Index Vakbarát Hírportál

Újra összeállnak Prince zenészei

2017. május 15., hétfő 17:39 | aznap frissítve

A The New Power Generation a VeszprémFesten ad tribute koncertet, emellett nem kisebb nevek, mint Tom Jones, Heather Small (M People) és Richard Bona lesznek a zenei fesztivál idei sztárjai.

Július 12. és 15. között rendezik a nyári, szabadtéri zenei rendezvény-sorozatot, a VeszprémFestet. A fellépők mellett újdonság, hogy a szabadtéri színpad helyszíne változik; a Püspöki Palota rekonstrukciója miatt a színpad leköltözik a várhegy oldalába, az egykori érseki pihenőhelyre, a História Kertbe.

A fesztivál nyitónapján, július 12-én Richard Bona lép fel Mandekan Cubano formációjával. Bona azon kevés afrikai művész közé tartozik, akik kulturális határokon átívelő nemzetközi hírnévre tettek szert, a világzene kedvelőinek be sem kell mutatni őt. 2016 júniusában jelentette meg Afro-Kubai projektjének, a Mandekan Cubano-nak új albumát, a Heritage-t, a koncert gerincét ez adja: Igazi „crossover” zenére számíthatunk, ahol Bona kameruni-afrikai zenei világa és a fiatal és kiváló kubai zenészek stílusa kapcsolódik össze. Bona egyébként visszatérő előadója a VeszprémFestnek: 2005-ben quintetjével, 2008-ban pedig a kongói Lokua Kanzával és a martinique-ról származó énekes, zeneszerző Gerard Totoval közösen léptek színpadra Veszprémben.

Másnap, július 13-án Heather Small, az M People együttes énekese ad koncertet. Small 11 millió eladott lemezzel, 2 Brit Awards és a Mercury Music Prize díjjal és számtalan világturnéval a háta mögött korunk egyik legsikeresebb angol női művésze. Az M People együttes tagjaként – olyan világslágerekkel, mint a „Moving On Up”, „One Night In Heaven” és a „Search For The Hero”, illetve albumaikkal, mint a Northern Soul, az Elegant Slumming, a Bizarre Fruit és a Fresco – Heather a ‘90-es évek egyik meghatározó hangjává vált. Azóta is rendszeresen koncertezik, slágereit az európai pop rádiók a mai napig játsszák. Első magyarországi fellépésén egy mozgalmas és nagyon dallamos koncertre számíthatunk.

Július 14-én egy élő legenda, Tom Jones énekel – a várható nagy érdeklődésre tekintettel – a Veszprém Arénában. Ő azon kevés zenei előadók egyike, akik a modern popzene hajnalán kezdték meg a pályájukat, és a mai napig fontos lemezekkel és fellépésekkel folytatják pályafutásukat. Amellett, hogy népszerűsége előadóművészként és lemezkészítő művészként öt évtizede töretlen, a 76 éves sztár legutóbbi Long Lost Suitcase, Spirit In The Room és Praise & Blame című albumjairól életpályája eddigi legjobb kritikáit zsebelhette be. Egy életmű-koncertre számíthatnak a Jones-rajongók, a nagy örökzöldek és a nagy visszatérés poposabb számai is mind elhangzanak majd, köztük a Kiss, amit – talán nem mindenki tudja, de – Prince írt, kifejezetten Tom Jones-nak.

Végül a zárónapon, július 15-én Prince hajdani zenekara, a The New Power Generation (The NPG) lép fel a „Celebrating Prince” turné keretében, szintén a Veszprém Arénában. A The New Power Generation 1990 és 2013 között volt a legendás művész, Prince kísérő zenekara. Az együttes tagjai szinte az eredeti felállásban, több, Prince zenei-baráti köréből érkező vendég énekessel érkeznek – a londoni Hyde Park, a holland Noth Sea Jazz és a Lisszaboni Super Bock Super Rock fesztivál után – Veszprémbe. A koncerten az összes nagy slágerük elhangzik majd szinte minden korszakból, és úgy hírlik, az egyik dalban még maga Prince is megjelenik majd digitálisan. A VeszprémFest szervezői ezzel a koncerttel tisztelegnek Prince zsenialitása előtt.

Bővebb információ és jegyvásárlás a fesztivál honlapján: http://veszpremfest.hu/

Rovatok