Index Vakbarát Hírportál

A síterep, ahol komornyikot is kapunk

Österreich Werbung

2018. november 27., kedd 10:06 | öt éve frissítve

A Turracher Höhe nemcsak a síelők és a snowboardosok Mekkája, családi programokban és szánkópályákban is erős.

Hóbiztos pályák, síkomornyik és alpesi hullámvasút: ezt is tudja Ausztria egyik legjobb síterepe

Nem bírja kivárni, hogy befagyjon a Balaton? Olyan hóbiztos síterepet keres, ahol minden nap másik pályát fedezhet fel? A Stájerország és Karintia határán, 1763 méterrel a tengerszint felett található Turracher Höhe fennsík ilyen, de ennél sokkal többet is tud: családi élménypályákon síelhetünk, síkomornyikoktól kapjuk a proseccót és a legviccesebb síversenyen is részt vehetünk.

A Nockberge régió szívében, 2400 méteres hegyek ölelésében található Turracher Höhe nemcsak a síelőknek, a snowboardosoknak és a sífutóknak ideális terep, hanem a téli- és hótalpas túrázók, korcsolyázók, sítúrázók és szánkósok számára is jó választás. Nézzük, miért!

A síelőknek és a snowboardosoknak összesen 42 kilométernyi hóbiztos és kellően széles sípálya áll rendelkezésére, egészen 2205 méteres magasságig. A tökéletesen karbantartott sípályák mellett négy különböző, összesen 15 kilométer hosszú sífutópálya is található itt. A Turracher Höhe cirbolyafenyő-erdőiben, a hóborította hegyoldalakon és a három hegyi tó mentén 24 kilométernyi téli túraútvonal vezet végig, a Nockberge Bioszféraparkban pedig komolyabb sítúrákat tehetünk.

Programok az egész családnak

A régió gyerekekkel is jó választás: itt van Ausztria egyik legváltozatosabb és leggazdagabb fun-mountain kínálata. Az 1,5 kilométer hosszú Hóparkban a kezdő és a gyakorlott síelők és snowboardosok is belekóstolhatnak a freestyle világába a pályán elhelyezett padok, hullámok, átjárók segítségével. A három pályája (kezdő, közepes és haladó) mellé az elmúlt évben építettek egy családi pályát is.

A Hóparkkal párhuzamosan fut az XXL Funslope pálya, amely 850 méteren át kínál izgalmas terepet a család minden tagjának. A kanyarok és buckák mellett egy hóalagúton is próbára tehetjük a tudásunkat. A kicsik az 530 méteres pályán (Nocky's WinterZeit) síelhetnek biztonságosan, és barátkozhatnak Nocky-val, a régió kabalafigurájával. Ki kell próbálni a fun cross-t is, ahol már magasabb buckákra és élesebb kanyarokra kell számítani. A biztonságra és arra, hogy senki ne lépje túl az ajánlott sebességet, a pálya barátságos biztonsági őrei és a Slope Cop ügyelnek.

Hogy kerül a komornyik a pályára?

A Turracher Höhén elég komolyan veszik a vendéglátást és a síelők kényelmét, így bevezették az egyedülálló sípályakomornyik-szolgáltatást. A síkomornyikok napközben a sípályát járják, és mindent megtesznek, hogy bearanyozzák az üdülővendégek napját. Igény esetén zsebkendőt, naptejet, a gyerekeknek édességet, a szüleiknek pedig egy pohár proseccót kínálnak. Ha a húsz sípályakomornyik-szálláshely egyikét béreljük ki, még több szolgáltatást vehetünk igénybe. Olyan exkluzív programokon is részt vehetünk, mint egy ínyenctúra síléceken vagy egy kora reggeli hótalpas túrázás, amit egy finom menedékházi reggeli kísér.

Arra is van lehetőség, hogy akár egy egész napra legyen egy saját komornyikunk, aki megszervezi nekünk az egész napot - egy hangulatos téli- vagy hótalpas túrázást, egy céges vagy szülinapi bulit, vagy akár egy romantikus lánykérést. A „bérelj komornyikot” szolgáltatás keretén belül a saját igényeinkre szabva, egy exkluzív „idegenvezetővel” ismerhetjük meg a Turracher Höhe valamennyi különlegességét.

Szállástipp: alpesi faház saját szaunával

Az 1800 méteres magasságban fekvő MarktlAlm alpesi üdülőfalut alpesi legelők és cirbolyaerdők, hegyek és tavak veszik körül. Egy síeléssel, snowboardozással vagy hótalpas túrázással töltött aktív nap után nincs jobb, mint megérkezni egy hangulatos alpesi faházba, ahol ropog a tűz a kályhában. A maximum 6 személyes faházakban és az akár 14 személyre is kibérelhető családi házakban szauna és szabadtéri fürdődézsa is található. Az üdülőfalutól a síterep is könnyen megközelíthető: a sípályákra és vissza a falu saját síösvényén keresztül juthatunk el, vagy a sítaxival.

Téli kalandok a sípályákon kívül

A sírégió persze nemcsak a “hagyományos” síelés paradicsoma. A különleges akadályok, a freestyle és más téli sportok szerelmesei is találnak itt kihívásokat. Kortól függetlenül érdemes kipróbálni a Nocky Flitzer alpesi hullámvasutat, ami egy 1,6 kilométer hosszú szánkópálya. Télen és nyáron is a völgybe száguldhatunk vele.

Aki még egy kis adrenalinra vágyik, benevezhet egy kétórás vezetett motorosszán-túrára, miután a gyakorlópályán elsajátította a jármű irányítását.

De a régió a hobbi korcsolyázóknak is sok újdonságot nyújt: a hegyek között fekvő, elvarázsolt Turrachi-tó jege a téli hónapokban eléri a három méteres vastagságot is, egyetlen hatalmas korcsolyapálya lesz. A csak rövid ideig korcsolyabiztos Balaton és a városi jégpályák után egészen különleges élmény a befagyott tengerszem felületén siklani, és ha már itt vagyunk, a jégtekét is ki lehet próbálni. Aki pedig egy kis romantikára vágyna, annak érdemes egy lovas szános kirándulást tennie a tó körül.

Már hagyománynak számítanak azok a szánkóestek, amelyeket keddenként és csütörtökönként, 20.00–21.30-ig rendeznek meg a tökéletesen kivilágított, 1 km hosszú Sonnalm sípályán. 2019. március 15–17-én kerül sor Hóparkban a FIS Freeski Austria Junior Tour nevű versenyre, ahol a gyerekek és fiatal síelők mutathatják freeski tudásukat.

Talán a legviccesebb program a Turracher Höhe Kilt Sínap, amelyre ebben a szezonban április 6-án kerül sor. Az esemény a skót Felföldi Téli Játékok alpesi megfelelője: a résztvevő 4 fős csapatoknak olyan versenyszámokban kell összemérniük a tudásukat, mint a

skót célba lövészet, a kötélhúzás vagy a literes söröskorsó emelés. Ez egy tökéletes alkalom céges rendezvényekhez, egy barátokkal töltött síeléshez, vagy új emberek megismeréséhez: a akik csak ketten, vagy hárman érkeznek, azokat a helyszínen osztják be egy négyes csapatba. A sínapon való részvétel feltétele az, hogy a résztvevők tudjanak skót szoknyában vagy népviseletben síelni.

További információ:

https://www.austria.info/hu/tel-ausztriaban/turracher-hohe

Rovatok