Index Vakbarát Hírportál

Finn forgatag a Bartók Béla úton

2017. szeptember 14., csütörtök 13:36 | aznap frissítve

A finn dizájn, kultúra és gasztronómia három napra elfoglalja a Bartók Béla utat. De lehet szaunázni is a Gárdonyi téren, no meg remek finn filmeket és kiállításokat nézegetni. Ez lesz az ELEVEN Ősz.

A Bartók Béla Boulevard ezúttal Finnországot látja vendégül, mivel a skandináv ország ebben az évben ünnepli államiságának a 100 évfordulóját. „Finnország kerek jubileuma, a nemzeteink közötti hasonlóságok mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy most együtt ünnepelhessünk. Nem mellesleg a Finn Nagykövetség is a Bartók Béla út szomszédságában van” – mondta Faur Zsófi, a szervező Kulturális Tizenegy Egyesület elnöke a vendégországról.

Jussi Puikkonen szaunafotóit a Szatyor Art Space-ben lehet megtekinteni, a művész a finn szaunázás jellegzetes pillanatait örökítette meg. A Hadikban a világhírű Marimekko dizájncég textiljeiből nyílik kiállítás, ami egészen szeptember 27-ig lesz terítéken. A Bartókon autentikus finn dizájner tárgyakkal is lehet majd találkozni, amik közül vásárolni és nyerni is lehet.

A Bor és Kézműves Galéria finn üvegművészek alkotásainak ad otthont. A Kelet Kávézóban Martta Wendelin Kalevala ihletésű képeslapjai között lehet szürcsölni az eredeti finn pörkölésű kávékat, ahol egy finn novellát is kaphatunk a fekete levesünk mellé. A La Nube tapasbárban régi Nokia-telefonokból nyílik egy nem mindennapi tárlat. A 100 éves államiság apropóján egy virtuális kiállítást is összerakott Finnország, aminek keretében megismerhetjük azt a 100 dolgot, amit a finnek adtak a világnak. Ez a menő tárlat a Defo Laborban lesz.

Mindezek mellett Mika Kaurismäki-filmeket is vetítenek a Moha Caféban, a Revontulet nevű banda pedig finn versfeldolgozásokat zenésít meg a Tranzitban. Aki szeretné kiizzadni ezt a finn kultúrsokkot, az a La Nube fagyizója előtti téren egy kortárs finn táncóra keretében megteheti, vagy akár mölkkyzhet és szaunázhat is a Gárdonyi téren.

Aki pedig inkább tovább habzsolná a skandináv életérzést, az a Bartók kávézóiban, éttermeiben eredeti finn recept szerint készülő házi süteményekkel és ételekkel kerülhet intim közelségbe.

További információ: http://bit.ly/LVNOsz2017_aBRTKon 

Rovatok