Index Vakbarát Hírportál

A győri focista gyerekek utazhatnak Amerikába

2017. június 12., hétfő 10:29 | aznap frissítve

Az ETO Futball U12-es csapata nyerte meg a Danone Focikupa a Gyermekekért budapesti döntőjét, amelyen Gheorghe Hagi, a Kárpátok Maradonája is részt vett. A győri fiúk utaznak ősszel New Jersey-be a nemzetközi döntőbe, amelynek Zinedine Zidane a nagykövete.

A Danone és az MLSZ szervezésében megvalósult Danone Focikupa a Gyermekekért elnevezésű U12-es tornán idén 12 régió 96 csapatának több mint 1200 fiatal labdarúgója focizott április-májusban. A regionális elődöntőkből került ki az a 12 csapat, amelyek szombaton léptek az Angyalföldi Sportközpont pályájára a végső győzelemért.

A nemzeti döntő fináléját a győri ETO Futball csapata 0:0-s eredmény után büntetőrúgásokkal nyerte meg 2:0-ra a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia csapata ellen. A győztes győri fiúk szeptemberben New Jersey-be utaznak, hogy a New York Red Bulls csapatának otthont adó, 25.000 férőhelyes Red Bull Arénában is bizonyítsák focitudásukat.

Egészséges táplálkozás és sport

A Danone Focikupa a Gyermekekért (Danone Nations Cup) a világ legnagyobb, professzionális gyermek labdarúgó kupája, amelyen eddig mintegy 2,5 millió gyerek vett résztvilágszerte.

„A Danone Focikupa a Gyermekekért célja, hogy népszerűsítse a sportolást és az egészséges táplálkozást a gyerekek körében” – mondta Gyergyói-Szabó Anita, a Danone külső kommunikációs menedzsere. – „Vállalatunk a 19 éve tartó Tegyünk Együtt a Gyermekekért társadalmi programjában idén is különös figyelmet fordít az egészségi állapotuk vagy szociális helyzetük miatt hátrányt szenvedő gyerekekre is. Az idei Danone Focikupában egy valós nemzetközi megmérettetés lehetőségét nyújtjuk a résztvevőknek, miközben a sportszergyűjtéssel az állami gondozásban élő gyermekek sportolási körülményeit igyekszünk javítani” – tette hozzá.

Futballklasszisok a kispadon

A magyarországi tornát az Emberi Erőforrások Minisztériuma is elvi támogatásában részesítette, hazai fővédnöke Nyilasi Tibor 70-szeres labdarúgó válogatott és az MLSZ elnökségi tagja, míg tiszteletbeli nagykövete Hevesi Tamás énekes és futballedző volt. A budapesti döntőn részt vett Gheorghe Hagi, a Kárpátok Maradonája néven ismert világklasszis román labdarúgó és a magyar futball legenda, Détári Lajos, akik korábban mindketten a világválogatott tagjai voltak. Gheorghe Hagi évek óta foglalkozik utánpótlásképzéssel a nevét viselő Hagi Akadémián.

-Fontosnak tartom kisiskolás korban elkezdeni a valódi utánpótlásképzést, mert itt kaphatják meg a gyerekek az alapokat ahhoz, hogy a későbbiekben fel tudjanak készülni fizikailag és mentálisan a sportolói karrierre. Úgy látom, hogy nagyon szépen fejlődik Magyarországon is ez a terület, ami nagyon jó, hiszen a fiatalokban rejlik egy ország gazdagsága. Én is az ifjúságba fektettem be Romániában, és a fiaim nyolc év alatt a legjobbak közé kerültek. Sok-sok versenyt, tornát kell szervezni ahhoz, hogy a tehetséges gyerekek lehetőséget kapjanak és megmutathassák magukat, ezért nagyon jó kezdeményezés a Danone Focikupa is. Életre szóló élmény 10-12 éves korban egy nemzetközi tornán részt venni, ráadásul az új generációkkal talán a közép-kelet európai országok is visszatérhetnek végre a nagyfoci színpadára” – mondta Gheorghe Hagi.

Sportszergyűjtéssel segítették a hátrányos helyzetű gyerek focistákat

A Danone Focikupa a Gyermekekért és az MLSZ Grassroots programjának egyaránt fontos célkitűzése a sportra való buzdítás és a játékra való lehetőség megteremtése. Ezért az akadémisták sportszereket és sportruházatot gyűjtöttek az állami gondoskodásban élő gyermekek részére – akik tavaly szintén részt vettek a kupában – azzal a céllal, hogy nekik is több lehetőségük legyen a sport által biztosított egészséges életmódra és akár a kiugrási lehetőséget biztosító sportolói karrierre.

Rovatok