Index Vakbarát Hírportál

„Álmodjuk újra az álmainkat!” – Tanácsok Osváth Richárd világbajnokunktól

2017. december 18., hétfő 10:43 | hat éve frissítve

Nincs olyan, hogy leküzdhetetlen akadály, de szükség van egy jó csapatra – erre tanítanak bennünket az olyan bajnokok, mint Osváth Richárd.

Osváth Richárd ismét megmutatta tehetségét! November 7-én a kerekesszékes vívó-világbajnokság nyitónapján megszerezte élete első világbajnoki aranyérmét, másnap pedig kard egyéniben állhatott fel a dobogó második fokára. A frissen megnyert elismerések mellett immár teljes éremkollekciót tudhat magáénak Richárd, hiszen 2016-ban a brazíliai paralimpián két ezüstöt, 2014-ben a strasbourgi Európa-bajnokságon egy arany és egy ezüstérmet, a 2012-es londoni paralimpián pedig bronzérmet szerzett. Eredményeinek köszönhetően 2016-ban elnyerte a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét is. Az ő különleges történetéből mi is erőt meríthetünk a mindennapokban.

Merj nagyot álmodni!

Richárd gyermekkora óta rajongott a vívásért, 9 éves korától arról álmodott, hogy egyszer olimpiai bajnok lesz. Egy baleset következtében úgy tűnt, hogy meg kell változtatnia eredeti elképzelését, de végül úgy döntött, hogy bár nem abban a formában, ahogy eredetileg eltervezte, mégis folytatja az élsportot. Legutóbbi sikere is azt bizonyítja, hogy megérte küzdeni és kitartani.

Mi kell a sikerhez?

A válasz Richárd szerint három pontban foglalható össze:

Kell egy csapat

Kiemelkedő eredményeket nem lehet egyedül elérni, a sikeres felkészüléshez elengedhetetlen a stabil csapat. Richárd számára a család és a szerettei támogatása sokat jelent, e mellett az őt körülvevő szakmai közegnek is sokat köszönhet. Rengeteg támogatást kap csapatától, valamint edzőitől, Beliczay Sándor tőr- és Erdei Péter kardedzőtől, és az olimpiai ezüstérmes szövetségi kapitánytól, Nemcsik Zsolttól. Szponzori együttműködése pedig a felkészülés biztonságát garantálja számára. Az együttműködés sikere abban rejlik, hogy valóban két irányú utcáról van szó. Osváth Richárd igazi példakép lehet mindannyiunk számára. Nincs leküzdhetetlen akadály előttünk!

Rovatok