Index Vakbarát Hírportál

Shane Tusup a szerencsegyűrű őrzője

2017. július 25., kedd 14:07 | aznap frissítve

Hosszú Katinka hiszi, hogy a szerencse is szerepet játszik a sportban, de a teljesítmény elsősorban a befektetett munkától függ. De hogy jön a képbe egy plüssbárány, a rap zene és a fekete körömlakk?

Hosszú Katinka, háromszoros olimpiai bajnok egyik álma vált azzal valóra, hogy idén hazai pályán versenyezhet a 2017-es Úszó Vb-n. A versenyen a lelátóról szurkol neki a magyar közönség mellett családja és barátai is. Interjú.

- Mit jelent számodra, hogy hazai közönség előtt versenyzel?

Minden sportolónak az egyik legnagyobb vágya, hogy hazai közönség előtt versenyezzen. Én is ugyanígy vagyok vele. Felemelő érzés és ad egyfajta plusz adrenalint, hogy a lelátókon magyarok hangját hallom és érzem, hogy egy emberként szurkolnak valamennyi sportolónak, és arra gondolok, hogy ha minden jól sikerül, együtt énekeljük majd a himnuszt. Természetesen mindamellett, hogy nagy öröm itthoni környezetben versenyezni, nagy felelősség is. Mint mindenki, én is szeretném a lehető legtöbbet kihozni magamból.

- A családod, barátaid, munkatársaid ilyenkor minden versenyszámra kimennek?

A családom és Shane szülei is mindennap kijönnek a Duna Arénába szurkolni. Nagyon sokat jelent számomra, hogy minden nagyobb nemzetközi versenyen ott vannak és szurkolnak. A csapatom, az Iron Aquatics és a nálunk dolgozó munkatársak is váltottak jegyet a számaimra, sokan családostól jönnek majd drukkolni. A közösségi médiában is naponta kapok olyan üzeneteket, hogy egész baráti társaságok lesznek a lelátókon, szabadidős programként tekintenek a futamok megnézésére. Elképesztő, hogy mekkora izgalom van a szurkolókban. Óriási dolognak tartom, hogy a vizes sportokat ekkora figyelem övezi, úszóként ez külön jól esik.

- Van bármilyen kabalád?

Nem vagyok babonás típus. Ami mindig velem van, az a jegygyűrűm, amit a versenyek alatt Shane őriz nekem. Ha külföldre utazunk, akkor szoktam vinni a plüss bárányomat, Sheepy-t, aki elég sok országot megjárt már. Szerintem ezek sem tekinthetők annyira kabalának, csak a mindennapi életem fontos tárgyainak.

- Van bármilyen versenyszámok előtti babonád vagy speciális szokásod?

Nincsen babonám, nem igazán hiszek bennük, inkább szokásnak nevezném ezeket. A nagyobb versenyeken szeretem feketére festeni a körmömet, és mielőtt kimegyek a pályához, mindig rap zenét hallgatok. Kifejezetten szeretem Kanye West, Jay-Z és persze Eminem zenéit is. Ettől a típusú zenétől felmegy bennem az adrenalin, de mégis segít koncentrálni és így nyugodt tudok maradni. Hiszek abban, hogy a szerencse is szerepet játszik a sportban, de a teljesítményem elsősorban a befektetett munkától függ, semmit nem bízok a véletlenre.

Napirend tekintetében is igyekszem tartani magamat azokhoz a dolgokhoz, amik egyébként is a mindennapjaim részei. Egy versenynap persze sok szempontból hektikusabb, de ettől függetlenül oda kell figyelni az étkezésre, a megfelelő regenerálódásra. Ilyen intenzív igénybevétel mellett, egy - egy versenyszám során a legkisebb dolog is számíthat.

- Említetted a közösségi médiát. A verseny alatt teljesen spontán döntöd el, hogy mit posztolsz vagy ezt előre megtervezed, hogy csak a versenyre tudj koncentrálni?

Kicsit mindkettő. Odafigyelek arra, hogy az eredményeimről mindig értesüljenek az emberek, de ha van egy spontán történés, azt is szívesen megosztom az oldalamon. A közösségi média felületeimet én kezelem, mert nagyon fontos, hogy azt az embert tükrözzék, aki tényleg vagyok. Minden bejegyzésem, általam megosztott tartalom valamilyen szinten egy pici rész belőlem.

Katinka a közösségi oldalaira Huawei P10-zel készíti a képeket, és elmondása szerint 2-3 próbálkozás is tökéletesen elég az aktuális poszthoz.

Az előlapi, szintén Leica kamerával pedig remek szelfiket készít sminkben vagy akár smink nélkül.

A készülékről tudj meg többet itt: http://consumer.huawei.com/minisite/hu/p10/

Rovatok