Index Vakbarát Hírportál

Egy betegcsoport halhat ki, ha nem segítünk!

Tedd meg most!

2019. május 7., kedd 14:54 | aznap frissítve

Magyarországon évente több ezer ember szorul vérplazmából készült gyógyszeres kezelésre, így a hemofíliás, szervátültetett, vagy égési sérült betegek is. Rengeteg emberen segíthet, ha vérplazmát ad, májusban pedig duplán: május 6. és 31. között a betegeket támogató alapítványokat pénzhez is juttatja. Elmondjuk, hogyan.

Talán nem gondolta volna, de az ön vérplazmájával betegek tucatjának készítenek életmentő gyógykészítményeket. Vérplazmával készül például a műtéteknél használt fibrinragasztó és tetanusz, vérplazmára van szüksége vérzékenységben (hemofíliában) és hepatitisz B-ben szenvedőknek, a veleszületett immunhiánnyal élőknek, csontvelő- és szervátültetett, súlyos égési sérült, máj- és vesebetegnek.

 A vérplazmát nem lehet mesterséges úton előállítani.

Csuja László, a Hemofíliások Baráti Körének elnöke szerint

Ha az emberekben megszűnik a támogatási igény, hogy a másik életét segítse – a mi betegcsoportunk kihal

– hangsúlyozza a vérplazmaadás fontosságát.  Magyarországon közel ezren élnek hozzá hasonlóan hemofíliával.

Öt véradó adja össze egy vérzékeny beteg napi gyógyszeradagját

Béres Alexandra, Oláh Gergő és az Alma Zenekar is csatlakozott a betegeket és alapítványaikat támogató Tedd meg most kampányhoz.
Májusban a vérplazmaadás ezért duplán segítség, nem csak plazmát, de pénzt is jelent a betegeket támogató alapítványoknak.

Megdöbbentett a szám, hogy naponta 5 plazmaadó szükséges 1 vérzékeny beteg napi gyógyszeradagjának fedezéséhez. Az is nagyon fontos, hogy vért adjunk, de az is fontos, hogy vérplazmát.

– szólít fel a vérplazmaadásra Béres Alexandra.

A „Tedd meg most” kampány ideje alatt (május 6. és 31. között) amennyi liter plazma összegyűlik, értékének ötvenszeresét három alapítvány között, a Hemofíliások Baráti köre, a Tábitha ház és a Primer Immunhiányos Betegek Egyesülete között osztják meg.

A betegeknek a vérplazma olyan alapvető szükséglet, mint az ivóvíz vagy a levegő

Magyarországon több mint 4000 embernek van szüksége nap, mint nap életmentő plazmaalapú gyógyszerekre, melyet mesterséges úton nem lehet előállítani, a vérplazma nem helyettesíthető mással. Így csak az egészséges embereken múlik, hogy ez folyamatosan pótolva legyen.

Az Alma Zenekar tagja, Buda Gábor személyesen is érintett:

Édesanyám betegsége miatt sajnos korábban már tapasztaltam, mennyire kiszolgáltatott tud lenni az ember, amikor vérre van szüksége. Azt gondolnánk, hogy természetes dolog, hogy vér, vérplazma rendelkezésre áll, de nem az.

Vérplazmát bármelyik egészséges, (18-60 év közötti, 50 kg feletti) felnőtt adhat, sikeres orvosi vizsgálatot követően. A plazmaadást megelőzően ingyenes orvosi szűrővizsgálaton vesznek részt a lehetséges leendő plazmaadók. Ez általános egészségügyi vizsgálatból, vérnyomásmérésből és laborvizsgálatból áll.

Sosem adtam még korábban sem vért, sem vérplazmát. Reméltem, hogy alkalmas leszek rá, és az orvosi vizsgálatot követően majd visszatérhetek ide, hogy ezzel is segítsek.

- osztotta meg élményeit Oláh Gergő, aki szintén csatlakozott a „Tedd meg most!” kampányhoz.

Vérplazmaadó központok

A Vascular Plazma országos plazmaferezis hálózata 7 helyszínen várja az önkéntes vérplazma adókat. Tegye meg most!

Budapest, Lurdy ház

Pécs, Király utca 66.

Miskolc, Szinvapark

Szeged, Dóm tér 3.

Eger, Agria park

Nyíregyháza, Nyír pláza

Debrecen, a Fórum mellett

A Vascular Plazma országos plazmaferezis hálózata már 7 helyszínen várja a plazmaadókat. Nemrégiben a Lurdy házban budapesti központjuk is megnyílt a miskolci, pécsi, debreceni, nyíregyházi, egri és szegedi központ után. Így az évi 20.000 hős plazmaadó száma remélhetőleg tovább bővül majd.
A központokban minden új, sikeres alkalmassági vizsgálat után 4.000 Ft-ot adnak, minden plazmaadást követően pedig 6.000 Ft juttatást biztosítanak a donorok számára.

Rovatok