Index Vakbarát Hírportál

Tovább emelkednek a lakásárak, de nőnek a kockázatok is a Rock Home szerint

Rock Home

2018. november 21., szerda 16:58 | öt éve frissítve

Átlagosan két százalékot lehet alkudni


Az előrejelzések szerint nem áll meg a magyarországi lakáspiacon az áremelkedés, a Rock Home ingatlanközvetítő szakértői a következő egy évben mintegy 4 százalékos ingatlan átlagár növekedést jósolnak, ugyanakkor a fővárosban, már mutatkoznak annak a jelei, hogy vevők és az eladók túlságosan felértékelik a lakásokat, és a reálisnál magasabb áron kínálják őket.

Nem kevés üzletkötésről van szó: 2018-ban a magyar ingatlanpiacon várhatóan mintegy 165 ezer lakást adnak el, közel 5 százalékkal többet, mint tavaly, az átlagár pedig 13,6 millió forintról, 14,2 millió forintra emelkedik. Az árakat tekintve az is fontos újdonság, hogy míg korábban 4-6, addig ma mindössze 2 százalékot lehet alkudni az ingatlanok árából. Az árak emelkedése ellenére Budapesten korlátlan a kereslet lakások iránt, a fővárosban lényegében nincs eladhatatlan lakás, ez azonban növeli annak kockázatát, hogy az ingatlantulajdonosok hajlamosak túlértékelni ingatlanjaik értékét.

Ugyanakkor az piaci növekedés ellenére az ingatlanközvetítői részarány nemhogy nőtt, hanem az elmúlt években folyamatosan csökkent a magyar piacon. Miközben Franciaországban az ingatlanok 80 százalékát, az Egyesült Államokban 90 százalékát közvetítők értékesítik, addig itthon 2018-ban ez az arány már csak 30-35 százalék volt. A magyarhoz hasonló piacon, például Csehországban az irodák jutaléka 3-6 százalék, és ők értékesítik az ingatlanok 70 százalékát, Ausztriában ugyanez az arány 80 százalék feletti, a jutalék pedig 4-6 százalék között mozog.

Ezért lenne fontos itthon is magasabb szintre emelni az ingatlanértékesítést és új minőséget hozni a piacra. Ezt célozza meg egy új piaci szereplő, egy most induló hálózat, a Rock Home. Kövesdi Marcell, a cég egyik tulajdonosa szerint egy jól képzett ingatlanos óriási, számszerűsíthető hozzáadott értéket adhat, mert, ha jól végzi a dolgát magasabb áron kelhet el az ingatlan. Ehhez okosabb, gyorsabb és személyesebb szakmai munkára van szükség.

Ennek egyik fontos kulcsa a szakemberképzés: nagyon jól képzett ingatlanközvetítőkre van szükség, amit a Rock Home külföldi gyakorlatok alapján szervezett meg a személyes interakciók fejlesztése és a valódi élethelyzetek szimulációja jegyében. A képzés lexikális részét saját fejlesztésű szoftver biztosítja, amely login kérdések formájában tartja frissen a kollégák ismereteit.

Az irodák működése is nemzetközi gyakorlatot követ majd: papírmentes irodák létrehozásával, tabletekkel teszi gyorsabbá és környezetbarátabbá az értékesítést a RockHome. A szerződések, nyilatkozatok elektronikusan készülnek és írják őket alá, a közvetítő táblagépen veszi fel a hirdetéseket a helyszínen, az alaprajzok pedig az applikáción keresztül akár 6 perc alatt is elkészíthetők. Az árazás szintén elektronikusan történik, és az eladás során az ármaximalizálás jelenti a fő prioritást.

A Rock Home célja, hogy az ingatlanközvetítők olyan hozzáadott értékű tudás birtokában legyenek, mint például a homestaging, melynek lényege, hogy eladásra szánt lakások átmeneti bútorokat és kiegészítőket kapnak, így azok a legjobb formájukat mutatják az érdeklődőknek.

A megfelelő technikáknak csak tudni kell a módját, ehhez ad professzionális segítséget az a szakmai háttér, amit a Rock Home nyújtani tud a hálózatába bekapcsolódó ingatlanközvetítőknek.


Rovatok