Index Vakbarát Hírportál

App és TV csatorna egyben, amitől okosodhat a gyerek

2018. augusztus 31., péntek 17:29 | öt éve frissítve

Szeretnéd, ha a gyerekedet a Habsburg-ház egyik tagja tanítaná, vagy ha a tévézés, a tablet és okostelefon használata során a tudása is gyarapodna? Akkor érdemes megismerkedned a Da Vinci Kids virtuális világával.

Általában aggódnak a szülők, ha a gyerek szeretne tévét nézni, vagy ha a tabletért, telefonért kuncsorog, pedig, ha megfelelő tartalmakat néznek rajtuk, akkor ezek a kütyük - persze időkorlátok közé szorítva - még a segítségükre is válhatnak a tanulásban. Ráadásul a szakemberek is egyöntetűen állítják, hogy a játszva tanulás többet ér, mint a biflázás.

Emlékezzünk csak vissza a saját gyerekkorunk kedvelt ismeretterjesztő műsoraira, amiket alig vártunk, hogy sugározzon a televízió. Például amikor egy rajzfilm vicces történeteken keresztül a test működésének csodáival ismertetett meg. Gyerekként valószínűleg mi is imádtuk volna, ha létezik egy olyan csatorna, ahol csak ilyen izgalmas és vicces műsorokat láthatunk. A jövő generációja ebben mindenképpen szerencsésebb, hiszen a Da Vinci Kids pont ezt hozza el családok lakásába, TV műsor és applikáció formájában, sőt programjaikon élőben is találkozhatunk izgalmas, színes és szórakoztató világukkal.

De mi köze ennek a Habsburgokhoz?

A csomag része nem az, hogy az egyik leghíresebb arisztokrata ház leszármazottjai, tartanak iskola utáni korrepetálást, viszont érdekessége, hogy Habsburg Ferdinándnak - aki a berlini Da Vinci Media GmbH médiacég alapítója és vezérigazgatója - köszönhető, hogy létezik a Da Vinci Kids. Az ő alapötlete, hogy olyan ismeretterjesztő műsorok szülessenek, amelyek életkortól függetlenül a család minden tagja számára érdekesek, tanulságosak és szórakoztatóak. Olyan komplex, fejlesztő, mégis érdekes edukációs tartalmat hozott létre, mely kiváló tanítást segítő program a tanároknak, bárhol, bármikor elérhető játékos ismeretterjesztő tartalom a gyerekeknek, és nem utolsó sorban jó eszköz a szülők kezében a családi élménygyűjtésre.

A videókban sokszor gyerekek a szereplők és velük mutatnak be egy csomó érdekességet. Ezzel szerintem nagyon jól tudnak azonosulni a kicsik. Barnabás imádta például, amikor egy videó arra ébresztette rá, hogy mindenféle hulladékból milyen hasznos dolgokat lehet csinálni. Sokszor itthon is elkészít pár ilyen dolgot. - mesél tapasztalatairól Kriszta, aki két kisiskolás gyerek édesanyja, és otthon gyakran együtt nézik a Da Vinci Kids TV-t.

Az unatkozás kizárt, több mint 2500 videóból lehet szemezgetni. Az alkalmazásban ráadásul, gyerekek önállóan, saját tempójukban szerezhetnek ismereteket a Holdra szállástól kezdve az ókori világon át a matematika rejtelmeiig. Pozitívum, hogy a műsorok között nincsenek reklámblokkok, amelyek veszélyesek és addiktívak lehetnek a gyerekekre nézve, hiszen ők minél kisebbek annál kevésbé tudják megkülönböztetni a valóságot a művi világtól. Ha valamit mond a tévé, azt hajlamosak száz százalékig elhinni.

Célzott tartalmakkal okosra is nézheti magát a gyerek

Az ismeretterjesztő anyagok elsősorban 6-12 éves gyerekek számára készült -, ez az a korosztály, amely már úgy nőtt fel, hogy magabiztosan kezeli és élete részének tekinti a digitális eszközöket. Az ilyen idős gyerekek a legfogékonyabbak, ezért fontos, hogy az életkoruknak megfelelő, okosan összeválogatott, de mégis szórakoztató ismeretterjesztő tartalmakkal találkozzanak. Ha betartjuk a szakemberek által preferált 1-2 órát, amit egy kisiskolás gyerek naponta a tévé előtt tölthet, a Da Vinci műsoraival nem nagyon lehet mellé lőni: a szülők nyugodtak lehetnek, hiszen a gyerek nem csak bambul a tévé előtt, hanem szórakozva tanul, fejlődik a kreativitása és az érdeklődő kedvére is ösztönzőleg hat.

Mily, a vicces, fekete hajú “rajzfilmfiguralány” például a videóiban simán felteszi az őt érdeklő kérdéseket, - mint hogy miért szeretnek félni az emberek? - arra ösztönözve az őt néző gyerekeket, hogy merjenek kíváncsinak lenni. Az egyik legnépszerűbb Da Vinci téma az otthon elvégezhető kísérletek, melyek az online térből kilépve a családdal közösen, vagy egyedül is elvégezhetők. Számos műsoruk mutat be ilyeneket, például a Tudomány nagyban című is, melyben a házigazda bemutat egy kísérletet, majd elmagyarázza, hogyan lehet elvégezni otthon kicsiben. A Gasztrobbanás a konyhában fellehető anyagokból tart fizikai és kémiai bemutatót, a Csináld magad okosságok-ból megtanulható kísérletek pedig rettentően viccesek.

Habsburg Ferdinánd: „Nagy öröm, hogy Magyarországon több, mint kétmillió előfizetője van a Da Vinci Tv-nek. Augusztus végéig minden szolgáltatónál elérhető volt a csatorna, de sajnálatos módon mostantól az UPC Direct előfizetők a szolgáltató egyoldalú döntése okán elestek ettől a lehetőségtől. Dolgozunk azon, hogy a szolgáltatónál újra elérhető legyen a csatorna. Addig is szeretnénk mindenkinek biztosítani a lehetőséget, hogy megismerkedjen tartalmainkkal, ezért teljeskörű ingyenes elérést biztosítunk a Da Vinci Kids alkalmazáshoz 1 hónapon keresztül androidos eszközökön az alábbi kód segítségével: INDEX”

Nem csak TV

A Da Vinci műsorait ugyanis magunkkal is vihetjük, a mai igényekhez igazodva applikáció formájában is elérhetők, és a nap bármely időszakában nézhetők. Az applikáció jól jöhet hosszabb utazás és várakozás közben, hiszen lefoglalnak és egyben tanítanak, sőt, a videókon kívül kvízekkel is szórakoztathatják magukat a gyerekek.

A modern oktatási rendszerben a gyerekek sokszor kapnak feladatot a megfelelő online felületeken. Ezek a programok azonnali visszajelzést adnak a helyes vagy helytelen válaszaikról. „A gamifikáció – vagy más néven játékosítás – a játékok és játékelemek alkalmazását jelenti az élet játékon kívüli területein, célja pedig, hogy az ott zajló folyamatokat érdekesebbé és eredményesebbé tegye.” – mondja Habsburg Ferdinánd. „A virtuális térben a gyerekek azonnali visszajelzést kapnak cselekedeteikről. A Da Vinci Kids alkalmazásban a jelenleg elérhető kvízek mellé ezért 8 új, izgalmas játékot fejlesztünk, melyek hamarosan elérhetők lesznek.”- teszi hozzá.

Az app a szórakozáson kívül akár tananyagba, akár az otthoni kikapcsolódásba integrálva, segítheti a tanulást. A videótárban gyerekjáték eligazodni, hiszen könnyen követhető kategóriákba rendezve, mint Élet és Természet, vagy Sport és Szabadidő segítik a megfelelő téma kiválasztását. Ezek nekünk, felnőtteknek is kiváló mankóként szolgálnak, főleg, ha tanulás kiegészítésre szeretnénk a videókat felhasználni.

Gondolva arra, hogy a mai 6-12 éves korú gyerekek - szülői felügyelettel ugyan, de már javarészt otthonosan mozognak a közösségi média felületein is, a Da Vinci Kids a Facebookon is megtalálható. Oldalukat egyébként még felnőttként is élvezet figyelni, nézhetünk kísérleteket, de azt is megtudhatjuk, hogy az ikrek között sokkal több a balkezes, mint azok körében, akiknek nincs ikertestvérük.

 

Most minden Index-olvasó egy hónapos teljes körű előfizetést kap az egyébként ingyenesen letölthető Da Vinci Kids apphoz. Az ajándék előfizetés androidos eszközökön érhető el. Nem kell mást tenni, mint a bannerre kattintani további információkért, letöltésért. Az applikáció Play Áruházban történt letöltése után, az app beállítások menüpontban érhető el a "KUPON KÓD" opció. Itt már csak annyi a feladat, mint beírni az INDEX aktiváló kódot, és már élvezheti is az egész család a Da Vinci Kids kínálatát.

Szórakozik az egész család online és offline

A digitális ismeretterjesztés mellett a személyes élmények is fontosak, a Da Vinci videói és műsorai pedig úgy lettek kitalálva, hogy azok nézése közös családi program is lehessen. A videók örökérvényű témákat boncolgatnak, amikről lehet beszélgetni vagy akár gyakorlatban is meg lehet valósítani a látottakat. És hogy mennyire nem csak gyerek kompatibilisek a tartalmak, azt igazolják az esti blokkok, amelyeket bátran nézhet együtt az egész család. A Da Vinci TV tehát két műsorsávot kínál: nappal aDa Vinci Kids, míg az esti órákban a Da Vinci Learning programblokkokat.

Ha pedig élőben is meg szeretnénk ismerni a Da Vinci Kids világát, arra is van lehetőség! A Da Vinci Pizsamaparti eseményeken, ahol az általános iskolások éjjel, zárás után fedezhetnek fel olyan intézményeket, mint a Nemzeti Múzeum, a pécsi Planetárium, vagy a Korda Filmpark, és szórakoztató módon ismerkednek meg a helyszínekhez kapcsolódó tematikákkal, ésrendhagyó kalandokban van részük. A tematikus ottalvós bulikról a Facebook oldalukról tudnak a gyerekek és a szülők is információt szerezni.

Rovatok