Index Vakbarát Hírportál

Felejtsük-e el a hagyományos fényképezőgépet?

2016. október 10., hétfő 16:26 | hét éve frissítve

Nem kell, de ha nincs kedved cipelni a nagy fotós táskát, van jobb ötletünk! Íme, a fotográfus tippjei, hogyan készítsünk profi fotókat az okostelefonunkkal.

Ha minőségi fotókat szerettünk volna lőni egy-egy utazás, nyaralás vagy családi esemény alkalmából, néhány éve még fel sem merült bennünk, hogy ne vigyünk magunkkal egy szép nagy fényképezőgépet. A jó fotónak persze ára is volt, hiszen az utazás egyik felét azzal töltöttük, hogy az objektívekkel agyonpakolt fotós táskát raktuk az egyik vállunkról a másikra, a másik felét pedig azzal, hogy cserélgettük az objektíveket. Eközben folyamatosan azt lestük, nehogy a kamerának valami baja essen.

Az elmúlt egy-két évben azonban olyan újítások jelentek meg az okostelefonos kamerák piacán, amelyek ha egyelőre még nem is válthatják ki teljesen a hagyományos DSLR kamerákat, de számos helyzetben reális alternatívát jelentenek a hagyományos fényképezőgépekkel szemben. A telefonunkat ma már messze nem csak selfie-k, vagy olyan fotók készítésére használhatjuk, amelyen egyesével megszámolhatjuk a pixelpontokat, hanem akár művészi minőségű fotók készítésére is.

Sőt, vannak olyan készülékek, amelyekkel akár rossz fényviszonyok között is kiváló fényképeket lőhetünk. Jó példa erre a Huawei P9-es telefonja – amelyet nem mellesleg egy hagyományos kameragyártóval, a Leicával közösen terveztek. A készüléken két kameralencse figyel, az egyik egy RGB, a másik pedig monokróm lencse, mindkettő 12 megapixeles. Az előbbi a színinformációkat rögzíti, utóbbi pedig a formák és körvonalak részleteit. A két lencse fotózáskor egyszerre működik, így a dual kamera az egyszenzoros kiépítéshez képest 50 százalékkal nagyobb részletgazdagságot biztosít és 200 százalékkal több fényt rögzít.

Hogy még jobb fotókat készíthessünk okostelefonunkkal, Rizsavi Tamás fotós a következőket ajánlja:

  1. Jó, ha olyan készülékünk van, ami lehetővé teszi a manuális beállítások használatát fotózáskor, mint például a Huawei P9. Ha nincs ilyen telefonunk, külön fotós alkalmazások letöltésével pótolhatjuk ezeket.
  2. A rekeszérték és a makrofunkciók állításával érdemes kísérletezni, mert gyönyörű művészi hatásokat lehet vele elérni.
  3. A mai okostelefonok többségén még csak digitális zoom áll rendelkezésre, ezt nem igazán érdemes használni, mert rontja a képminőséget. Ugyanakkor fotós alkalmazásokkal a telefonon is egyszerűen végezhető utómunka, például megváltoztatható a képkivágás, állítható a kontraszt és a színek.
  4. A hosszú záridővel való fotózással is látványos képeket lehet készíteni, de ehhez ajánlott állványt is használni. A hosszú záridő alatt néhány másodperces, illetve több percig tartó záridőt egyaránt érthetünk. Ezzel a módszerrel és a P9 fényfestés módját beállítva készíthetünk fényfestéses képeket is, ha zseblámpával a levegőbe rajzolunk a lassan exponáló kamera előtt.

Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy el kell dobnunk DSLR kameránkat, hiszen az számos olyan opciót kínál nekünk, amit egy telefonnal méretéből adódóan nem lehet megoldani. Mindkettőnek megvan a maga előnye, de érdemes végiggondolni, mikor, melyiket használjuk.

Rovatok