Index Vakbarát Hírportál

40%-kal kevesebb energia a téli fűtéshez? Így korszerűsítsd az otthonod!

2018. augusztus 31., péntek 16:28 | öt éve frissítve

Már otthonaink ablakcseréjével és hőszigetelésével is jelentősen, akár 40 százalékkal csökkenthető a fűtéséhez felhasznált energia mennyisége, ráadásul a környezetet sem terheljük annyira. Lakásaink és társasházaink energetikai korszerűsítéséhez az MFB Pontokon igényelhető, 0% kamatú, európai uniós forrásból származó hitelt vehetünk igénybe. A források országszerte 163 OTP bankfiókban érhetők el.

Sokat hallott mondás, hogy a legolcsóbb energia az el nem használt energia. Általános szakértői vélekedés, hogy a társasházak ablakcseréivel és hőszigetelésével átlagosan 40 százalékos energiamegtakarítás érhető el, vagyis ennyivel kevesebb energia felhasználását kell kifizetnünk a fűtésszámláinkban. Ráadásul otthonunk energetikai korszerűsítésével a környezeti ártalmak is jelentősen csökkennek.

Az energetikai korszerűsítéshez európai uniós forrásból származó kamatmentes hitelt vehetünk igénybe, amit az MFB Pontokon igényelhetünk. A családi házak és lakások szigetelésére, nyílászárócseréjére, fűtéskorszerűsítésére és napkollektorok, napelemek felszerelésére igényelhető források országszerte 163 OTP bankfiókban érhetők el.

A hitelt magánszemélyek és társasházak egyaránt igényelhetik, mindössze 10 százalékos önerővel, akár 20 éves futamidőre, ráadásul elő- vagy végtörlesztéséhez akár lakás-takarékpénztári megtakarítás is felhasználható. Magánszemélyek esetében az igénybe vehető összeg 500 ezer forinttól 10 millió forintig terjed (5 millió forint alatt jelzálogfedezet sem szükséges), társasházak és lakásszövetkezetek esetében pedig lakásonként 500 ezertől 7 millió forintig terjedhet a hitelösszeg.

A kamatmentesség mellett óriási előny, hogy a kölcsönhöz további banki költségek nem kapcsolódnak, és nincs árfolyamkockázat sem, így a futamidő alatt csak a ténylegesen igénybe vett kölcsönösszeget kell törleszteni. Ráadásul a kölcsön összegéből finanszírozható a beruházás járulékos költségeinek egy jelentős része, például az értékbecslési díj, illetve az energetikai tanúsítvány díja is.

Rovatok