Index Vakbarát Hírportál

Japán etikett és egy jó Asahi

2018. április 23., hétfő 16:04 | aznap frissítve

Egy hosszú nap után több formáját is választhatod a kikapcsolódásnak, de kinek ne esne jól egy közös sörözés a barátokkal vagy a kollégákkal a közeli pubban. Azonban a vérbeli ínyencek, a minőségi ízek kedvelői ezt is stílusosan teszik. A teljes élményhez olyan italt választanak, ami nemcsak felfrissülést ad, de olyan világba repíti őket, ahol az egzotikum a folyékony arany jólesően kesernyés aromájával párosul. Ismerd meg a japán alkoholfogyasztási etikettet, és éld át a távol-keleti életérzést egy jó Asahival!

Köszöntsétek egymást udvariasan!

Az üdvözlésnek a japán kulturális etikettben kiemelten fontos szerepe van.

Ugyanúgy, mint nálunk, helyzettől függően ők is különböző módon köszönnek egymásnak. Ha érkezéskor a társaságban olyan embert szeretnél köszönteni, akivel most találkozol először, használd „hajimemashite”, vagyis az „Örülök, hogy találkoztunk!” kifejezést. Ellenkező esetben az „ojama shimasu” a megfelelő forma, távozáskor pedig így búcsúzhatsz: „ojama shimashita”.

Rendeljétek ugyanazt!

Japán egy igazán csapatorientált ország, ez alól pedig az alkoholfogyasztás sem kivétel. Az első körben ugyanolyan típusú itallal szoktak koccintani, ami még inkább erősíti az összetartozást. Próbáljátok ki, milyen jó érzés!

Ne tölts magadnak!

A felkelő nap országában a felszolgáló tölt a vendégeknek, vagy az asztaltársaság tagjai kínálják meg egymást. Fontos, hogy maguknak nem töltenek, megvárják, amíg az egyik barátjuk vagy üzletfelük önt a poharukba, és ezt viszonozzák. Ha nem szeretnél túl sokat inni, legyen tele a poharad!

A híres japán udvariassággal természetesen itt is találkozhatunk. Annak ellenére, hogy vissza szokták utasítani a következő kört, valójában csak az illem szól belőlük.

Számít a hierarchia!

Ha a kollégákkal isznak a japánok, mindig a beosztott tölt a vezetőjének, az alacsonyabb státuszú a magasabb társadalmi osztályt képviselőnek, a nő a férfinak. Persze, ahogyan telik az este, a szabályok is lazulnak.

Osszátok meg a költségeket!

Betsu-betsu, vagyis külön-külön. Habár a számlát a japánoknál az asztaltársaság gyakran egyben kapja, általában osztoznak a költségeken. Ugyanakkor az is előfordul, hogy ha egy felsővezető is a kollégáival tart, ő hívja meg a csapattagokat, vagy legalább a nagyobb részt ő állja.

Érdekes, hogy a betsu-betsu a randevúk alkalmával sem tűnik szokatlannak, ettől függetlenül a hölgyek nagyra értékelik, ha a férfi felajánlja, hogy fizet.

Bírd az éjszakázást!

A japánok képesek szinte egész éjjel fennmaradni, ha a barátaikkal, kollégáikkal töltik az estét. Ha úgy szeretnél lazítani, ahogyan a kelet-ázsiai országban teszik, készülj fel egy igazán hosszú éjszakára!

További információ: www.facebook.com/AsahiSuperDryHU

Rovatok