Index Vakbarát Hírportál

Vesekárosodás a prosztatától?

2017. november 21., kedd 14:46 | aznap frissítve

A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás negyven éves kortól kezdve szép lassan valamilyen formában és mértékben minden férfinél jelentkezik.

Jóindulatú prosztata-megnagyobbodás során tárolási és ürítési tüneteket különböztetünk meg. Ilyenkor a vizeletürítés nehezebb, akadozó, gyenge sugarú. Dr. Szűcs László az Oxygen Medical urológusa hozzátette, a másik, irritatív tünetcsoport pedig a vizeletürítés gyakoriságát jelenti. Ilyenkor nagyon gyakori, erőltető, kínzó, sürgető vizelési ingerek jelentkeznek. Előfordul, hogy a beteg alig tudja visszatartani a vizeletét, éjszaka és napközben is akár félóránként, vagy még gyakrabban kell meglátogatnia az illemhelyet.

A prosztata-megnagyobbodás a korral együtt járó folyamat

A prosztata-megnagyobbodás általában negyven éves kortól kezdve szép lassan valamilyen formában és mértékben minden férfinél jelentkezik. A hatvan évnél idősebb férfiak közel felénél megjelennek a prosztata gondok. „A tesztoszteron termelés, a férfi nemi hormonszint csökkenésével hozzuk összefüggésbe. A prosztata mirigy sejtek száma elkezd szaporodni, mely tömegnövekedést hoz létre” – magyarázta az urológus szakorvos. Amennyiben a prosztata-megnagyobbodás sokáig kezeletlen marad, az a vizeletkiválasztó rendszer károsodását okozhatja. A hólyagban visszamaradó, pangó vizelet befertőződik, ez pedig hólyaggyulladást, hólyagkő képződést okozhat. A tartósan fennálló vizeletpangás a vesékre is visszahat és vesekárosodást, vesemedence tágulatot hozhat létre.

A prosztata-megnagyobbodás kezelése

Dr. Szűcs László a kezelést illetően kifejtette, hogy első lépésben gyógyszeres terápiával lehet próbálkozni. Ma már rendelkezésre állnak olyan hatékony készítmények is, melyek valamelyest a prosztata méretének csökkentésére is képesek. Ha pedig a gyógyszeres kezelés ellenére a beteg állapota tovább romlik, akkor mindenképpen a műtét a következő lépés, melynek során a megnagyobbodott mirigyállomány egy részének az eltávolítása történik.

www.oxygenmedical.hu

Rovatok