Index Vakbarát Hírportál

Brain Bar: ahol szembejön a jövőd

2018. május 15., kedd 15:36 | aznap frissítve

Az időutazást kutató részecskefizikust rajongók olyan hada követi, amilyet egy rocksztár is megirigyelne. A veterán skandináv politikus diákokkal beszélget egy sör fölött arról, hogyan lehet digitális államot építeni. Különösen hangzik- de nem a Brain Bar jövőfesztiválon. Itt innovátorok, üzleti zsenik, rebellis tudósok, fenegyerek mérnökök és művészek a sztárok, akik provokatív gondolatokkal hozzák lázba a közönséget május 31. és június 2. között a Corvinus Egyetem campusán.

Simán elképzelhető, hogy hamarosan ugyanolyan menő lesz Brain Barra menni, mint egy nagy nyári zenei fesztiválra. Már megvan minden, ami ehhez kell: neves fellépők, szuper hangulat, izgalmas ismeretlenek és sok jó barát, lazulás, hamisítatlan budapesti hangulat. Van, amivel viszont egyik másik fesztiválon se találkozni: a Brain Bar három nap inspiráló szellemi fitnesz a legizgalmasabb nevekkel, akikről amúgy csak külföldi oldalakon és magazinokban lehet olvasni. Ezúttal azonban el sem kell hagyni értük az országot.

Szokatlan zsenik szuperligája

Utoljára kedvenc tanárunk óráján éreztük magunkat így, akit hallgatva atomfizikusnak is elmentünk volna. Kibújni saját gondolataink, előítéleteink és nemtudásunk buborékából még sosem volt ennyire élvezetes. Geopolitika és gasztronómia, üzlet és mesterséges intelligencia, a jövő városai és antik filozófia, robotok és klímaváltozás: nehéz a témák és előadók közül választani és lehetetlen unatkozni.

A jövőt fürkésző konferenciákat világszerte rendeznek, de a nemzetközi mezőnyben csak olyan előadókkal lehet nevet szerezni, mint amilyenek évről évre a Brain Bar programján szerepelnek. A szervezők ráadásul most az eddigieknél is nagyobb dobásra készülnek.

A Brain Baron nincsenek tabuk vagy tojáshéjon táncolás. Ékes bizonyítéka lesz ennek Peter Thiel exkluzív előadása – a techvilág ellentmondásos zsenije, a PayPal alapítója, a Facebook első befektetője legalább annyira ismert a nevéhez köthető sikercégekről – SpaceX, LinkedIn, Airbnb- mint karakteres véleményéről, ami a píszí híveinél garantáltan kiveri a biztosítékot. Ő is, akárcsak az előadók nagy része, most először, a Brain Bar meghívására jár Magyarországon. Máris óriási az érdeklődés a világ legjobb séfjének választott Massimo Bottura iránt, aki azzal az izgalmas ténnyel szembesít minket, hogy a mindannyiunk által naponta kukába hajított alapanyagokból, nemcsak hogy Michelin-csillagos fogást lehet kihozni a szegények és hajléktalanok számára, de az ételpazarlásnak is gátat vethetünk. Merész kérdéseket vet fel a fesztiválozóknak Margrethe Vestager, az EU versenypolitikai biztosa, akinek személyes küldetése, hogy szembeszálljon a világ legbefolyásosabb techcégeivel – és jelenleg nyerésre áll. Apropó, techtitánok: Ted Chiang, az Érkezés című nagysikerű film szerzője előadásában nem kíméli a tech Góliátjait, és ledönti a Szilícium-völgy álomvilágáról kialakult mítoszt. Ennek fényében különösen pikáns, hogy a Brain Baron itt lesz Jacquelline Fuller, a Google egyik alelnöke is, aki a keresőóriás jótékonysági tevékenységéről mesél majd. Chris D. Thomas ökológus jó eséllyel szintén meglepi majd a Brain Bar közönségét azzal az állításával, hogy a klímaváltozás a bolygó sok pontján nemhogy nem csökkenti, de egyenesen növeli a biológiai sokszínűséget. Végül de nem utolsó sorban, itt lesz a YouTube-videókból és magazinok címlapjairól ismert humanoid robot, Sophia, a világ első android állampolgára, akitől azt is meg lehet majd kérdezni, vajon elpusztítják-e a robotok az emberiséget.


A Brain Baron teret kapnak azok a márkák is, akik tevékenységükkel maguk is formálják a jövőt. Belesünk a nagyvállalatok “trendlaborjaiba”: a Telekom vezérigazgatója, Christopher Mattheisen a jövő munkahelyeiről beszélget a közönséggel, a KPMG globális kommunikációs igazgatója, Brian Bannister a modern óriáscégek mítoszteremtéséről árul el titkokat, miközben a BMW Group márkaigazgatója, Tony Douglas ma még futurisztikusnak ható, ám holnap már valósággá váló képet fest az újjászülető városi közlekedésről.

A Brain Baron egyébként a közönségnek sem szokás csendben ücsörögni. Kár lenne kihagyni a lehetőséget, hogy a világ sztárgondolkodóitól szabadon lehet kérdezni, érvelni, szembe szállni az elhangzottakkal akár a színpadon, akár előadások után. Félsz, hogy a robotok átveszik az uralmat, hogy nincs megoldás a migrációs válságra? Van ötleted, hogyan ne fulladjunk bele a műanyagba vagy mivel etessük a világ egyre növekvő népességét? Fontos kérdéseket megvitatni alap, elvégre ahogy fesztivál hirdeti, itt a jövődről van szó, a jövőddel találkozol.

A legvagányabb VIPek itt vannak

Ritka az a hely, ahol valóban komolyan gondolják, hogy a fiataloké a jövő és tesznek is érte- és nem csupán azért, mert a Z-generáció jól mutat a képeken. Pont egy jövőfesztiválon ne lennének ott azok, akik alakítják a jövőt? A Brain Baron épp ezért nincs VIP-lista: az Emberi Erőforrások Minsztériuma támogatásának köszönhetően az ingyenjegyeket mind diákok és tanárok kapják, idén ráadásul már kétezren. Ez itt már tényleg a jövő: a programokon keresztül élménnyé teszik a tanulást, az információ- és tudásszerzést, a gondolkodást. Vibráló színek, városi növénydzsungel, lounge sarkok és food truckok, zenészek, művészek gondoskodnak a lazításról, „háttérben” a Dunával és a Gellért-heggyel. Ez így nagyon egyben van.

Ehhez mit szólna Szókratész ?

Milyen egy cég értékrendje, filozófiája, ami kiállja az idők próbáját- akár ezredévekét, ha az ókori görög filozófián keresztül vizsgáljuk? Ez csak egy példa arra az újszerű látásmódra, amit a fesztivál első napján, május 31-én startoló Mastermind Sessions tükröz. Brain Bar előadók és profi trénerek mutatják be a speciálisan cégeket, startupokat, vállalkozásokat célzó újszerű workshopokon, hogy a jövőt formáló trendek és üzleti sikertörténetek miként ültethetők át saját iparágukra és innovációs folyamataikra. Itthon szokatlan a megközelítés: kiderül, hogyan segítenek a sci-fi történetek a stratégiaalkotásban és a termékfejlesztésben vagy hogyan aknázhatjuk ki a blockchain technológia még felfedezetlen céges lehetőségeit és alkalmazásait.

A jövőd építed, nem a karriered

Szintén május 31-én debütál a Brain Bar rendhagyó karrierexpója, a Future Jobs. Szemben a hagyományos állásbörzékkel itt válogatott, kifejezetten a jövő kihívásaira válaszoló- modern technológiához, kommunikációs és stratégiai tervezéshez, adatelemzéshez, marketinghez, dizájnhoz kötődő- állásokat hirdetnek meg, és az esemény zárásáig be is töltik mindet. Jó alkalom ez kötetlenül beszélgetni világcégek szakmai vezetőivel, kapcsolatot építeni leendő munkaadónkkal.

Rovatok