Index Vakbarát Hírportál

„A 21. század egyik legnagyobb kihívása az időskorra való felkészülés”

2018. szeptember 28., péntek 14:31 | öt éve frissítve

A jólét és az egészség az Aegon-cégcsoport idei Hackatlonjának témája. A szeptemberi eseményre kétszáznál is több innovátor gyűlik össze Budapesten, Mumbai-ban és Dallasban, hogy 24 óra alatt dolgozzanak ki az egészség és az anyagi biztonság megőrzésével kapcsolatos megoldásokat. Zatykó Péterrel, az Aegon Magyarország elnök-vezérigazgatójával az esemény kapcsán a megváltozott megatrendekről, a pénzügyi nevelés fontosságáról és a jelenlegi pénzügyi és biztosítási modellek újragondolásáról beszélgettünk.

Miért választották az idén a Jólét + Egészség kérdéskört a Hackathon témájának?

Zatykó Péter: Az Aegon meggyőződése, hogy az egész életen át tartó anyagi biztonság két alapvető pilléren, a vagyonon és az egészségen múlik. Mindkettő fontos az emberi élet stabilitásához és mindkettőt befolyásolhatják a váratlan események. Nem túlzás azt állítani, hogy a 21. század egyik legnagyobb kihívása az időskorra való felkészülés. Egyre tovább élünk, ugyanakkor egyre inkább megszűnik az a hagyományos biztonságérzet, hogy az állam majd nagyvonalúan gondoskodik a nyugdíjasokról. Egyre fontosabbá válik az, hogy egészségesek maradjunk, hiszen hosszabb időn át kell megőrizni a munkaképességünket, hogy utána élvezni tudjuk a megérdemelt nyugdíjas éveket.

Ön szerint van összefüggés aközött, hogy valaki mennyire figyel oda az egészségére, illetve mennyire érzi magát tudatosnak a pénzügyeiben?

Egy idei kutatásunkban öt egészséges szokásra kérdeztünk rá, és ezeket összevetettük a nyugdíjfelkészültségi indexszel. Azok közül, akikre mind az öt jellemző, 7,4-es indexet értek el, ellentétben azokkal, akikre az öt közül egyik szokás sem jellemző, ők 4,6-ot.

Ha az embereket egészségtudatos döntésekre bátorítjuk, támogatjuk őket az anyagi jólétük megőrzésében is. Az egészség megőrzése segít az aktív munkavégzésben, és segít megtartani a kontrollt a nyugdíjba vonulás idejét és módját érintő döntések felett is. Ez utóbbira való felkészülés szempontjából kiemelten fontos ráébreszteni az embereket az időskori egészség, anyagi jólét és lelki egészség közötti kapcsolatra. Hiába tartják sokan jónak, vagy kitűnőnek az egészségi állapotukat, ez valószínűleg nem lesz mindig így. Sokan nem tesznek meg mindent az egészségük megőrzése érdekében, aminek az életkor előrehaladtával tartós következményei vannak a munkaképességük alakulására, és arra, mennyire tudják élvezni az életet.

Mi az, amiben a jelenlegi pénzügyi és biztosítási modellek átgondolásra, változtatásra szorulnak?

Az állami nyugdíj- és társadalombiztosítási rendszerek finanszírozási gondokkal küzdenek. A munkavállalók számára az egyéni hozzájárulásra épülő nyugdíjpénztárak jelentik a megoldást, de szükség van arra is, hogy ez minden foglalkoztatási formában dolgozó számára elérhetővé váljon.

A megatrendek még jobban szétfeszítik a rendszer eleve töredező kereteit. Ilyen a várható élettartam növekedése, a népesség elöregedése, a nem hagyományos foglalkoztatási formák, az orvostudomány vívmányai, az új technológiák és a globalizáció. Egyre nagyobb felelősség hárul az egyénre, hogy az aktív éveiben megtakarítsa és befektesse nyugdíjaskori jövedelmének jelentős részét, ám sokan nem képesek megbirkózni ezzel a teherrel.

Hogyan lehet megszólítani, megtakarításokra és öngondoskodásra buzdítani a munkaerőpiacra kilépő generációt?

Mivel egyre nagyobb felelősséget jelent nyugdíjaskori jövedelmünk finanszírozása, egyre fontosabbá válik a tervezés. Ehhez jelentősen javítani kell a pénzügyi műveltségen, hogy minél többen értsék a pénzügyekkel kapcsolatos alapvető fogalmakat. Így lesznek érthetőek a pénzügyi termékek és szolgáltatások, így lehet jó kérdéseket feltenni, és a megfelelő információk birtokában jó döntéseket hozni.

Ehhez szükség van a kormány, a kutatóintézetek, a pénzügyi szakma, és a munkáltatók elkötelezettségére, hogy megfelelő pénzügyi képzéssel segítsenek az embereknek megtakarítani, befektetni és tervezni. Az oktatásnak széles körben hozzáférhetőnek kell lenni mindenki számára.

A közoktatás részévé kell tenni a pénzügyi műveltség alapjait, hogy már mindenki fiatalon megtanuljon költségvetést készíteni, befektetni és a megtakarításait kezelni, hiszen ezek a készségek életük hátralévő részében jó szolgálatot tesznek majd. Soha nem lehet elég korán elkezdeni: fiatalabb korban meg lehet tanulni a költségvetést, a takarékoskodást, és a kamatos kamat hatását. Később tanulhatnak a gyerekek az inflációról, a pénzügyi termékekről és a kockázatporlasztásról. A szülők is ösztönözhetik a gyerekeiket a megtakarításokra, így az felnőtt korukra a szokásukká válik.

Mi alapján választják ki a Hackatlon helyszíneit?

A helyszínekre a vállalatcsoporton belül lehetett jelentkezni. Azért vállaltuk, hogy Magyarországon újra megrendezzük a versenyt, mert rengeteg új és merész ötletet tudunk behozni. Igyekszünk ezeket az innovációkat hasznosítani a későbbiekben.

A Hackathon résztvevői az ügyfelek jövőbeli problémáira is keresik a választ. Miért fontos az, hogy ne csak a jelenre koncentráljanak?

Egy olyan biztosítótársaságnak, mint az Aegon, amely anyagi biztonságot kíván nyújtani az ügyfeleinek egy életen át, fel kell vennie a változások ritmusát, és egy lépéssel a történések előtt kell járnia. Az évente megrendezendő Aegon Hackathon a legkreatívabb elméket szólítja meg vállalaton belül és kívül arra, hogy vegyenek részt az átalakulásban.

Mi lesz a díjnyertes ötletek sorsa?

Az Aegon 30 ezer euróval támogatja a győztes ötletek kidolgozását. A győztes csapat tagjai számára a munka nem ér véget szeptember 21-én, hiszen a megvalósításba az Aegon a versenyen résztvevőket is bevonja.

Milyen tapasztalatokkal távozhatnak a résztvevők?

Az idei hackerek közül többen amiatt jelentkeztek, mert részesei lehetnek egy őrületes innovációnak, amely a technológia segítségével összekapcsolja a vagyont és az egészséget. Nagyon sok különböző képességekkel rendelkező ember gyűlik ilyenkor össze, hogy együttes erőfeszítéssel létrehozzanak valamit, ami sokféleképpen segíthet az embereknek. A legizgalmasabb az egészben, hogy csupán 24 óra áll rendelkezésre, nincs több hónapnyi tervezési- és tesztidőszak.

A digitális eszközök az ügyfélkiszolgálás területét is átformálják, a hagyományos, személyes kiszolgálási csatornák visszaszorulnak. Hogyan alkalmazkodik ehhez az Aegon?

A nyár elején vezettük be a tavalyi Hackathon egyik győztes ötletét: egy új digitális szolgáltatást a lakás-kárrendezésben. Az online felületen az ügyfelek saját maguk rögzíthetik a vihar és jégverés okozta károkat, és amennyiben elfogadják a szoftver által azonnal kikalkulált összeget, már indítjuk is az utalást.

A lakásbiztosítási piac vezetőjeként célunk, hogy a tömeges viharkárok időszakában még gyorsabban segítsünk bajba jutott ügyfeleinknek. A gyorsított online kárrendezés bevezetésével nemcsak plusz kényelmi szolgáltatást, hanem kézzelfogható, azonnali anyagi segítséget nyújtunk akkor, amikor arra a legnagyobb szükség van.

A Hackaton egy ötletverseny, ahol a résztvevőknek 24 óra áll rendelkezésükre kidolgozni újító ötleteiket. Az Aegon cégcsoport 2016-ban indította útjára Hachathon rendezvénysorozatot, az idén 36 csapat versenyez 3 helyszínen (Mumbai, Budapest, Dallas). A jelentkezőket olyan javaslatok és megoldások kidolgozására kérik fel, amelyek segíthetik az Aegon ügyfeleit anyagi helyzetünk megerősítésben és az egészségi állapotuk hosszú távú megőrzésében.

A rendezvényre egyetemista diákok, friss diplomás szakemberek, start-upperek, vállalkozók, programozók, tervezők, hackerek jelentkeztek. A budapesti rendezvényen 12 csapat, összesen 80 fő vesz részt.

A résztvevők kompetenciái: adatelemzés, digitális innováció, IT, pénzügyi matematika, befektetések, pénzügy és közgazdaságtan, termékfejlesztés, üzletfejlesztés, ügyfélkapcsolat, ügyfélkiszolgálás (CX).

Rovatok