Index Vakbarát Hírportál

Zsarolóvírusok és kvantumkódolás

2017. november 10., péntek 10:28 | aznap frissítve

Kitől féltheti jobban bankszámlája titkait: egy figyelmetlen, túlterhelt programozótól vagy egy zseniális matematikustól, akinek fura ötlete támadt? A Tudományünnep november 16-ai előadásán kiderül!

Tűnődjön el egy pillanatra azon, hány tizedmásodpercig is gondolkodott legutóbb, mielőtt megadta egy appnak a hozzáférést a telefonján található fotóihoz, ismerősei listájához és még ki tudja mihez? Beállította már a levelezőprogramjában a kétlépcsős azonosítást? Mennyit várt, mielőtt letöltötte operációs rendszere legújabb frissítését?


informatikus előadásából kiderül, miért nem szabad félvállról venni ezeket a kérdéseket Gyimóthy Tibor, és valójában mekkora veszélyben is vannak adataink a digitális világban.


Ha pedig az informatika ereje nem lenne elég hátborzongató, ott van a matematika – az este másik előadója, Tardos Gábor a kiberbiztonság elméleti hátterével foglalkozik.


Lehet-e egyáltalán tökéletesen biztonságos rendszereket építeni? Előkerülhetnek-e olyan algoritmusok, amelyek hirtelen képesek lesznek feltörni az eddig kikezdhetetlennek hitt titkosításokat? És mi lesz, ha megérkeznek a kvantumszámítógépek? Valóban nevetségessé válnak a jelenlegi adatvédelmi módszereink?

Jöjjön el az MTA Székházába november 16-án 18.00 órára, hogy választ kapjon ezekre a kérdésekre, sőt az előadások után saját kérdéseit is felteheti!

Az előadásra ide kattintva regisztrálhat.

További izgalmas programok a tudomannyunnep.hu címen.

Rovatok