Index Vakbarát Hírportál

Borhoz érteni jobb, mint egy pénzügyi befektetés

2018. november 9., péntek 14:05 | öt éve frissítve

Bizonyított tény: ha elég sokat tanulsz a borokról, nem csak az élmény sokszorozódik, de a vállalkozásod is új lendületet kaphat és akár a fizetésed is megduplázódhat. A legfontosabb érvek, hogy miért tanulj a borokról

A borban mindig csak egy alkoholos italt láttál? Sosem értetted, hogy miért szagolják és pörgetik a bort a poharaikban az emberek? Kíváncsi vagy, hogyan keletkeznek az egyes illat- és ízjegyek és ezek hogyan képeződnek le a szádban? Közvetve vagy közvetlenül akár még pénzt is keresnél a megszerzett tudással?

Elcsépelt érv, hogy a Kárpát-medencében a kultúránk szerves része a bor és minden jel szerint már Szent István apánk is itta. (Elég csak a Pannonhalmi Apátság 996-ban íródott alapítólevelére gondolni, miszerint minden háztartás köteles 70 liter bort saját költségén az apátságba juttatni, de ott van Istvánnak az intelme fiához, Imre herceghez: „itassanak meg olyan fanyar borral, mely értelmedet tanításomra figyelmessé tesz”.) Mint a fenti felsorolásból látszik, a megfelelő borismeretnek egészen praktikus okai is vannak.

Íme 5 +1 rövid és megcáfolhatatlan érv, miért is érdemes bepillantanod a borkóstolás érdekes és izgalmas világába.

1. Remek társalgási, ismerkedési lehetőség

Találkozz a barátaiddal, üljetek be egy borbárba és nyűgözd le őket szakértelmeddel! A bortanfolyamok, borkóstolók kiváló lehetőséget nyújtanak az ismerkedéshez is és céges csapatépítésre is kiválóan alkalmasak. A megszerzett tudást utána az üzleti életben is kamatoztathatod: bortudásoddal lenyűgözheted a főnöködet vagy egy vacsoramegbeszélésen az ügyfeleidet, akik ezek után biztosan szívesebben látják el a cégedet megbízásokkal.

2. Személyes elégedettség

Az étteremben nem szorulsz sommelier segítségére, magadtól is tudni fogod, milyen bort válassz az ételedhez. És természetesen a boltban sem kell majd a polc előtt hosszú perceket tanácstalanul eltöltened. Végül pedig teljesen új értelmet nyer egy utazás, nyaralás: kitárul előtted a világ, a borvidékek varázslatos tájai is meghódítandó úticéllá válnak számodra. Arról nem is beszélve, hogy egy új és divatos hobbi és az e területen végbemenő fejlődésed lendületet, magabiztosságot fog adni a munkádban is.

3. Megtanulod, hogyan hozd ki a borodból a legtöbbet

Ha már nyaralás: tudod-e hogyan hozd haza egy hosszú utazásból úgy a borodat, hogy ugyanazt az élményt nyújtsa, mint az első kortyok a tengerparton? És azt tudod-e, hogy vannak borok, amiket igenis szobahőmérséklet környékén kell felszolgálni, akkor mutatják meg értékeiket? És hogy nem fakszniból fogjuk a borospoharat a nyakánál? A miértékre akár már egy pár órás pár órás bevezető kurzuson is megkaphatod a választ.

4. Fejlődnek az érzékeid és meglévő tudásod is

Miközben a borokról tanulsz, egyáltalán nem csak az agyad tornáztatod (ami egyébként szintén nem elhanyagolható, hiszen a bor az földrajz, biológia és történelem egyszerre). Élesedik a szaglásod, fejlődik az ízérzékelésed, fűszerek, aromák széles tárházát fogod tudni beazonosítani. Sőt! Mindez működni fog visszafelé is: a gasztronómia területén is fejlődést fogsz tapasztalni, az ételek ízeit, fűszerezését is sokkal jobban fogod érezni és élvezni.

5. Örököltem egy kis szőlőt, most mit tegyek?

A hétvégi telek végében egy pár tőke szőlő alapvetően játék, mégis jó érzés, ha az abból készített bort büszkén mutathatod meg a szomszédoknak, barátoknak. És ha úgy döntesz, mégis eladnád, keresetkiegészítésnek sem rossz az egy hektáron megtermelt 80 hektoliter bor. Ehhez azonban természetesen kicsit bele kell vetni magad a szőlészetbe, borkészítésbe.

+1. És végül mert roppant mód szórakoztató dolog a bor, hiszen úgy tanulhatsz, hogy közben iszol

Ez szerintünk nem is szorul további magyarázatra.

Ha meggyőztünk, akkor jöhet a következő lépés: kiválasztani a számodra legmegfelelőbb képzést. Ez sem könnyű feladat, hiszen egészen másra van szüksége annak, aki a boros szakmában szeretne dolgozni, akinek szőlője van, vagy éppen csak műkedvelőként akar elmélyedni a témában. A választék rendkívül széles. Legyen szó bor és étel párosításokról, sajt és bor együttműködéséről, erősített borokról vagy valamelyik távoli borvidék bemutatásáról, vagy a WSET Nemzetközi Borakadémikus diploma előszobájáról, a Borkollégiumban mindezt egy helyen megtalálod.

Szeretnéd megtudni, jelenleg mennyit tudsz a borokról? Az alábbi 5 perces kérdőív kitöltésével játszva tudhatod meg, milyen szinten van most a tudásod.

Ha pedig egyszer belekóstolsz, garantáljuk, hogy nem fogod tudni abbahagyni. Onnantól kezdve pedig a határ tényleg a csillagos ég. A már említett WSET Nemzetközi Borakadémikusi diploma, Master of Wine cím (ők a jedi lovagjai a boros világnak) és Master Sommelier (MS) cím, hogy csak a legrangosabbakat említsük. Utóbbinál a The Chronicle nemrégiben fillérre kiszámította, hogy a világ a lábai előtt hever az embereknek. Aki ugyanis bekerül a Master Sommelier-k elit klubjába, annak fizetése megduplázódhat. Az újság kimutatása szerint míg egy, a már említett „Advanced” szintig jutó sommelier az USA-ban átlag 87 ezer dollárt keres évente, addig egy „MS” 164 ezret. 

Rovatok