Index Vakbarát Hírportál

Talpig népművészetben

2019. július 1., hétfő 16:31 | négy éve frissítve

Még mindig hódít a kalocsai és a matyó minta

Aki a Budapest Airport által üzemeltett reptéren szeretne valami magyaros ajándékot vásárolni külföldi rokonainak, barátainak vagy munkatársainak, az hihetetlen választékkal szembesülhet: a Szamos marcipánjaitól kezdve a különféle hazai italok óriási kínálatán át a legkülönlegesebb, formatervezett Rubik-kockáig elképesztő mennyiségű termék között válogathat.

Szembetűnő azonban, hogy bár Mezőkövesd és környéke, valamint Kalocsa csak Magyarország egy meglehetősen kis részét teszik ki, mégis olyan, mintha a két település a történelem egy pontján az egész ország népművészeti arculatát meghatározta volna, ugyanis mindenből, de tényleg, mindenből található matyó és kalocsai mintás változat is.

A 19-20. század fordulóján a matyó mintás népviselet már az országosan legismertebb paraszti viseletek közé tartozott, azonban az igazi sikert az 1896-ban, a Városligetben megrendezett népművészeti kiállítás hozta meg számára: ekkor figyelt fel rá a fővárosi értelmiség, aki óriási mennyiségben kezdte vásárolni a matyó mintás csipkét és ruházatot 1900-tól kezdve.

A kalocsai hímzés eredete is a 19. század közepére vezethető vissza, eredetileg még fehér hímzéssel, majd ahogyan elterjedt a környéken, úgy vált egyre színesebbé. A 20. század elejére az addigi fehér, fekete, kék-fekete és kék-piros kombinációk mellett megjelent a zöld, a rózsaszín és a sárga is, majd a varrógép elterjedésével a 20. században sajátos iparág alakult ki ezen a vidéken: a kalocsai gépi hímzés, amely "riseliős" néven vált ismerté.

Mára a matyó és a kalocsai minta sikere átlépte az országhatárt, és a legjellegzetesebb népművészeti mintáinkká váltak, melyeket mindenfajta terméken megtalálni: a világ számára a matyó a kalocsaival egyetemben maga a magyar népművészet.

Kezdjük a ruházatnál: a budapesti repülőtéren bárki tetőtől talpig felöltözhet úgy, hogy csak matyó és kalocsai mintás termékeket ölt magára. Matyós póló, matyós szoknya, és a java még hátra van. Amennyiben út közben valami fontosat jegyzetelnénk, azt kalocsai mintás tollunkkal megtehetjük a matyó mintás füzetünkbe. Ha rosszra fordulna az idő, a hölgyek matyó hímzett poncsót teríthetnek a vállukra. A vendéglátóinkhoz megérkezve ajándékba pedig matyó mintás csipketerítőt ajánlunk, annak érdekében, hogy másokkal is megszerettessük népművészetünk legismertebb mintáit.

Az a legjobb abban, hogy mindezt a Budapest Airport által üzemeltett reptéren lehet megvásárolni, hogy nem kell napokkal az indulás előtt azon gondolkozni, hogy honnan fogjuk beszerezni a szuveníreket. Ha pedig valaki nem matyó vagy kalocsai mintás ajándéktárgyakat szeretne, a reptéri üzletek kínálatában minden egyéb magyaros termék is elérhető az utazóközönség számára.

Rovatok