Index Vakbarát Hírportál

Jazz, bor, buli, Balaton! 2018-ban is irány Paloznak!

Paloznaki Jazzpiknik

2018. június 19., kedd 15:30 | öt éve frissítve

Tegye fel a kezét, aki tudja, hol van Paloznak? Na ugye. Tavaly az Indexen a kis balatoni falu azzal jelent meg, hogy az Önkormányzat büntetés helyett kedvesen figyelmezteti a tilosban parkoló autósokat. A kedvesség nem csak itt jelenik meg: a pár utcából álló település maga a báj, autentikus, fehérre meszelt házak, nádtető, szőlősorok, távolabb a Balaton...Ezek az utcák telnek meg minden évben 3 napra több ezer sétáló, borozgató, jó kedélyű emberrel.  Idén augusztus 2 és 4. közé esik a Paloznaki Jazzpiknik, a fesztivál szervezői idén is világsztárokkal, nagy hazai nevekkel, nagyon jó borokkal és kiemelkedő fesztivál-gasztronómiával készültek.

A 3 nap alatt, a fűben ülős, napsütéses délutáni koncertektől a klubhangulaton át a „nagykoncert” élményig mindent átélhetünk, ráadásul közben ki sem kell mozdulnunk az apró, de annál színesebb balatoni faluból. A Paloznaki Jazzpiknik 7. évében is a jazz legnagyobb nevei állnak színpadra! Csupán egy karnyújtásnyira a vízparttól, együtt hullámozhatunk Jamie Cullum hol őrült, hol elringató zongorajátékára, elkalandozhatunk a funky, a swing és a hiphop világába a hihetetlenül energikus Electro Deluxe-szal, vagy táncolhatunk a Kraak & Smaak electro-funk slágereire. Itt lesz egy igazi jazz és soul klasszikus, a Grammy-díjas SOUL II SOUL ft Jazzie B & Caron Wheeler csapata, a hazai nagy kedvenc Geszti Péter pedig egy egyedi felállású, különleges produkcióval lép fel, a Geszti+Jazz+Az+Lányok formációval!
„A piknik szombatjára fúvós szekcióval egészülünk ki, és több, máshol nem játszott dallal is készülünk. Lesz egy meglepetésünk is, eljátsszuk az egyik bossa-novánkat, amit nagyon szeretek. És itt lesznek a „lányok” is: Váczi Eszter, Behumi Dóri és Kozma Orsi” – mesélte a koncertről Geszti Péter, aki szerint a Balaton mellett fellépőként és közönségként is mindig nagy élmény egy fesztiválon részt venni.

A világsztárok mellett, illusztris a magyar fellépők névsora is: „A Gesztin” kívül, itt lesz Radics Gigi, Malek Andrea, a Fábián Juli emlékére rendezett koncerten pedig fellép többek között Tóth Vera és Big John Whitfield is, de bemutatkozási lehetőséget kap számos fiatal tehetség is.
„Fontos számunkra, hogy felépítsünk egy bizalmat a közönséggel, ami legnagyobb örömünkre, sikerült is. Olyan nevekre is eljönnek, amiket eddig talán nem is ismertek, mert bíznak a választásunkban, hogy csupa jó előadót hozunk el nekik” – mesélte büszkén Valde Orsolya a Paloznaki Jazzpiknik egyik alapítója és projektvezetője.

A Tájház udvarán helyet kapó Fábián Juli Színpadon klubhangulatra lehet számítani, a Taittinger Jazz és Pezsgőbár színpadon a mediterrán jazzé a főszerep, míg a Sáfránkert Vendéglő előtti Audi Stage-en jazzformációk és DJ-k adják a hangulatos aláfestést. A nemzetközi sztárvendégek mellett válogatott hazai fellépőket hívtak a piknik házigazdái: itt lesz a Soul Surge, Kollányi Zsuzsi és Dr. Echo duója, Muck Éva, a 2015-ös év női basszusgitárosa az USA-ban - a sor folyamatosan bővül.
És persze marad a vidéki hangulat, a legjobb balatonfüredi és csopaki borok, díszletnek pedig a Balaton közelsége, a szőlősorok, a kis utcácskák és a fehérre meszelt, Balaton-felvidéki házak.

A Jazzpiknik házigazdája a Homola Pincészet és a Sáfránkert Vendéglő, de a piknik nem piknik további hozzávalók nélkül! A piknikhangulatot piknikkosarak, behűtött borok és plédek teszik teljessé. A fesztivál borkínálatának alapját a házigazda Homola Pincészet borai adják, emellett kaphatók lesznek a környékbeli  pincészetek válogatott borai is. A gasztronómiai kínálat összeállításában a Food Truck Catering nyújtott segítséget. Jön a Pola Pola, a Céltorony BBQ, az á table!, a Cupákos, a Lilipop Cukrászda, a Waffel Land, a Paneer, a Meat & Sauce, a Kanálgép, a környékről pedig itt lesz többek között a Tekeresvölgyi Sajtműhely és az Arácsi Cukrászda.

A Jazzpiknik a VeszprémFesttel koprodukcióban kerül megrendezésre, rendező partner a Paloznaki Önkormányzat. A program a Mol Nagyon Balaton programsorozat része.

Idén is lehet majd TukTukokkal közlekedni a helyszínek között, a kis motorok már a fesztivál védjegyévé váltak. Délutánonként  interaktív gyerekprogramokkal várják a kicsiket!
Mivel Paloznak egy kis falu, így szállásokat a környékbeli településeken érdemes nézni. A szervezők a programok előtt és után piknikbuszokat indítanak Balatonfüred és Alsóörs-Balatonalmádi-Balatonkenese irányába, de Veszprémbe is könnyen el lehet jutni taxival.

www.jazzpiknik.hu

Rovatok