Index Vakbarát Hírportál

Imádja az adventi vásárokat? Utazzon Salzburgba!

2018. november 12., hétfő 17:00 | öt éve frissítve

A „Csendes éj! Szentséges éj!” című dalt egy Salzburg környéki templomban adták elő, egy 200 évvel ezelőtti karácsonyon, így most az egész adventi időszak a jubileumról szól. De Mozart városa ennél sokkal több izgalmas programot tartogat: a közeli síterepek felfedezését összeköthetjük színes kulturális programokkal, városnézéssel és egy kis adventi shoppingolással.

Salzburg a negyedik legnagyobb osztrák város, a Világ színpadának és az Alpok kapujának is nevezik. Sokan azonban Mozartvárosnak hívják, mivel Wolfgang Amadeus Mozart itt született és rövid életének több mint felét itt töltötte. Salzburg advent idején olyan, mint egy mesevilág. A hagyományőrző karácsonyi vásárok és a koncertek mellett a város kiállításokkal és színházi előadásokkal köszönti az advent és a karácsony időszakát, az utcákat sült gesztenye és forralt bor illata lengi be. Mutatjuk, mennyi látnivalót tartogat karácsony előtt a város.

Ahová lépünk, adventi vásár terem

Az adventi vásárok rajongóinak egyszerűen kötelező meglátogatni Mozart városát, hiszen sok helyszínen vásárolhatnak, forralt borozhatnak és élvezhetik az ünnepi díszbe öltözött terek, kastélyok hangulatát. A Dom- és Residenzplatzon található karácsonyi vásár évente több mint egymillió látogatót vonz a salzburgi óvárosba. Igazán megadják a módját: több mint 250 karácsonyfa, 3000 méternyi fényfüzér, 100 stand lesz a november 22-től december 26-ig tartó, immár 45. vásáron. A Residenplatz legnagyobb fenyőfája Oberndorfból érkezik, a településről, ahol a „Csendes éj! Szentséges éj!” először felcsendült. De erre még visszatérünk.

A Salzburg déli részén található Hellbrunni Adventi Varázslat (2018. november 22-től december 24-ig) a családok nagy kedvence. A kastély 24 ablaka erre az időszakra hatalmas adventi naptárrá alakul át, az épület előtti téren pedig tényleg úgy érezhetjük magunkat, mintha egy karácsonyi mese kulisszái közé kerülnénk. Több mint 700 fenyőfát állítanak itt fel, díszítésükhöz pedig mintegy 10 000 piros gömböt használnak. A gyerekek felejthetetlen élményeket szerezhetnek: van állatsimogató, koboldfalu, bábszínház, karácsonyi sütöde és pónilovaglás is, és igazi krampuszokkal is találkozhatnak a Krampuszvilágban. A maszkos, hajlított szarvakat viselő krampuszokkal egyébként nemcsak itt lehet összefutni, advent idején gyakran végigvonulnak az utcákon, óriási zajt keltve.

Az óvárosban található egy másik, Sternarkaden nevű karácsonyi vásár is, ami egészen január 6-ig látogatható.

Míg a fenti vásárok minden nap nyitva tartanak, vannak olyan helyszínek is, amelyeket csak hétvégén tudunk felkeresni. Ilyen a Salzburgi Erődadvent, amit főleg a hagyományőrző kézműves termékek és a kőlapon sült, friss kenyérlángos miatt nem szabad kihagyni. November 23-tól december 16-ig tart nyitva.

A szemben található Kapuzinerbergen, a Salzach másik partján szombaton és vasárnap 11.00-től 18.00 óráig tart nyitva a Franziskischlössl kastélyban található adventi vásár. A Linzer Gasséból induló ingyenes transzferjárattal juthatunk fel ide. Nemcsak a kilátás és a hangulat miatt érdemes betervezni ezt a kis kirándulást: az idén első alkalommal a Salzburger Weisenbläser fúvószenekar adventi koncertet ad a város felett.

200 éves a leghíresebb karácsonyi dal

Mindenki felismeri az első néhány ütemből, és azonnal karácsonyi hangulatot varázsol a legstresszesebb adventi rohanás időszakába is. A „Csendes éj! Szentséges éj!” kezdetű dal először 1818. december 24-én, a Salzburg tartományban található Oberndorf kápolnájában csendült fel. Ma, 200 évvel később a dal ugyanúgy a karácsony elengedhetetlen része, mint a karácsonyi illatok, a sütemények és az ajándékozás. A világ leghíresebb karácsonyi énekét immár 300 nyelven éneklik, köztük például jávai, szamoai és zulu nyelven is.

És hogy mi köze Salzburgnak a dalhoz? Itt született Joseph Mohr lelkész, a dal szövegének írója. Bár számos legenda kering a mű keletkezésével kapcsolatban, azt tudjuk, hogy Mohr 1816-ban írta meg a szöveget, a zenét pedig két évvel később Franz Xaver Gruber zenetanár szerezte hozzá.

Koncertek és vezetett túrák

A kerek évforduló miatt az idén minden a híres dalról szól Salzburgban. A jubileumi évet ünnepli a Salzburg Múzeum a „Csendes éj 200 – Történelem. Üzenet. Jelen” című időszaki kiállításával. A Csendes éj szerzőinek eredeti kéziratait is bemutatják. Az adventi időszakban hétfőnként az Austria Guide idegenvezetői ingyenes, német és angol nyelvű túrákkal várják mindazokat, akik Joseph Mohr nyomába erednének a Dom- és Residenplatzon át.

A Salzburgi Tartományi Színház november 24-től játssza az „Én csendes éjem” című zenés színdarabot a Sziklába vájt lovasiskola (Felsenreitschule) színpadán. A koncepció kialakításával megbízott csapatban olyan nevek találhatók, mint az Oscar-jelölést kapott filmzeneszerző John Debney, a forgatókönyvíró Hannah Friedmann és a dalszövegíró Siedah Garret.

A Nagy Fesztiválszínház az otthont a Salzburgi Adventi Éneklésnek, amely a híres dal keletkezésének történetét mutatja be. 2018. november 30. és december 16. között mintegy 36 000 vendéget várnak ide több mint 40 országból. De lesznek programok a Szent András templomban és a Szent Balázs templomban is, ez utóbbi helyen a gótikus teremben hangzanak fel a Salzburgi Adventi Szerenádok. Az egyetem nagy aulájában tartott Salzburgi Pásztoradvent pedig a klasszikus karácsonyi történetet meséli el egy kisfiú szemszögéből.

Mit csináljunk még adventkor Salzburgban?

További információk a 2018-as adventi programokról:

www.austria.info/hu/tel-ausztriaban/salzburg

Rovatok