Index Vakbarát Hírportál

Vérbeli júzereket farag a nagyszülőkből a fordított napot idéző edukációs kezdeményezés

2019. március 25., hétfő 09:37

Miközben a magyar unoka tipikusan online, chatel, játszik, posztol, lájkol és videót néz, a nagyszülőkre sokkal inkább jellemző az offline üzemmód – ám úgy tűnik, egyre többen szakítanak ezzel a felfogással. A Magyar Telekom friss felmérése szerint a 65 év felettiek fele internetezik, valamivel több mint harmaduk (35%) ráadásul naponta. A válaszadók 9%-a hetente, további 9% pedig ennél valamivel ritkábban, de szintén rendszeresen ül le a számítógép elé.


A szépkorúak aligha nevezhetők netkalandornak: a leggyakrabban híreket böngésznek (74%), a második legsűrűbben űzött tevékenység pedig az elektronikus postafiókok felkeresése (67%). Az e-mail küldés-fogadás érzékelhetően népszerűbb elfoglaltság, mint a barangolás a közösségi média kínálta terepen: ide már csak minden második idősebb felhasználó téved, még kevesebben néznek online videókat (40%) vagy a chatelnek (32%). Játékra a megkérdezettek negyede használja a gépet, és még ennél is kevesebben adják a fejüket internetes vásárlásra (14%).


A felméréséből az is kiviláglik, hogy az idősebb generáció nem csupán egyre komfortosabban mozog a digitális térben, de azt érzi, hogy internet nélkül nehezebben boldogulna, hiszen az nagyban megkönnyíti a kapcsolattartást. Ezzel párhuzamosan a világháló új kapukat is kinyit az idősek előtt, a válaszadók 70%-a pedig szeretné minél inkább kiaknázni ezeket a lehetőségeket, amihez viszont nem ártana némi idegenvezetés. Ezt pedig honnan máshonnan várnák a nyugdíjasok a legjobban, mint a digitális kérdésekben legjáratosabbak családtagjaiktól, az unokáktól.


Ennek ad szervezett formát a Telekom “LEGYÉLTEIS! Most generációs” kezdeményezése. A programhoz csatlakozó középiskolák diákjai hasznos digitális megoldásokkal ismertetik majd meg nagyszüleiket és utóbbiak korosztályát – ráadásul mindezt az iskolai közösségi szolgálat keretében. A mindkét fél számára előnyös konstrukcióban az idősebbek nem csupán nethasználóként léphetnek magasabb osztályba, a kezdeményezés szellemi-mentális egészségük megőrzéséhez is hozzájárul, miközben a családi és társas kötelékeket is erősíti. A nagymamákat és nagypapákat játékosan tanító fiatalok pedig közben „ledolgozhatnak” néhány órát az érettségihez szükséges, 50 órás iskolai közösségi szolgálat keretéből.


Az idősek felzárkóztatását célzó program 2019 márciusában veszi kezdetét, egy tesztidőszakkal, öt fővárosi középiskolában, hogy ősztől már teljes gázzal dübörögjön. A megközelítésre a felmérésből is erős igény mutatkozik: az unokákkal közös tanulás, fejlődés, szórakozás lehetőségét még a 80 év feletti válaszadók is örömmel fogadták. Most az idősek akár egy versenyen is kipróbálhatják magukat, a gyerekekkel az oldalukon. A digitális akadályfutás egyes állomásain a versenyzők netes ismereteiket is kibővíthetik és elmélyíthetik.

További részletek: https://legyelteis.hu/most_generacios/

Rovatok