Index Vakbarát Hírportál

Figyelem, könnyebb a CSOK-igénylés!

2016. október 25., kedd 10:01 | hét éve frissítve

Szeptember közepétől módosultak a CSOK-igénylés szabályai – hívja fel a figyelmet az ErsteOtthon.hu szakértője. Családalapítók, családosok, vásárlók és építkezők figyelem!

Jövőbeli tulajdonosoknak

Kezdetnek némi hasznos információ általánosságban az igénylés feltételeiről: CSOK-igénylőként olyan dokumentumokra lesz szükségünk, mint személyi vagy más személyazonosságot igazoló hatósági igazolvány, házasságról vagy bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló anyakönyvi kivonat, illetve 90 napnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvány. Továbbra is rendelkeznünk kell TB-biztosítással, azonban azt, hogy ennek mekkora a minimum időtartama, az igényelt támogatás mértéke határozza meg – tájékoztat az ErsteOtthon.hu szakértő oldal.

Hahó, gyerekesek

Mivel a CSOK mértéke gyerekszámtól függ, ezért a már meglévő gyerekekről is be kell mutatnunk egy sor dokumentumot. A korábbi gyakorlattal ellentétben a 24. helyett immár a 12. héttől figyelembe veszik a magzatot. Megszületett gyermekek esetében születési anyakönyvi kivonatra és adóigazolványra, 14 évesnél idősebbek esetében személyi- és lakcímkártyára is szükségünk lesz. Amennyiben a gyerek betöltötte a 18. életévét, úgy szükséges továbbá egy hozzájáruló nyilatkozat az adatai kezeléséhez és továbbításhoz. Az idősebb korosztálynál pedig 20 helyett immár 25 éves korig veszik figyelembe a meglévő gyerekeket, függetlenül attól, hogy folytatnak-e tanulmányokat vagy sem. Változást jelent, hogy a jövőben a gyámság alatt lévő gyermek után is igénybe vehető a támogatás, ha a gyámságra a gyermek szüleinek halála miatt került sor.

Ahányféle lakáscél, annyiféle papír

Lakáscéltól függően eltérő dokumentumokat kell beszerezni a CSOK igényléséhez, de a tulajdoni lapokra minden esetben szükség lesz.

A szükséges iratok megtalálhatók, illetve letölthetők az Ersteotthon.hu dokumentumtárából is. Használt lakás vásárlásához elengedhetetlen a földhivatal által érkeztetett, 120 napnál nem régebbi adásvételi szerződés. Amennyiben új lakás vásárlásához vesszük igénybe a CSOK-ot, szintén szükség van az adásvételi szerződésre, illetve a kérelem benyújtásakor használatbavételi engedéllyel kell rendelkezzen az ingatlan, vagy ha még nem rendelkezik használatbavételi engedéllyel, akkor legalább 2008.06.30-án, vagy azt követően kiadott építési engedélynek rendelkezésre kell állnia. A folyósítás feltétele ebben az esetben is az, hogy a használatbavételi engedélyt be kell mutatni a banknak. Új ház építéséhez kapcsolódó CSOK igénylése esetén attól függően, hogy az ingatlan építési engedélyhez, vagy egyszerű bejelentéshez kötött, más-más dokumentumok szükségesek. Ezek az Ersteotthon.hu dokumentumtárában szintén megtalálhatóak. Nagyon fontos változást jelent, hogy a jövőben már osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanra is lehet támogatást igényelni, tehát nem szükséges, hogy az ingatlan társasházzá alakuljon, önálló albetéttel rendelkezzen.

Rovatok