Index Vakbarát Hírportál

Eltelt még egy homályos nyár – jövőre csakis éles bevetésre utazunk!

2018. augusztus 29., szerda 10:50 | aznap frissítve

Halványulnak a nyári emlékek - a szemüvegesek és a kontaktlencsések eleve homályosan élték át.

Ismét eltelt egy gyönyörű nyár. Ahogy kell: meleg volt, napfényes volt, jó kis nyaralásokkal tarkított. Csak hát… A látásproblémával küszködők jól ismerik ezt a 'csak'-ot. Nekik ugyanis az élmények mellett rengeteg kellemetlenséggel is jár a nyár. Bizony, szemüveggel vagy kontaktlencsével nem ugyanaz a pihenés, mint mindenféle eszköz nélkül, szabadon. Hogy miért? A Sasszemklinikához fordulóknak a következőkből lett elegük.

1. Fertőzésveszély a vízben
A legnagyobb csábítás a nyárban a tengerek, tavak, folyók és medencék hűs vize. Csakhogy azoknak, akik kontaktlencsét viselnek, veszélyeket is rejtenek ezek az örömök. A tengervíz sótartalma például elvonja a vizet a kontaktlencséből, lerakódik rá, és nem engedi oxigénhez jutni a szemet, valamint kiszáríthatja, károsíthatja a szaruhártya felszínét. Tán még rosszabb az, ami a tavakban, folyóvizekben történik: itt ugyanis kórokozók kerülhetnek a lencsére, lerakódhatnak a felszínén így elfertőzve a szemet. A medencék vize ugyan tisztított, de itt épp a tisztítószerek maradványai lehetnek károsak. Ráadásul maradhatnak a vízben apró kórokozók, mikrobák is, amelyeket a mai, vékony lencsék bizony átengednek. Persze, egyszerű lenne a parton hagyni a lencsét, de hát akkor már megint semmit nem látunk a nyárból…
Gond az is, ha van lencse, és persze az is, ha nincs: aki veszítette már el a lencséjét a hullámok közt, az jól tudja ezt. A szemüvegesek pedig eleve nem kockáztatják meg, hogy magukkal vigyék az eszközt a vízbe. Marad a homályos látás: ők strandlabdázással sem próbálkozhattak, ahogyan piros lapot kapott tőlük a jet-ski, a búvárkodás és persze az úszás is.

2. Gyakori klímaváltozás
Idén nyáron is egyszerre kellett alkalmazkodnunk a harminc fok feletti hőséghez és a hűvöshöz, hiszen számos helyen ment a légkondicionáló berendezés. Nos, a kontaktlencsés szemeknek egyik sem tesz jót. A pára lecsapódik a lencsékre, ami nem ideális közeg a szaruhártyának, amit a magas hő is megvisel. A légkondicionálók szárító és fertőzésveszélyt hordozó hatása pedig egyértelmű, hiszen sosem tudhatjuk, mennyire tisztították meg az adott berendezést és mit fúj a kontaktlencsékre.


3. Repülőgéppel, de…
A fent részletezett probléma speciális esetét adja a repülőgépek száraz klímája. Így a legkényelmesebb eljutni a célállomásig, ám a szemünk nem biztos, hogy erre a közlekedési eszközre szavazna. A gépek fedélzetének száraz levegője nemcsak a bőrünknek, de szemünknek is fokozott kockázati tényezőt jelent. Szúró, égő érzés - ugye, ismerős?

4. Idén is támadt az UV!
Az UV-sugárzástól főként a bőrünket szoktuk védeni, azt kevesebben tudják, hogy az erős napsugárzás a szemet is károsíthatja, gyorsítja az öregedését, és később akár szürkehályogot okozhat. Nem árt egy jó napszemüveg! Ám akik későn kaptak észbe, hogy a dzsungeltúrán vagy épp a hegyi kiránduláson milyen kényelmetlen lesz viselni a szemüveget napszemüveg helyett, azok bizony szenvedtek. Nem csoda, hogy sokan, akik féltik a szemüket az UV-sugárzástól, idén is a kontaktlencse mellett döntöttek. Az a baj, hogy ez csak a kisebbik rossz – ahogy mondani szokták –, hiszen ismét bebizonyosodott, hogy sem a homokdűnék közt, sem a vadvízi evezésen nem lehet kényelmesen hordani, arról nem beszélve, hogy képtelenség higiénikusan cserélni vagy akár csak megigazítani.

5. Kimaradtunk a divatból
Az előző pontban már érintettük a témát: a napszemüveg öltöztet. Csak sajnos nem azokat, akik eleve szemüvegesek. Persze vannak olyan elszántak, akik képesek két szemüveget viselni egyszerre, de erről a „megoldásról” inkább ne is beszéljünk. A dioptriás napszemüveg több hét alatt készül el, ráadásul rendszerint a legtrendibb, nagy vagy íves lencsés modellekből nem rendelhető dioptriás verzió. Van, aki ezért vált kontaktlencsére. Ám a nyár nem tökéletes nekik sem a fokozott fertőzésveszély miatt.

6. Idén sem választottak be csapattagnak
Az hagyján, hogy az úszás nem épp lencsebarát művelet, de aki nem lát jól, vagy csak segédeszközzel, az a legtöbb vízparti sportból is kimarad. Hiszen ezek sem homályos látással, sem vakító napsütéssel nem működnek.

Sokan tehát idén nyáron is rengeteg pénzt fizettek azért, hogy lássák a világ egy-egy szép táját. Ha már így van, megérdemelték volna, hogy éles legyen az élmény! Az élességért viszont – amint láttuk - meg kell fizetni, méghozzá egy csomó kényelmetlenséggel. De mi volna, ha több nyarat nem tennénk tönkre felesleges bosszúságokkal, hanem egyszer és mindenkorra megvásárolnánk az éleslátást?
A modern tudomány már tudja a megoldást. Úgy hívják: lézertechnológia - jelenleg a szemüveg után a lézeres szemműtét a legbiztonságosabb látásjavító megoldás. Ráadásul hosszú távon sok energiát, pénzt, időt és bosszúságot spórolhatunk meg – és persze sok gondtalan nyarat nyerhetünk vele. A Sasszemklinikán igazi „sasszeművé” válhatunk, vagyis látásélességünk akár a veleszületett éles látás 100%-os szintjét is felülmúlhatja. Egy Sasszemkezelés árát négy éven belül elköltik a szemüvegesek és kontaktlencsések az optikákban. Nem is kérdés tehát, hogy megéri!

Legyen Ön is sasszemű, és a következő nyaralása már gondtalan lesz!
Jelentkezzen ingyenes alkalmassági vizsgálatra!

Rovatok