Index Vakbarát Hírportál

Elindult a filmturistákat a szigetekre vonzó Malta Movie Trail

Malta Tourism Authority

2018. október 25., csütörtök 13:03 | öt éve frissítve

Málta nemcsak a kulturális és történelmi látnivalók, valamint a tengerpart szerelmeseinek kedvelt úticélja, de a filmesek is felfedezték maguknak már jó pár évtizede.

A szigetek gyönyörű és érintetlen partszakaszai és lélegzetelállító építészete kiváló lehetőséget biztosít számos helyszínhez - az ókori Rómától a 19. századi Marsaille-en át az 1960-as évek Bejrútjáig. Steven Spielberg, Ridley Scott, Wolfgang Petersen, Guy Ritchie és egyéb hires rendezők, valamint olyan A-listás hírességek, mint Russell Crowe, Brad Pitt, Sharon Stone, Madonna és Sean Connery is megtapasztalták már a máltai filmkészítés lehetőségeit és annak varázsát.

1925 óta körülbelül 150 játékfilmet és televízió-műsort forgattak Máltán, amelyek közt voltak kisebb produkciók, de igazán nagyok is. A Midnight Express 1978-as és a Popeye 1980-as forgatása óta számos nemzetközi produkció hátterét adta Málta. Sokan nem is tudják, de a Gladiátor, a Trója, Nagy Sándor, München, Monte Cristo grófja, a Da Vinci Kód, Z világháború, a Trónok harca (1. évad), a Philips kapitány, több Asterix és Obelix, Feltámadás, az Assassin's Creed, a 13 óra: Bengázi titkos katonái, a Renegátok, vagy alár a 2017-es, Kenneth Branagh jegyezte Orient Express jelentős részét is Málta és Gozo különböző helyszínein és különleges filmstúdióiban forgatták és ez csupán a lista egy rövid részlete.

A filmipar folyamatosan növekszik Máltán, épp ezért fontos továbbra is beruházni ebbe az iparágba. Az elmúlt néhány évben a filmipar a legnagyobb ütemben fejlődő gazdasági szegmensek egyike volt. Nemzeti szinten, az iparág permanens növekedése érdekében összefogott a kormány és a magánszféra, hogy idevonzzák az olyan nagyszabású filmalkotásokat, amelyeket a legismertebb sztárok fémjeleznek, mint például Angelina Jolie, Brad Pitt, Christian Bale, Michael Fassbender.

A szakemberek meglátása szerint Málta hosszú évek óta sikeres a filmiparban, számos nagy kaliberű nemzetközi produkciót sikerül idevonzani és ez a siker egy izgalmas turisztikai termékké is válhat.

A számos, Máltán forgatott film a szigeteket nemcsak egyre népszerűbb forgatási hellyé, de sztár-kereső úticéllá is tette az elmúlt években. Egyre többen keresik fel utazásaik során azokat a helyeket, partszakaszokat, éttermeket, bárokat és szállodákat, ahol kedvenc sztárjaik jártak azt megelőzően. A kialakuló ún. filmturizmus érdekében több kezdeményezést is létrehoztak az elmúlt időszakban a szigeteken. Tájékoztató táblákat helyeztek el a filmforgatások helyszínein, a helyi idegenvezetők számára filmturizmussal kapcsolatos speciális kurzusokat szerveznek és útjára bocsájtották a máltai filmutat, a Malta Movie Trailt.

Az elsőként Vallettában felavatott tájékoztató táblák a Malta Movie Trail részét képezik, amely azokra a különféle helyszínekre hívja fel a figyelmet, ahol híres filmek készültek, például:

Egy érdekes statisztika szerint sok turista azt követően látogatott az országba, hogy egy film vagy TV-sorozat kapcsán hallott Máltáról. Ezek a látogatók rendszerint az egyes jelenetek helyszíneit szeretnék felkeresni.

 Málta az egész világon híres arról, hogy egyedülálló helyszínein nagyszabású filmeket forgatnak. Megtiszteltetés, hogy ezek a filmek egy alternatív identitást kölcsönöznek az országnak, és elősegítik, hogy még többen akarják felfedezni Máltát. - vallják a helyiek.

És hogy a sorból a magyar produkciók se hiányozzanak, a TV2 legújabb, Majka és Tilla vezette „A legbátrabb páros” valóságshow helyszínéül is Máltára esett a választás, ahol a kaland-reality dán eredetijét, a The Bravest programot is forgatták.

Rovatok