Index Vakbarát Hírportál

Ablaktrendek: ne vegyünk zsákbamacskát!

2017. április 6., csütörtök 13:01 | aznap frissítve

Tágas terek, télen-nyáron beáradó napsütés, vagy éppen a kerttel összenyitható nappali – ezek egy új ház építésénél a legfontosabb elképzelések. Mit is jelentenek mindezek, amikor a döntés előtt állunk: ablakot kell választani. Mutatjuk a szempontokat!

Az ablakok mérete folyamatosan nő, az egyszerű teraszajtókból emelő-toló ajtók lesznek, egy-egy „ablak” lassan teljes falat beborít - összhangban az új építészeti trendekkel, ablakdesignnal. Ezzel párhuzamosan az esztétikai kérdések mellett az energetikai elvárások is egyre nagyobb súllyal esnek latba. 

A nyílászárók költsége az építkezés esetén – számos tényezőtől függően – akár a teljes költség 15%-a is lehet. Ez nem kis költségtétel, aminek jelentős részét az ablakok megrendelésekor ki is kell fizetni. De ki fizetne ki akár milliós tételt vakon, ki venne szívesen „zsákbamacskát”?

Mire vonatkoznak a számok?

A hőszigetelés tekintetében ma mindenki komoly elvárásokat támaszt az ablakokkal szemben, de hogy pontosan mitől függ, arról gyakoriak a félreértések.

Egy jó ablak esetén persze elsőre a kiválóan szigetelő üveg jut mindenki eszébe. Logikus, hiszen ezt halljuk a leggyakrabban, és valóban a korszerű ablakszerkezet legjobb hőszigetelési értékeket felmutató alkotóeleme az üveg lehet. A korszerű ablak már három üvegréteggel rendelkezik, de ha többi alkotóeleme gyenge, ez szinte mindegy is.

3-4-5 kamra? Ne hagyjuk magunkat pl. a kamraszámmal se félreinformálni: ez fontos, de legalább ugyanilyen meghatározó a tok vastagsága is – ez a kettő együttesen adja az ablakkeret megfelelő értékeit. Az Internorm Ausztriában maga gyártja az ablak összes alkotóelemét a hőszigetelő üvegtől a profilokig, és saját maga készít belőlük ablakot. Így lehetséges az, hogy ezekhez az ablakokhoz tartozó hőszigetelési értékek nem az egyes elemekre, hanem a teljes ablakra vonatkoznak.

És van valami, amiről kevesen tudnak, és ami télre is tartogat kellemes élményt. A rossz hír, hogy a három üvegrétegen kevesebb napfény jut át mint egy hagyományos kétrétegű üvegezésen. Ezzel szemben a megfelelő üvegbevonattal, amilyen pl. az Internorm által használt SolarXplus, nemcsak több fényt engedhetünk be a lakásba, hanem így az ablaküveg kiegészítő „fűtőtestként” a napsütéses téli napok hangulatfelelőse.

A betörők kedvence

Tízből nyolc esetben a betörők az ablakokon keresztül jutnak a házba. Egy hagyományos ablakmodell biztonsági felszerelés nélkül néhány másodperc alatt kinyitható – a betörők egy egyszerű szerszámmal többnyire kiemelik az ablakszárnyat. A könnyen megközelíthető ablakok, a terasz- és erkélyajtók különösen veszélyeztettettek.

De van, ahol ez nem ilyen egyszerű: az Internorm speciálisan kialakított vasalatával készülő műanyag ablak (ami már alapkivitelben is RC2 biztonsági fokozatot teljesít) szinte kiemelhetetlen – mindezt több betörési próba is igazolja. És ha az az igény, az ablakba építhető hőcserélős szellőzővel ablaknyitás nélkül is folyamatosan friss, pollenmentes marad a levegő, mindezt pedig akár egy tabletről is irányíthatjuk.

Megbízható működés

És ha már a biztonságnál tartunk, érdemes meggondolni az ablakválasztásunkat pénzügyi szempontból is: biztosan rá merjük-e bízni pénzünket a kiválasztott gyártóra? Ugyanez a helyzet a garanciákkal is: vajon az a cég, amelyik néhány éve létezik, hogyan ad pl. 10 évre szóló garanciát? De a jó termék még nem elegendő a teljes sikerhez. Az ablakok szakszerű beépítése ugyanolyan fontos ahhoz, hogy hosszú távon is kifogástalanul működjön az ablakunk. Az Internorm nemcsak a termékkel való teljes elégedettséget célozza, hanem az ablak-tanácsadástól kezdve a megrendelésen át a beépítésig a teljes folyamatra kidolgozott egy - az építőiparban kuriózumnak számító - rendszert, amivel az ügyfelek elégedettségét kutatják.

Az Internorm teljes termékválasztéka működés közben megtekinthető és kipróbálható Európa második legnagyobb nyílászáró bemutatótermében Budaörsön. Látogasson el a 600 nm-es központi Internorm bemutatóterembe, ahol az ablakok és ajtók szakértői személyre szabott tanácsadás keretében segítenek kiválasztani iránymutató termékeink közül az igényeinek leginkább megfelelőt!

Rovatok