Index Vakbarát Hírportál

Bezzeg Ausztria…

2019. május 7., kedd 15:00 | aznap frissítve

Az Ausztriában töltött üdülésről sokszor ezzel a gondolattal a fejünkben térünk haza. Az ország maga és a turizmusa is tökéletesen működik, a határt átlépve azonnal rendezett, az utolsó fűszálig gondosan ápolt környezetben találjuk magunkat. Az Alpok lenyűgöző hegycsúcsai, a kristálytiszta vizű tavak pedig csak fokozzák ezt a lebilincselő és sejtszinten regeneráló hatású látványt. Ilyen környezetben és a vendégszerető házigazdáknak köszönhetően az üdülés tényleg igazi feltöltődés. Ausztria számtalan izgalmas, ismert és kevésbé ismert programmal csábít pihentető és ugyanakkor inspiráló feltöltődésre. Most Salzburgba kalandozunk.

A fenséges panorámát kínáló hegyek között elhelyezkedő Salzburg pompásan illeszkedik a tájba. Nem sok olyan hely létezik, ahol ilyen csodálatos természeti kulissza határozza meg egy város arculatát – ráadásul a világhírű kulturális kínálat mellett a város az osztrák sörkultúra fellegvára is.

Sörkultúra Salzburgban

Salzburgban immár több mint 600 esztendeje készítenek sört: A nagy múltú és hagyományú sörfőzdékben kitűnő italok születnek a minőség és a tisztaság iránt messzemenőkig elkötelezett, páratlan tudású, igényes mesterek felügyeletével. Az első, kereskedelmi célokra is termelő sörfőzdék a 14. század vége felé jelentek meg Salzburgban. Ezek közül kettő még napjainkban is üzemel, mintegy megtestesítve az évszázadok folyamán felhalmozódott szaktudást és tapasztalatot. Az 1492-ben alapított Stiegl-Brauerei ma Ausztria legnagyobb magánkézben lévő sörfőzdéje. Az Augustiner Bräu 1621 óta működik a müllni kolostorban.

A hercegérsekek idején különösen szigorú előírások szabályozták a sörfőzést. Az alkoholos italokra kivetett adókkal például tekintélyes többletjövedelemre tett szert az udvar. Miután Salzburg csatlakozott az osztrák császári anyaországhoz, az új termelési eljárások és fejlettebb technikák bevezetésével a sörkészítés is komolyan fellendült. 1860-ban Salzburg városban és a tartományban összesen 75 sörfőzde működött. Az első és második világháború idején jelentősen zsugorodott és koncentrálódott a söripar, a salzburgi piacot azóta két nagy gyártó uralja, a Stiegl és a Kaltenhausen.

Salzburgi sörfőzdék

Salzburg tulajdonképpen Ausztria sörfővárosa. A városban és környékén található tíz sörfőzde lenyűgözően sokszínű kínálattal büszkélkedhet. A folyékony kenyér páratlanul változatos formáit a lehető legkülönbözőbb helyeken élvezhetjük, például a hatalmas Stiegl és a müllni kolostorban működő, híres Augustiner Bräu falai között, a búzasör készítőknél, vagy a kizárólag csak saját vendéglátóhelyeik számára termelő kisüzemekben. A salzburgiak sör iránti rajongását úgy érezheti át legjobban, ha felkeresi a sok sörfőzde még több vendéglőjének valamelyikét. A Stiegl Sörgyárban betekintést kaphat a sörkészítés folyamatába és a sör világába, egy sör-tematikájú, vezetett városnéző túrán sokat okulhat és kóstolhat egyszerre.

Jazz and the city

Salzburgba nem csak a klasszikus zene rajongóinak érdemes ellátogatni. 2019. október 17–20. között megrendezett „Jazz & The City“ keretében a salzburgi templomok és borbárok nemzetközi művészek kötetlen és ingyenesen látogatható fellépéseinek adnak otthont. Ilyenkor egész város egy színpad, a koncerthelyszínek éppolyan sokszínűek, mint a résztvevő művészek: a 50 különböző helyen zajló 100 koncert érdekes zenei kísérlet és páratlan hangulatú esemény is egyben. A fesztivál a szokásos, híres épületek – pl. Mozarteum, Kavernen, Stieglkeller – mellett Salzburg barokk templomait is érinti. Ezen kívül bárok, kávéházak, kézműves műhelyek, éttermek és szállodák is bekapcsolódnak a programba. Valóban minden szegletből jazz zene szól. A fesztivál világzenét, jazz és elektronikus muzsikát kínál, nemzetközi hírességeket és ígéretes feltörekvő tehetségeket. A belépés díjtalan, a zenészek és zenerajongók Salzburg utcáin és terein is találkozhatnak, együtt élvezhetik a zene, a gasztronómia és az élet minden szépségét.

Tervezze meg salzburgi üdülését!

Rovatok