Index Vakbarát Hírportál

Pénzköltéssel keresni – erre jó a hitelkártya!

2018. március 23., péntek 15:23 | aznap frissítve

A vásárlás törvényszerű következménye az egyenleg csökkenése, a zsebben, tárcában lévő pénz megcsappanása. Meglepő lehet, de ez történhet úgy is, hogy az elköltött összeg egy részét visszakapod, azaz: a költéssel keresel! Ez a lehetőség a hitelkártyák nagyon is szerethető sajátossága. Mielőtt megnéznénk, hogy mindez miként működik, essen pár szó magáról a hitelkártyáról.

Ismerős és új képességek

Távolabbról nézve a hitelkártya szinte egy az egyben úgy viselkedik, mint a legtöbbek által forgatott betéti kártya: használható boltban, webáruházban, belföldön, külföldön vásárlásra, szolgáltatások igénybe vételére, érintéses módszerrel (pay pass) is. A két kártya fizikailag is megegyezik, ugyanakkor a hitelkártya sok esetben kiegészítheti a betéti kártyát. Mutatjuk miért!

A fő különbség, hogy a hitelkártyás vásárlások esetén a pénzt nem a te számládról, hanem az előre megállapított hitelkeretedből vonják le. A másik, és a pénztárcád szempontjából igen előnyös különbség, hogy a hitelkártya igénylését és gyakori használatát a bankok változatos módon hálálják meg neked, aminek az egyik leggyakoribb formája a vásárlások összege utáni pénzvisszatérítés.

Megtakarítás vásárlással

A jóváírás mértéke bankonként változó, de az a legjellemzőbb, hogy az elköltött összeg meghatározott százalékát jóváírják a számládon. Így például 1%-os jóváírás esetén egy 20 000 forintos hitelkártyás vásárlás után 200 forintot kapsz vissza – vagyis ezt az összeget máris megtakarítottad a vásárlásból! Ha gyakran használod a kártyádat, egy év alatt már jelentősebb összeg gyűlhet össze.

A visszatérítésnek vannak természetesen feltételei. Az UniCredit Banknál például annyit kérnek az ügyféltől, hogy az adott elszámolási időszakban minimum 3 vásárlás történjen hitelkártyával, legalább 20 ezer forint összértékben. Az is fontos kitétel még, hogy hitelkártya-birtokosként ne legyél fizetési késedelemben, és ne legyen lejárt tartozásod. Figyelmes gesztus a banktól, hogy ha valaki a születésnapján vásárol be, akkor a jóváírás összege 100 forintonként 3 Ft-ra nő1. (THM: 35,39-36,20%)

Erre hitelkártya-birtokosként egyébként is oda kell figyelni, hiszen ha a hitelkeretet vagy amennyit elköltöttél belőle, nem időben, vagy nem a teljes összeget fizeted vissza, akkor az kamattal és késedelmi díjjal jár.

A visszatérítésnek van felső határa, ami bankonként, és hitelkártyánként is változhat. De a lényeg, hogy havonta akár több ezer forintot is „kereshetsz” a vásárlásaiddal.

A hitelkártya ezen felül sok egyéb helyzetben is hasznos segítség lehet. Szállodai bejelentkezésnél vagy külföldi autóbérlésnél a kauciót hitelkártyával sokkal kényelmesebb kifizetni, hiszen a hitelkeretedből, és nem a számládról vonják le az összeget, ami azt jelenti, hogy azt a pénzt nem kell az utazás ideje alatt nélkülöznöd. Ráadásul külföldön nagyobb valószínűséggel fogadják el a hitelkártyát, mint a betéti kártyát. Az utazás megkönnyítésén felül hitelkártya-birtokosként nem kell lemondanod egy jó ajánlatról, akcióról a hó végén sem. Most ráadásul kibocsátói díj nélkül igényelhetsz hitelkártyát!

1Jelen tájékoztatás nem teljes körű. A hitelkártyákra vonatkozó részletes tájékoztatást a bank Általános üzleti feltételei, a Bankkártya üzletszabályzata, a részletes kondíciókat pedig a „Kondíciós lista hitelkártya-birtokos lakossági ügyfelek részére” dokumentum tartalmazza. A bank a hitelkártya kibocsátásáról és a hitelkeret megállapításáról saját hitelbírálata alapján dönt.

Rovatok