Index Vakbarát Hírportál

Salzburg Mozart és a bringások városa

2019. április 10., szerda 16:26 | öt éve frissítve

Az átgondolt kerékpáros infrastruktúrának köszönhetően Salzburg nagyszerűen felfedezhető kerékpárral is. Legyen szó családi kirándulásról vagy sportos kikapcsolódásról, a Mozart-város igazi titkos tippnek számít, ha valaki különleges városnézésre vágyik. És ha már ott vagyunk, érdemes a környék természeti kincseit is két keréken felfedezni!

Salzburgról mindenkinek Mozart jut eszébe, aki itt született és élete nagyobb részét is itt töltötte. Kevesebben tudják, hogy ez Ausztria legrégebbi városa, fantasztikus természeti adottságai és épített látnivalói ennek is köszönhetők. Az autóval és vonattal is Budapesttől mintegy öt órányi távolságra lévő város ráadásul igazi kerékpáros paradicsom.

Városi tekerések

Igazán különleges módja az UNESCO világörökségek közé tartozó barokk város felfedezésének, ha kerékpárral vágunk neki a városnézésnek. Az egész települést behálózó kerékpárúthálózat 184 kilométer hosszú és 13 különböző, jól kitáblázott útvonalat foglal magában. Különösen kedveltek a Salzach mindkét partján vezető kerékpárutak, amelyek mentén a kerékpárosok több kilométer hosszan követhetik a folyót akár egészen a Hohe Tauern hegységig. Aki egy rövidebb túrára vágyna, annak érdemes a város déli részén rákanyarodnia a Hellbrunner Alléra, amelyen eljuthat a Hellbrunni kastélyba. Itt megtekintheti a híres Vízijátokat, valamint a kastély szomszédságában található állatkertet. További információk a kerékpáros túrákról és útvonalakról itt találhatók.

Túra- és hegyikerékpározás a környéken

A jól kitáblázott kerékpárútvonalaknak köszönhetően Salzburg közvetlen és távolabbi környezete egyaránt nagyszerűen felfedezhető két keréken. A Tauern kerékpárút (175 kilométer) Oberndorfból indul és a Salzach mentén vezet Salzburgba, majd tovább Halleinba, Gollingba vagy Krimmlbe. A Mozart kerékpárút egy 450 kilométer hosszú körút, amelyen bejárhatjuk Salzburg tartomány és Bajorország jelentős részét. A Salzkammergut kerékpárút 345 kilométer hosszan köti össze a régió 13 tavát. Az országúti kerékpározás kedvelői a Salzburgi Tóvidék irányába vezető, egykori vb-útvonalon tekerhetnek egyet. A hegyikerékpárosokat pedig a Salzburg közelében található Gaisberg és Untersberg mountainbike ösvényei várják.

Ingyen szerviz, profi parkolók és kölcsönzők

Salzburgban szükség esetén tizenkét önkiszolgáló szervizállomás áll rendelkezésre szerszámokkal és kompresszorral. Ezek a szervizállomások ingyenesen vehetők igénybe. A Főpályaudvaron (Südtiroler Platz) található egy kerékpárgarázs, amely összesen 350 biciklinek kínál férőhelyet (ebből 130 zárható kerékpártároló). A pályaudvar Schallmoos felőli oldalán 600 kerékpárnak van tárolóhely (ebből 64 zárható kerékpártároló). Emellett számos hotelben kölcsönözhető kerékpár ingyen vagy minimális költségtérítés ellenében.

SLOW BIKE -a hegyek felfedezése akár e-bike-al is

A „3 EuRegio-hegycsúcs” jelenti azokat a messziről is jól látható markáns földrajzi iránypontokat, amelyek a Salzburg tartományra és Bajorországra kiterjedő Salzburgi-medencét körülölelik. Keleten a Gaisberg (1288 m) az erdei rezervátumával, északon a Buchberg (801 m) a natúrparkjával és nyugaton a Högl (827 m) a tájvédelmi körzetével és biotópjaival. Mind a három hegycsúcs kedvelt kirándulóhely a helybéli lakosok és az üdülővendégek körében egyaránt.

A Gaisberget, a Buchberget és a Höglt 2015. májusától köti össze a 160 kilométer hosszú slow bike – Salzburg és Berchtesgaden kerékpáros körtúraútvonal. Ez a Salzburgból induló kerékpárút Elsbethen, Anif, Grödig, Großgmain, Bayerisch-Gmain, Bad Reichenhall, Wals, Ainring, Piding, Anger, Teisendorf, Petting, Laufen, Oberndorf, Göming, Nußdorf, Berndorf, Perwang, Seeham, Mattsee, Seekirchen, Eugendorf és Hallwang településeket érinti. Az infrastruktúrát úgy alakították ki, hogy elektromos kerékpárral is nekivághassunk a túrának - kölcsönzőket, töltőállomásokat és tájékoztató táblákat is találunk e-bike-al.

Ez a fajta kezdeményezés, amelynek középpontjában a korszerű és környezettudatos mobilitás, valamint a természet- és tájvédelem kombinációja áll, egyedülállónak számít. A slow bike túra egyrészt a Gaisberg, Buchberg és Högl egyedülálló természeti környezetére fókuszál, amelyet információs pontok, kilátótornyok és panorámapontok segítségével ismerhetnek és csodálhatnak meg a kirándulók. Másrészt az útvonal olyan különleges természet- és tájvédelmi területeket érint, mint például a Surspeicher víztározó, a Weidmoos und Haarmoos dagadólápok, az Oichten völgye, a Trumer tavak, a Saalach ártéri erdőségei Bad Reichenhall és Siezenheim között vagy a Schönramer Filz dagadóláp és láperdő.

Kulcs a városhoz -Salzburg-kártya

A salzburgi üdüléshez ideális választás a 24, 48 vagy 72 órás Salzburg-kártya, amellyel ingyenesen látogathatók a város múzeumai és látnivalói, ingyenes a tömegközlekedés (beleértve a Festungsbahn siklót, a sétahajókat és az Untersbergbahn felvonót), valamint számos kedvezmény is igénybe vehető a különféle kulturális események és kirándulóhelyek esetében. A Salzburg-kártya megvásárolható a Salzburg Információ irodáiban, a szállodák recepcióján, a jegyvásárló helyeken, a Salzburgi reptér kioszkjában és az interneten keresztül.

Rovatok