Index Vakbarát Hírportál

Innen induljon, ha a Gerecsében akar túrázni!

2018. augusztus 30., csütörtök 13:33 | öt éve frissítve

A napokban megnyílt, Tatabánya közelében található Gerecse Kapuja látogatóközpont az ország egyik leginnovatívabb és legsokoldalúbb turisztikai központjává válhat. Tanösvények, kiállítás és különböző nehézségű via ferrata útvonalak várják a kirándulókat, a kezdőktől és a kisgyerekekkel érkezőkön át a komoly kihívást kereső teljesítménytúrázókig. Az építtetők célja az, hogy a Turul-szobor melletti épület és környékének felfedezése ne csak egyszeri program legyen, hanem rendszeresen visszatérjenek ide a természetbe vágyók.

A 300 méter magas Kő-hegy népszerű kirándulóhely, a Gerecsére induló túrák kiindulópontja, ahonnan csodálatos panoráma nyílik Tatabányára. A magaslat város felé néző sziklaperemén lévő, impozáns Turul emlékmű több mint egy évszázada vonzza ide a látogatókat. Egy honfoglalás kori győzelemre emlékeztet: Kézai Simon krónikája szerint Árpád honfoglaló magyarjai a bánhidai síkon győzték le 907-ben Szvatopluk morva fejedelem seregeit.

A kőtalapzaton álló bronzmadár szobrát ezer évvel később emelték közadakozásból. A turul kiterjesztett szárnyainak fesztávolsága majdnem 15 méter, karmaiban egy csaknem ugyanilyen hosszú kardot tart. Ez Európa egyik legnagyobb, madarat ábrázoló ércszobra.

Tatabánya önkormányzata úgy döntött, igazi turisztikai attrakcióvá fejleszti a szobor környékét, és egy olyan látogatóközpontot hoz létre, amiért önmagában is érdemes egy kirándulást tenni. Így indult 2017-ben a Gerecse Kapuja nevű projekt, amelynek részeként nemcsak látogatóközpontot, hanem egy interaktív kiállítást, egy éttermet, egy ajándékboltot és egy játszóteret is kialakítottak, és egy via ferrata eszközkölcsönző is helyet kapott a komplexumban. A konferenciateremnek köszönhetően az épület rendezvényhelyszínként is üzemel majd.

Különleges épület, különleges koncepcióval

A Gerecse Kapuja az organikus építészet egyik mintapéldája is. Tatabánya önkormányzata Kossuth- és Ybl-díjas építészeket hívott meg a vázlattervek elkészítésére, a közvélemény és a szakmai zsűri pedig egyaránt Dévényi Sándor terveit tartotta a legjobbnak.

Az építész egy repülni készülő Turul madárra emlékeztető épületet álmodott meg a meglévő parkoló kilátó felőli végébe. Az ötszáz négyzetméteres létesítmény, amelyet a Gerecse kőbányáiban fejtett kövek díszítenek, organikus formájával illeszkedik a tájba. Jelképesen és a valóságban is átjárót biztosít az épített környezet, a nyüzsgő város és az azt körülölelő gyönyörű természet között.

Kilátó, barlang, via ferrata

A hely számos túraútvonal kiindulópontja, és áthalad rajta az országos kéktúra is. A környék mindenféle nehézségű túrához ideális, a kényelmes, könnyű kirándulásoktól a közepesen nehéz terepen át a kihívást jelentő útvonalakig. A Gerecse kiterjedt, összefüggő erdőségei számos ritka növény- és állatfajnak adnak otthont, és itt rendezik meg az ország legnépszerűbb, legtöbb embert megmozgató hazai teljesítménytúráját is, a Gerecse50-et.

A Gerecse Tájvédelmi Körzet látványosságai könnyen megközelíthetők az új komplexumtól.

A Látogatóközpont közeléből három olyan tematikus túraútvonal is indul, és amelyen a Gerecse Kapuja mobilalkalmazás vezeti végig a természetjárókat. A „virtuális” túravezetőnk egy turulmadár, és még egy kincskereső játékban is részt vehetünk, ha letöltjük az applikációt.

A közelben található a Szelim-barlang, ami egy egyetlen teremből álló, 45 méter hosszú és 18 méter magas csarnok. A barlang régészeti feltárása során kőeszközöket is találtak itt. A leletek arra utalnak, hogy a barlangot már 70-80 ezer évvel ezelőtt is használták. A helyiek szerint érdemes a lemenő nap fényében megcsodálni a helyet, ilyenkor ugyanis belülről is megvilágítja a barlang falait.

A környék másik nevezetességéhez, a kb. 1,2 km-re levő Ranzinger Vince kilátóhoz is vezet innen sétaút. Az 1980-ban kilátónak felhúzott, 30 méter magas aknatorony egy tatabányai bányaigazgató nevét viseli, egy két évvel korábbi bányaszerencsétlenség áldozatainak állít emléket.

Itt mindenki találhat a kondíciójának megfelelő túraútvonalakat. Kezdőknek ott van a 4 óra alatt teljesíthető Gerecse10, könnyű, de egész napos program a vértesi kilátókör, a profik bevállalhatják a Szárliget-Dorog útvonalat is, ami csaknem 70 km hosszú.

A látogatóközpont mellett található Magyarország második via ferrata parkja, ahol három, különböző nehézségű út épült. A tervek szerint a helyszín a jövőben újabb útvonalakkal gazdagodik majd, de már most óriási igény van a látogatóközpontban kialakított kölcsönzőre, ahol a kötelező felszerelést beszerezhetünk, és túravezetést is kérhetünk.

Interaktív kiállóterek és virtuális valóság

A Látogatóközpontban egy tematikus kiállítóteret is berendeztek, ahol egy interaktívan, játékos formában lehet megismerni a Turul madár mondavilágát és a környék történelmi, geológiai és természeti érdekességeit.

Az interaktív kiállítótér a három túraútvonal – Turul-tanösvény, a Ranzinger-tanösvény és a Geológiai-tanösvény – tematikája mentén épül fel. Érintőképernyős felületeken oldhatunk meg különféle ügyességi, képalapú, játékokat, kvízeket, a kiterjesztett valóság kioszkban pedig egy időutazásban vehetünk részt.

Egy honfoglaláskori öltözetet is felpróbálhatunk, sőt, még szelfit is készíthetünk a korabeli személyekkel, a képeket pedig ki is nyomtathatjuk és hazavihetjük. A virtuális valóság kabinba lépve pedig úgy csodálhatjuk meg a Gerecse tájait, mintha egy hőlégballon kosarából nézelődnénk.

Gyerekekkel is nagy élmény

A látogatóközpont építésével együtt a tatabányai önkormányzat egy másfél kilométeres tanösvényt is kialakított, amely a Turul-szobortól a Szelim-barlangig vezet. A sétányon a Gerecse és a Vértes jellegzetes kőzeteivel, növény- és állatvilágával ismerkedhetünk meg, ha tanulmányozzuk a táblákat.

Kisgyerekkel is szuper program egy kirándulás a Gerecse Kapujához: készült egy EU-s szabványnak megfelelő játszótér is, ezenkívül olyan útvonalakkal bővül a via ferrata-helyszín, amit a gyerekek is könnyen teljesíteni tudnak.

Tény, hogy a kirándulóhelyre ráfért a fejlesztés: a kiállított kőzetek feliratait már alig lehetett elolvasni, a tűzrakó helyek és az azokat körülvevő padok elhanyagolt állapotban voltak, és nem volt a környéken értékelhető vendéglátó egység, mosdó, elegendő számú parkolóhely. A látogatóközpont megépülésével ezek a hiányosságok is fokozatosan megszűnnek: a tervek szerint modern tűzrakó és piknikező hely várja majd a túrázókat, és három új tanösvényt is kialakítanak.

A cél az, hogy visszatérjenek a kirándulók

A térség is felkészült arra, hogy kiszolgálja a profi és az amatőr sportolókat, illetve a kiránduló családokat. Az építtetők azt szeretnék elérni, hogy a Gerecse Kapuja ne csak egyszeri programlehetőség legyen, hanem egy olyan helyszín, ahová rendszeresen visszatérnek a látogatók.

A 696 millió forint összköltségű projekt az Európai Unió és a magyar állam 514,5 millió forintos támogatásából valósulhatott meg.

Az épületben kialakított kiállítás augusztus 20-ig, a próbaüzemmód ideje alatt díjmentesen látogatható (a Tatabánya Kártyával rendelkező helyiek számára a későbbiekben is ingyenes lesz).

„A cikkben szereplő fejlesztés az Európai Unió 514 millió forintos támogatásából és az önkormányzat által biztosított önrészből valósul meg. A beruházás fő eleme egy 500 négyzetméteres épület, amelyben interaktív kiállítótér, étterem, ajándékbolt, konferenciaterem, via ferrata felszerelés-kölcsönző és akadálymentesített mellékhelyiség került felszerelésre. A projektből felújításra kerülnek továbbá a Turul emlékműhöz vezető ösvények, biztonságosabbá válik a szobor környéke, új parkolók, tanösvények, valamint egy játszótér, egy kombinált szabadtéri fitnesz eszköz, illetve új via ferrata útvonalak és tűzrakó helyek is létesülnek.”

Rovatok