Index Vakbarát Hírportál

Még mindig nem késő beszállni a lakáspiacra

2018. április 25., szerda 11:13 | hat éve frissítve

Többféle hiteltípusból is választhatnak azok, akik mostanában szeretnének lakást vásárolni. Ugyan az árak az utóbbi években sokat emelkedtek, a rendkívül alacsony kamatkörnyezet miatt még mindig érdemes lehet lakást venni, a havi törlesztő sokszor lényegesen alacsonyabbra jön ki, mint a szintén megdrágult bérleti díjak.

A különféle gazdasági elemzések, írások egyik örökzöld témája az albérlet vagy saját lakás kérdés, amelyre eddig még nem nagyon született meg a jó válasz – ami persze mindig az adott gazdasági körülményektől függ. Magyarországon a nyugati országokhoz képest régóta kiugróan magas a saját lakást tulajdonlók aránya, amit az utóbbi évek piaci boomja még tovább növelt.

Az utóbbi néhány évben először Budapesten, majd a vidéki (főleg az egyetemi) városokban is jelentősen emelkedtek a lakásárak, ám ezzel párhuzamosan a rekordalacsony jegybanki alapkamat hatására a hitelkamatok is drasztikusan csökkentek. Megjelentek továbbá a fix törlesztőrészletet kínáló konstrukciók, így hosszú távra is biztonságosan lehet tervezni.

Szakértők szerint az alacsony kamatszintek és a kiszámítható törlesztőrészletek mellett fontos változás még, hogy jelentősen egyszerűsödtek a hiteligénylés feltételei, és maga a folyamat is jóval gyorsabban és gördülékenyebben zajlik, mint a korábbi években. Sokkal egyszerűbb tervezni is, nincs szükség komolyabb matematikai tudásra, a megvásárolni kívánt ingatlanhoz kapcsolódó hitel havi törlesztőrészlete könnyen és egyszerűen, látványos kalkulátorokkal számolható ki –ide kattintva Ön is kipróbálhatja az egyiket.

A tapasztalatok szerint egy átlagos hiteligénylés jellemzően két-három hét alatt lezajlik. A leendő lakástulajdonosok akár online is jelentkezhetnek, a banki munkatársak telefonon vagy személyesen részletes tájékoztatást adnak.

A Raiffeisen Bank tapasztalatai szerint egyre többen keresik az 5 vagy 10 éves, rögzített kamatperiódusú hiteleket, melyek újdonsága, hogy a törlesztőrészlet a választott időtáv alatt végig fix marad. Ez jelentősen elősegíti a családi kiadások megtervezését. Akik a feltételeknek megfelelnek, CSOK-ot is igényelhetnek, ez együtt intézhető a lakáshitel felvételével.

Elemzői vélemények szerint a lakásárak növekedése a jövőben is folytatódhat, vagyis még most is érdemes vásárolni. Budapesten például 100.000 forint alatt alig-alig lehet kiadó lakásokat találni, miközben ugyanennyiből akár egy közel 20 millió forintos lakáshitel is finanszírozható. Érdekes a helyzet a vidéki nagyvárosokban is, ahol az elmúlt 1-2 évben a jobb minőségű kiadó lakások árai megközelítették a fővárosi árszínvonalat, az eladó ingatlanok azonban relatíve olcsóbbak, így nem feltétlenül csak saját célra, hanem akár befektetésben gondolkodva is érdemes lehet számolgatni a hitelkalkulátorral.

A fenti tartalom fizetett cikk, Raiffeisen Lakáshitel  THM: 3,04%-7,60%

A kölcsön kifizetéséhez a fedezetként felajánlott ingatlan(ok)ra vagyonbiztosítás megkötése szükséges.

A THM érték kiszámítása a 2018. április 12-től érvényes Raiffeisen Lakáshitel kondíciók alapján, továbbá 5 000 000 Ft hitelösszeg, 20 éves futamidő és egy ingatlanfedezet bevonása mellett történt. A legalacsonyabb THM kiszámítása 6 havi kamatperiódusú kölcsön és maximális kedvezmények igénybevétele - a mindenkori havi nettó minimálbérnek megfelelő havi jóváírási kötelezettség, 4 db elvárt tranzakciószám vállalása, továbbá a hitelösszegnek az ingatlan forgalmi értékének 60 %-át meg nem haladó aránya és 600 000 Ft vagy afeletti, a Bank által elfogadható havi nettó jövedelem - alapján történt. A legmagasabb THM kiszámítása 10 éves kamatperiódusú kölcsön és kamatkedvezmények igénybevétele nélkül történt.

A THM meghatározása az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat. A THM mutató értéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. A hitel fedezete ingatlanra bejegyzett önálló zálogjog. A Raiffeisen Lakáshitel termékre vonatkozó aktuális feltételeket a mindenkor hatályos Raiffeisen Lakáshitel és Raiffeisen Személyi Kölcsön Ingatlanfedezettel Hitelek I. Kondíciós Lista, a Lakossági Üzletszabályzat és az Általános Üzleti Feltételek tartalmazzák.

Rovatok