gazdasági erőt képvisel.

A Magyar Fotóművészek Szövetsége már hatvan éve a magyar fotográfia meghatározó szereplője, tevékenységével igyekszik a magyar fotóművészeti alkotásokat minél szélesebb társadalmi réteggel megismertetni.

A fotón belüli változások a Szövetségen belüli célok újrafogalmazását is szükségessé tette, így 2016-ban új koncepció mentén segíti az alkotások láttatását, illetve támogatja elkészülésüket. Ennek első lépéseként egy fotográfiai ösztöndíjat hozott létre, mely a fiatal alkotókat segíti a képalkotásban: olyan, felsőfokú intézményekben hallgató diákok számára ír ki évente három ösztöndíjat, akik eddig kiszorultak az állami ösztöndíjrendszerből vagy a Nemzeti Kulturális Alap pályázataiból. Az egymillió forint értékű ösztöndíj évente három fiatal alkotót támogat egy-egy fotográfiai sorozat elkészítésében, melyek e támogatás nélkül nem születhetnének meg.

Még ez év során megkezdődik az eddig nem kutatott és hiánypótló területnek a tudományos feltérképezése, melynek célja, hogy a fotó/művészet/gazdaságtan összefüggéseire fókuszálja a figyelmet. Ennek érdekében egyetemi kutatócsoportokkal közreműködve szeretne elindítani egy kutatás-sorozatot, melynek célja a magyar fotográfia gazdasági, kulturális, antropológiai, szociológiai szerepének meghatározása, valamint annak kimutatása, hogy a fotó, mint médium mekkora gazdasági erőt képvisel a többi művészeti ághoz viszonyítva, illetve önmagában mekkora erőforrásokat tud felmutatni, s azok hatékonysága milyen mértékű.

Ez év szeptember végére elkészül a Szövetség megújult honlapja, ahol nem csupán a tagok képanyagát lehet megtekinteni, illetve róluk információt gyűjteni, hanem 1956-tól kezdődően lehet majd végigkövetni a tagok képanyaga által a magyar fotóművészet fejlődését is.

A megújuló honlapra és hivatalos pályázati kiírásokra várva érdemes ellátogatni a szeptember 16-án megnyílt Face-Boom című kiállításra a Várkert Bazárba, amely a fotográfia megjelenésével indukált hagyományos arckép ábrázolásban megjelent és a mai napig tartó változást igyekszik bemutatni a Szövetség tagjainak munkáiból válogatott fotókkal. Az átfogó portré kiállításhoz kapcsolódva péntekenként és szombatonként kerekasztalbeszélgetéseket is tartanak különböző aktuális témákban.

Rovatok