Index Vakbarát Hírportál

Mi a titka a csodaszép ünnepi fotónak?

2016. december 13., kedd 11:41 | hét éve frissítve

A karácsonyi fotózás nem könnyű műfaj, hiszen a legszebb pillanatok megörökítését a félhomály és a fények is nehezítik. Íme, néhány tipp, hogy örömmel nézhesd majd vissza, milyen klassz volt az idei ünnep!

Karácsonykor az egész család kitesz magáért, feldíszítjük a fát és megrakjuk az asztalt finom falatokkal. Minden tökéletes, csak a fotók nem akarnak sehogy sem sikerülni. Készültünk néhány mobilfotós tippel, hogy végre búcsút mondhass a sötét foltok, a piros pupillák és bemozdult gyerekarcok ünneprontó rémeinek.

Az ünnepi fotózáskor az egyik legnagyobb nehézséget a gyenge  fényviszonyok jelentik: nemcsak kint sötétedik nagyon hamar, hanem a szobában is sötét van, hiszen a meghitt hangulat miatt gyertyákkal és égőkkel világítunk. Az okostelefonos kamerák lencséi azonban általában túl kicsik ahhoz, hogy ebben a környezetben elég fényt engedjenek be exponáláskor, így kevés az esélyünk arra, hogy világos képet kaphassunk. Ehelyett a végeredmény általában katasztrofális lesz: nem látszanak a részletek, borzalmasak a színek, és még a fotóalany is bemozdult…

Jó hír, hogy ma már vannak olyan okostelefonos kamerák, amelyekkel akár rossz fényviszonyok között is lehet kifejezetten jó fotókat lőni. Ilyen például a Huawei P9 modellje, amelynek speciális – egy monokróm és egy színes lencséből álló – dual kamerája sokkal több fényt képes rögzíteni, mint egy szimplán csak színes lencsét alkalmazó okostelefon. A Huawei a P9 kameráját a Leicával közösen tervezte, hogy a lehető legjobb okostelefonos kameraélményt biztosítsa. Ez a kamera két 12 megapixeles lencséből áll, amelyek egyszerre működnek, és ugyanazt a képet rögzítik: a monokróm lencse a formák és körvonalak részleteiért felel, míg színes párja a színinformációkat rögzíti. A monokróm kamerának köszönhetően a képek sokkal részletgazdagabbak, hiszen ezen a szenzoron nincs színszűrő. Fekete-fehérben készíti az adott képet, így sokkal több részletet örökít meg és 200 százalékkal több fényt rögzít, mint egy színes fotókat készítő lencse. A két lencse által készített képet a telefon kamerája szoftveresen összekombinálja, így a végeredmény egyszerre lesz gyönyörű, színes és részletgazdag is. Ezzel a kamerával így még a gyenge ünnepi fényviszonyok között is jó minőségű képet készíthetünk.

De ez még nem minden. A mai okostelefonokon már rengeteg olyan fotózási mód, funkció és filter található, amely szoftveresen javítja vagy feldobja a fényképeinket. A Huawei P9 kamerájával például fényfestést is végezhetünk, amivel ötletes módon dobhatjuk fel a karácsonyi fotóinkat. A Huawei P9 a Leica módok (például a vivid colours, azaz élénk színek mód) használatával még telítettebb, gyönyörűbb árnyalatokban örökíthetjük meg ezeket a meghitt ünnepi perceket. Emellett a rekeszérték és a makrofunkciók állításával is érdemes lehet kísérleteznünk, mert gyönyörű művészi hatásokat érhetünk el vele.

Végezetül egy praktikus tipp: rosszabb fényviszonyok között az okostelefon kamerája hosszabb ideig exponál, ezért ilyenkor nagyobb az esélye annak, hogy a kezünk remegése miatt használhatatlan, bemozdult képeket kapunk. Érdemes tehát egy okostelefon állványt vagy más néven tripodot használni az ünnepi fotók készítéséhez.

Rovatok